Dec7
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ...
12/7/2011 8:30:00 PM by Giannis

Η κολπική μαρμαρυγή κύρια απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γηρασμένων ευρωπαϊκών χωρών και παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης στο γενικό πληθυσμό με σοβαρά επακόλουθα για την υγεία των κατοίκων της. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί κύρια απειλή για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και το πρόβλημα αυτό θα επιταθεί τα προσεχή έτη, γιατί οι κύριες αιτίες της είναι η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση. Έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή μόνο οι μισοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και εξ αυτών μόνο οι μισοί τη δόκιμη θεραπευτική αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά.
Με λίγα λόγια, περισσότερα από τα μισά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή στη χώρα μας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τεράστιο και προφανές κοινωνικοοικονομικό όφελος. Για το θέμα μίλησαν την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή το 15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, οι Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Δημήτριος Ρίχτερ, διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Γεώργιος Ανδρικόπουλος, αν. διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε σε μια πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης.
Η ανθεκτική υπέρταση, η οποία ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση που παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό, αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών.
Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού με τη διαδερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας.

Οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις και πώς θα τις αποφύγουμε
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που ενδημούν το χειμώνα, περιλαμβάνουν ποικιλία ξεχωριστών συνδρόμων, όπως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, γρίπη, βρογχίτιδα, πνευμονία, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα. Τα σύνδρομα αυτά μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής, μπορεί όμως να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμα και μηνιγγίτιδα.
Η πρόληψη έχει λοιπόν δύο σημαντικούς στόχους:
•    Μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων.
•    Μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων και των επιπλοκών τους.
Ορισμένα απλά μέτρα οδηγούν σε αποτελεσματικότερη πρόληψη:
•    Η καλή διατροφή και οι καλές συνθήκες υγιεινής ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Φροντίστε τον εαυτό σας με υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποφύγετε την κατάχρηση κρέατος και αλκοόλ, καταργήστε το κάπνισμα και ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένα, αλλά να περιλαμβάνουν συστηματικό γρήγορο περπάτημα επί τρίωρο τουλάχιστον εβδομαδιαίως. Η διακοπή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος είναι το σημαντικότερο μέτρο που θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού.
•    Πρέπει να εκριζωθούν τυχόν χρόνιες εστίες μικροβίων στο σώμα (π.χ. χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες, αποστήματα οδόντων).
•    Συνιστάται προληπτική ιατρική εξέταση από τον μάχιμο κλινικό ιατρό ετησίως, ούτως ώστε να ανιχνεύονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά νοσήματα που ελαττώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης.
•    Μη χρησιμοποιείτε από μόνοι σας αντιβιοτικά και εφαρμόστε με ευλάβεια τις ιατρικές οδηγίες, που αφορούν τη δοσολογία και το χρονικό διάστημα χρήσης τους. Ατελείς, λανθασμένες θεραπείες με αντιβιοτικά ή χρήση αντιβιοτικών τα οποία δεν είναι απαραίτητα σας εκθέτουν στον κίνδυνο προσβολής από μικρόβια που τα έχετε ισχυροποιήσει μόνοι σας. Ισχύει το αξίωμα: «Καλύτερα καθόλου αντιβίωση παρά ακατάλληλη αντιβίωση».
•    Σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στα παιδιά, ο εμβολιασμός των ενηλίκων στην Ελλάδα συχνά αμελείται. Ωστόσο ο εμβολιασμός, όταν διενεργείται σωστά, μπορεί να επιφέρει πολύ πιο ευεργετικά αποτελέσματα στη νοσηρότητα και θνησιμότητα ενός πληθυσμού από ό,τι η θεραπευτική ιατρική. Συνιστάται ετήσιος εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης κάθε φθινόπωρο σε όλους τους ενήλικες ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Ολοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών καλό είναι να εμβολιάζονται και με το 23-δυναμικό εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου για την πνευμονία, εφάπαξ. Ανάλογα με τα χρόνια νοσήματα από τα οποία πάσχει ένα άτομο και τον τρόπο που τα νοσήματα αυτά επιδρούν στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού, συγκροτείται από τον μάχιμο κλινικό ιατρό διαφορετικό σχήμα εμβολίων. Ατομα που πάσχουν για παράδειγμα από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια καρδιαγγειακά, πνευμονικά ή νεφρικά νοσήματα ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες επιπλοκές από τους ιούς της γρίπης και το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου και πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, αλλά και περιοδικώς με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς υψηλού κινδύνου και οι έφηβοι που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη, καλό είναι να κάνουν επίσης το εμβόλιο της γρίπης.
•    Συνιστάται αποφυγή κλειστών χώρων με πολλά άτομα, με καλό αερισμό τους κατά τις περιόδους έξαρσης της γρίπης και καλό πλύσιμο χεριών.

Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων
Τα αντιβιοτικά είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Υπάρχουν δυστυχώς περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Οι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις, που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Σε τέτοιες περιπτώσεις το κεντρικό σύνθημα είναι «βήχας - πονόλαιμος - συνάχι, ιός είναι θα περάσει».
Οπως επισημαίνει ο Στ. Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας - Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις, «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε αντιβίωση». Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα προϊόντα σε μορφή παστίλιας που περιέχουν αντιμικροβιακά - αντισηπτικά συστατικά ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια, που καταπραΰνουν το λαιμό.
Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία, αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις που δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι, αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά -και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος παθαίνει 3 - 4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης ακούγεται ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή -επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.
Με τη λήψη αντιβιοτικών για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, δίνουμε την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα μας και αποτελούν τις λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Δυστυχώς, αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις μεταβιβάσουν εύκολα σε παθογόνα μικρόβια που πιθανόν να μας προσβάλουν στο μέλλον.
Στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αντιμικροβιακών απαντάται και το υψηλότερο ποσοστό αντιμικροβιακής αντοχής. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση προηγμένων κεφαλοσπορινών είναι 256 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στη Δανία.
Επομένως, όσο και αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα αντιβιοτικά, φαίνεται ότι τα «έξυπνα» μικρόβια θα βρίσκουν τρόπο να αναπτύξουν αντοχή και σε αυτά.
Να θυμάστε λοιπόν:
•    Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
•    Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
•    Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Αρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
•    Οι απλές λοιμώξεις, στην πλειονότητά τους, αυτοθεραπεύονται.

 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ