Jan4
Σπιρουλίνα: ο ιδανικός σύμμαχος της υγείας
1/4/2013 11:02:00 AM by Giannis

 Είναι ίσως το πιο γνωστό φύκι στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί ”τροφή του μέλλοντος” από την ΝΑΣΑ και “ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα σε περιπτώσεις υποσιτισμού” από τον ΟΗΕ. Η αιτία; Τα πολλά θρεπτικά συστατικά και οι μεγάλες ποσότητες στις οποίες περιέχονται μέσα στο φύκι.

Εξαιτίας των πολυάριθμων θρεπτικών της συστατικών, η σπιρουλίνα θεωρείται τροφή πλήρης και με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των άλλων, περιέχει πρωτεϊνες σε ποσοστό 55-70%, 15-25% υδατάνθρακες, 6-8% λιπαρά, χλωροφύλλη, τέσσερις διαφορετικές μοριακές μορφές β-καροτίνης και μεγάλες ποσότητες φυτοθρεπτικών, μετάλλων (σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.), ιχνοστοιχείων και βιταμινών Ε, Α, Κ και Β, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Β12. Πράγματι, λοιπόν, η σπιρουλίνα είναι πολύ πλούσια σε πληθώρα συστατικών, που μάλιστα δεν υπάρχουν σε καμία άλλη φυτική τροφή σε τέτοια έκταση ή αναλογίες. Επιπλέον, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, τα συστατικά της έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, αφομοιώνονται δηλαδή και αξιοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα οφέλη της
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.
Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.
Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.
Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.
Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
Πότε δεν συνιστάται η κατανάλωσή της
Όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως για παράδειγμα φαινυλκετονουρία, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Λόγω του ότι η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλό θα είναι να την αποφύγουν.
Αυτοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ., θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη λήψη της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπίρουλίνας.
Πού μπορείς να τη βρεις και σε τι μορφή
Τη σπιρουλίνα μπορείς να τη βρεις στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα φαρμακεία, σε μορφή σκόνης, νιφάδων και χαπιού. Τις νιφάδες και τη σκόνη μπορείς να της προσθέσεις σε φαγητά, σαλάτες, σούπες και χυμούς ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1-5 γραμμάρια.
 
  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ