Apr16
Ιατρικά νέα που ενδιαφέρουν όλους....
4/16/2011 12:16:00 AM by Giannis

Ρινικό σπρέι αντί εμβολίου για τη γρίπη
Ένα ρινικό σπρέι ενδέχεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό εμβόλιο κατά των μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, συνηθίζεται ο κλασικός εμβολιασμός με ένεση κατά της γρίπης για παράδειγμα, ωστόσο Αμερικανοί επιστήμοντες υποστηρίζουν ότι πιο αποτελεσματική και εύκολη θα είναι η χρήση ενός ρινικού σπρέι. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία συνδύασαν το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή από την μύτη με ψεκασμό. Το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα την μόλυνση προτού αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, το σπρέι υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, π.χ. από την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό τα ρινικά σπρέι να είναι αρκετά αποτελεσματικά, γι’ αυτό ο εμβολιασμός με ένεση ήταν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.

Μικρά διαλείμματα από το καθισιό κάνουν καλό
Είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων. Τώρα, μια νέα διεθνής έρευνα διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία μόνο πόση ώρα περνάει κανείς καθήμενος, αλλά επίσης πόσα διαλλείματα κάνει, κατά τα οποία σηκώνεται όρθιος. Όσα περισσότερα διαλείμματα, ακόμα και του ενός μόνο λεπτού, τόσο περισσότερο ωφελεί την καρδιά του και αποφεύγει την παχυσαρκία. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τη συνολική ώρα του καθισιού και ταυτόχρονα τα διαλείμματα από αυτό, με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες, καθώς επίσης με την χρόνια φλεγμονή, που παίζει ρόλο, μεταξύ άλλων, και στην αρτηριοσκλήρυνση.
Η μελέτη, που ανέλυσε δεδομένα από περίπου 4.700 άτομα άνω των 20 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατεταμένες περίοδοι καθισιού, ακόμα κι αν συνδυάζονται με σωματική άσκηση, επιδεινώνουν τους δείκτες της καρδιο-μεταβολικής λειτουργίας και των φλεγμονών. Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και στους ανθρώπους που περνάνε πολλή ώρα καθιστοί συνολικά, αν στο ενδιάμεσο σηκώνονται συχνά, έστω και για λίγο, η περίμετρος της μέση τους είναι μικρότερη. Το 25% των ατόμων που έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα, είχαν κατά μέσο όρο 4,1 εκατοστά μικρότερη διάμετρο μέσης σε σχέση με το 25% των ατόμων που έκαναν τα λιγότερα διαλείμματα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο λιγότερος χρόνος σωματικής αδράνειας ήταν 1,8 ώρες την μέρα και ο περισσότερος 21,2 ώρες.

Πέντε γονίδια «πιο κοντά» στις αιτίες του Αλτσχάιμερ
Πέντε επιπλέον γονίδια που συνδέονται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές, ανεβάζοντας έτσι σε δέκα τον αριθμό των γενετικών παραγόντων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να σχετίζονται με την πάθηση που αποτελεί την πιο κοινή και οδυνηρή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους. Η ανακάλυψη ενδέχεται να βοηθήσει στην εξακρίβωση των αιτιών της νόσου καθώς και να επιτρέψει στους γιατρούς να προβαίνουν σε πιο έγκαιρες διαγνώσεις σχετικά με το ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να την εμφανίσουν.
Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα γονίδια ευθύνονται για το 60% με 80% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου και τώρα οι μοριακοί βιολόγοι θα μελετήσουν πως εμπλέκονται στην εξέλιξή της τα νέα γονίδια. Ευελπιστούν ότι με την ανακάλυψη νέων γονιδίων θα μπορέσουν να ρίξουν πλήρως φως στην αιτιολογία της νόσου.
Τα υπάρχοντα φάρμακα “καμουφλάρουν” τα συμπτώματα και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάποιες πρωτεΐνες δημιουργούν πλάκες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου καταστρέφοντας τους νευρώνες και προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στις νοητικές λειτουργίες, με κυριότερο σύμπτωμα την απώλεια της μνήμης.

Ο καλός ύπνος... αδυνατίζει
Το τρίπτυχο “λιγότερο φαγητό, περισσότερη κίνηση και καλός ύπνος” είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με περίπου 500 παχύσαρκους εθελοντές, με μέση ηλικία 55 ετών, οι οποίοι έπρεπε να τρώνε 500 λιγότερες θερμίδες τη μέρα, να ασκούνται σωματικά και να κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία. Μετά από έξι μήνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί κάποιος ακόμα και να διπλασιάσει τις πιθανότητές του να χάσει κιλά αν έχει μικρότερο επίπεδο άγχους και παράλληλα κοιμάται φυσιολογικά, δηλαδή έξι με οχτώ ώρες. Αν κοιμάται περισσότερο, γίνεται αδρανής, ενώ αν κοιμάται λιγότερο, αυξάνει το επίπεδο του στρες του. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι αν κάποιος, που θέλει να χάσει κιλά, κρατά ένα καθημερινό «ημερολόγιο διατροφής», ωφελείται ιδιαίτερα, σε σημείο να διπλασιάζει τις πιθανότητες του να πετύχει το στόχο του.

Κατά 10 χρόνια αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής στην Ευρώπη
Τα 82 έτη ξεπέρασε το 2008 το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για τους άνδρες έφτασε τα 76,4 έτη. Σύμφωνα με της Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, πρόκειται για αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 10 χρόνια, εντός της τελευταίας 50ετίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Εσθονία και τη Σλοβενία ενώ πρώτοι σε όρους μακροζωίας είναι οι Ελβετοί (79,9 έτη) και οι Γαλλίδες (85,1 έτη). Στην Ελλάδα το μέσο προσδόκιμο ζωής έφτασε στα 82,7 έτη για τις γυναίκες και στα 77,8 έτη για τους άνδρες. Ανοδική πορεία ακολούθησε και ο δείκτης γονιμότητας μετά τη μεγάλη πτώση που είχε σημειώσει μεταξύ της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του 2000. Πανευρωπαϊκά έφτασε το 1,6 παιδιά ανά μητέρα, το 2008. Ο δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Πορτογαλία.

Νέα ουσία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κυκλοφορία της ουσίας φινγκολιμόδης 0,5 mg ημερησίως ως τροποποιητική της νόσου θεραπεία σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS) παρά τη θεραπεία με βήτα-ιντερφερόνη, ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Η έγκριση βασίστηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής για νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, και το οποίο περιελάμβανε δεδομένα από κλινικές μελέτες, τα οποία δείχνουν τη σημαντική αποτελεσματικότητά του στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών που εντοπίζονται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος συνιστά τρόπο μέτρησης της ενεργότητας της νόσου. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο μιας νέας τάξης φαρμάκων που ονομάζονται τροποποιητές του υποδοχέα της 1 φωσφορικής σφιγγοσίνης. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα φθείρει το στρώμα που καλύπτει τις ίνες των νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στο οποίο περιλαμβάνεται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης πιστεύεται ότι δρα μειώνοντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο ΚΝΣ διατηρώντας έναν συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα λεμφοκύτταρα, στους λεμφαδένες.

Ημερίδα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Σε ημερίδα εμπειρογνωμόνων από το χώρο της Ιατρικής, των Οικονομικών της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που έγινε στις 31 Μαρτίου, συμμετείχε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, στο οποίο είναι μέλη 126 Καλλικρατικοί Δήμοι. Εκ μέρους του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας παραβρέθηκε ο Δ/ντής κ. Σ. Παπασπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των Δήμων στη διαχείριση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο Μήνας Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον Παγκόσμιο Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, θεσμοθετημένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κατά το μήνα Μάρτιο, που ήταν ο Μήνας Προληπτικού Ελέγχου, έγιναν 4.500 εξετάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όσοι διαγνωσθούν με θετικό δείγμα στις εξετάσεις θα παραπεφθούν με οδηγίες στον θεράποντα ιατρό τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που υπάρχει στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας.

Πακέτα με αποκρουστικές φωτογραφίες στη μάχη κατά του τσιγάρου
Πακέτα με φρικιαστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην υγεία, λανσάρουν οι Αυστραλοί στο πλαίσιο της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος. Στόχος είναι όπως λένε να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 10% σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Αν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος, όλα τα πακέτα θα τσιγάρων θα έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα ανεξαρτήτως μάρκας ενώ οι καπνοβιομηχανίες θα αναγκάζονται να αφαιρούν από την πρόσοψη του πακέτου τη μάρκα του τσιγάρου ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει το τσιγάρο να φαίνεται σαν κάτι απολαυστικό…

Οι… φυσικοί λιποδιαλύτες

Το χάσιμο λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα έχουν προ πολλού κριθεί και κατακριθεί και όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς την έντονη άσκηση και φυσικά την ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή. Τροφές εκείνες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά, (σχεδόν) ανέξοδα και χωρίς παρενέργειες, είναι οι εξής:
Αχλάδια: Σύμφωνα με μελέτη η προσθήκη του γλυκού αυτού φρούτου στην διατροφή μας κόβει την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Σε σχετική έρευνα που έγινε, γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα, λάμβαναν λιγότερο αριθμό θερμίδων καθημερινά, χάνοντας περισσότερα κιλά από αυτές που δεν κατανάλωναν. Είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες, «γεμίζουν» το στομάχι και μας αποτρέπουν από το να φάμε παραπάνω απ’ότι πρέπει. Πώς να τα φάτε: Καταναλώστε ένα αχλάδι πριν από κάθε γεύμα για να περιορίσετε την πείνα, αφού πρώτα το πλύνετε καλά. Έχετε στο νου σας ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των ινών του βρίσκεται στον φλοιό.
Γκρέηπφρουτ: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τρώγοντας μισό γκρέηπφρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και μισό κιλό τη βδομάδα. Το «παραδοσιακό» αυτό διαιτητικό φρούτο βοηθάει πραγματικά στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή νάτριο. Τέλος, είναι περιέχει φυσικούς γαλακτοματοποιητές που καταπολεμούν το λίπος και τη χοληστερίνη. Πώς να το φάτε: Μπορείτε να το δοκιμάσετε με κανέλλα που μειώνει την πικρή γεύση του, χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.
Φασόλια: Τα φασόλια είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το λεγόμενο resistant starch (περίπου 10γρ. το φλυτζάνι), το οποίο έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Αν τα προσθέσετε στην διατροφή σας σε ένα γεύμα την μέρα, θα κάψετε μέχρι και 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Πρόταση σερβιρίσματος: Σωτάρετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια προσθέστε δύο κονσέρβες φασολάκια. Κάντε τα σαν πουρέ και σερβίρετε.
Αμύγδαλα: Τρώγοντας μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, λένε σύγχρονες έρευνες. Άτομα που έτρωγαν καθημερινά για έξι μήνες αμύγδαλα, έχασαν ένα 18% του σωματικού τους λίπους. Αυτοί που ακολούθησαν μία δίαιτα με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά αντικατέστησαν τα αμύγδαλα με υδατάνθρακες ίδιας θερμιδικής αξίας, έχασαν μόνο το 11%.

Γονίδια ευθύνονται για τον εθισμό στον καφέ
Σύμφωνα με νέα έρευνα, γενετικοί παράγοντες μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν την αιτία που ορισμένοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ. Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν 2 περιοχές του DNA να σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση τσαγιού, καφέ, σοκολάτας, αναψυκτικών και άλλων πηγών καφείνης. Όπως δήλωσε, για πρώτη φορά γνωρίζουμε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ποσότητα καφείνης που καταναλώνουν άνθρωποι. Οι 2 περιοχές του DNA που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση καφείνης περιέχουν 2 γονίδια που εκτιμάται οτι είναι πιθανό να εμπλέκονται στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται την καφείνη.

Κατά 43% έχει αυξηθεί η χρήση αντικαταθλιπτικών
Τα οικονομικά προβλήματα και η ανασφάλεια λόγω ανεργίας βρίσκονται πίσω από την κατά 43% αύξηση του αριθμού των συνταγών για αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη Βρετανία. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δραματική αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών από το 2006 έως το 2010, που οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και στο γεγονός ότι η χρήση τους έχει πάψει πια να θεωρείται ταμπού. Αυτό πάντως που τονίζουν οι γιατροί είναι ότι κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί τα συμπτώματα και να απευθύνεται κάπου για βοήθεια.

Οι παγίδες της άσκησης
Το παράπονο των περισσότερων ανθρώπων που επισκέπτονται ένα γυμναστήριο ή που ξεκινούν να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής και σωστής καθοδήγησης από έναν ειδικό και οι συχνοί τραυματισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς σταματούν σε μικρό χρονικό διάστημα και παραμένουν δύσπιστοι στις παροτρύνσεις για άσκηση. Τα λάθη κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:
Περιστροφές γονάτων, κεφαλιού, μέσης
Γίνονται συνήθως κατά την διάρκεια της προθέρμανσης αλλά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Όσο αφορά στα γόνατα είναι προτιμότερο να γίνονται ημικαθίσματα, στο κεφάλι κλίσεις στις τέσσερεις κατευθύνσεις και στην μέση μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά.
Βαθιά καθίσματα
Πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια τις προθέρμανσης αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.
Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια
Συνήθως γίνονται κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, κατά την διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έναν αλτήρα ή μπάρα Είναι πολύ επικίνδυνες για την μέση. Συγκεκριμένα προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυική μοίρα. Συχνότερα τραυματίζεται ο πέμπτος οσφυϊκός σπόνδυλος. Θα πρέπει κατά την διάρκεια των διπλώσεων τα πόδια να είναι ανοικτά, ελαφρά λυγισμένα όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων. Κατά την άρση βάρους θα πρέπει να λυγίζουν και αυτή να γίνεται αργά.

Το αλκοόλ ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου
Σχεδόν το 10% καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στη δυτική Ευρώπη προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Δανία, διαπίστωσαν πως τα 50.400 από τις συνολικά 79.100 περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου το 2008 αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Στις μορφές του καρκίνου που ερευνήθηκαν περιλαμβάνονται ο καρκίνος του εντέρου και του λάρυγγα.

10 μύθοι και πραγματικότητες γύρω από τα δόντια
1. Είναι καλό να βουρτσίζεις τα δόντια σου μέχρι να ματώσουν…
ΜΥΘΟΣ: Όταν το βούρτσισμα δεν γίνεται σωστά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αποτριβών στα δόντια ή ακόμη και να υποχωρήσουν τα ούλα.
2. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Μόνο το βούρτσισμα μπορεί να απομακρύνει τις αιτίες που καταστρέφουν τα δόντια και τα ούλα.
3. Τα κίτρινα (ίσια) δόντια είναι το ίδιο όμορφα με τα λευκά
ΜΥΘΟΣ: Το λευκό χαμόγελο αναδεικνύει το πρόσωπο και δείχνει τον άνθρωπο πιο νέο.
4.Το οδοντικό νήμα δεν είναι απαραίτητο για την στοματική υγεία
ΜΥΘΟΣ: Στα σημεία που ενώνονται τα δόντια μεταξύ τους παραμένουν τα υπολείμματα των τροφών και μόνον με νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι καθαρίζουν.
5. Ένα αστραφτερό χαμόγελο αυξάνει την σεξουαλικότητα
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αποτελέσματα των περισσότερων ερευνών αποδεικνύουν ότι τα άτομα με ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο είναι πιο επιθυμητά στο αντίθετο φύλο.
6. Τα προβλήματα στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα δεν επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου
ΜΥΘΟΣ: Το στόμα αποτελεί μέρος ενός γενικότερου συνόλου του σώματος και όπως όλα τα συστήματα του οργανισμού αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους.
7. Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα καθημερινά
ΜΥΘΟΣ: Τα στοματικά διαλύματα δίνονται μόνο μετά από οδηγία του οδοντιάτρου.
8. Η «κακή πάστα» των δοντιών έχει σαν αποτέλεσμα να κάνω συνεχώς επαναλαμβανόμενες θεραπείες
ΜΥΘΟΣ: Τα οδοντιατρικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά από τους οδοντιάτρους και το μόνο που απαιτείται μετά τη σωστή οδοντιατρική διάγνωση και παρέμβαση είναι το βούρτσισμα, το νήμα και κάθε 6 μήνες καθαρισμός. Έτσι πραγματικά ξεπερνιέται οριστικά η «κακή πάστα» των δοντιών.
9. Η ορθοδοντική με «σιδεράκια» αφορά μόνο στα παιδιά
ΜΥΘΟΣ: Η ορθοδοντική σαν θεραπεία μετακινεί και ισιώνει τα δόντια. Αυτό δεν αφορά μόνο στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.
10. Οι σύγχρονοι ειδικευμένοι οδοντίατροι δεν πονάνε τον ασθενή
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η σύγχρονη οδοντιατρική δεν στοχεύει μόνο στην σωστή αποκατάσταση αλλά ταυτόχρονα και στην ανακούφιση του ασθενή από το αίσθημα του πόνου, όπως επίσης και στην ανώδυνη οδοντιατρική.

Ελαιόλαδο κατά της κατάθλιψης
Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης. Επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.

Βατόμουρα, τα θαυματουργά
Όπως και με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, τα μούρα αποτελούν σημαντικές διαιτητικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Πολλοί τύποι μούρων, περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), ώστε μια και μόνο χούφτα από αυτά τα φρούτα, μπορεί να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) της βιταμίνης. Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παίζει ρόλο στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής γερνά τις αρθρώσεις μας
Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αποδεχόμαστε ως κάτι αναπόφευκτο λόγω ηλικίας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, οι πλειοψηφία των Βρετανών έχει γερασμένες αρθρώσεις συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα τους. Κατά μέσο όρο οι αρθρώσεις τους ήταν κατά 12 χρόνια πιο «γηρασμένες» σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία. Η μελέτη έγινε σε 13.000 άτομα και έδειξε ότι μερικές από τις κύριες αιτίες «πρόωρης γήρανσης» των αρθρώσεων είναι τα γονίδια, το βάρος, η διατροφή ακόμη και το επάγγελμα. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής τους. Επίσης τους ζητήθηκε να κάνουν κάποιες απλές ασκήσεις, όπως το να αγγίξουν τα δάκτυλα των ποδιών τους και να σταυρώσουν τα πόδια τους. Η παχυσαρκία από μόνη της προσθέτει τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς έως το 2030 θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

• Τα ιατρικά νέα είναι από το medicalnews.gr

 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ