Mar7
Ενδιαφέρουσα Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Alzheimer στο Δήμο Φυλής
3/7/2011 5:46:00 PM by Giannis

«ΦΡΟΝΤΙΔΑ» - ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
• Δημήτρης Ζαφείρης «Ο Δήμος Φυλής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία για τη νόσο του Alzheimer διοργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Φροντιστών Ασθενών με  Alzheimer η «Φροντίδα» σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής και την Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Την ενημερωτική εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατρός στο επάγγελμα Δημήτρης Ζαφείρης, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος Φυλής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας και γι’ αυτό πρόκειται να διοργανώνει συχνά τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ανέπτυξαν η νευρολόγος Κύνθια Κονδύλη και η Διοικητική Διευθύντρια Λίνα Ανδριανάκη από  την Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, καθώς και η εθελόντρια της «Φροντίδας» κ. Όλγα Γιώτα.
Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εισηγήτριες, «Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου) από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 σ’ όλο τον κόσμο. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σπάνια σε ηλικίες 50-65, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.
• Προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα την πρωιούσα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και στα προχωρημένα στάδια και της κινητικότητας.
• Άνοια, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά.Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, νόσου που αφορά κυρίως στην Τρίτη Ηλικία, γίνεται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς.
Δύο είναι οι αιτίες αυτού του φαινομένου:
1. η αύξηση του μέσου όρου ζωής, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες.
2. η ευαισθητοποίηση του κοινού, των συγγενών των ασθενών και των γιατρών σχετικά με το μεγάλο αυτό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα.
• Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά (διαταραχές της μνήμης: ξεχνά τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ συνήθως θυμάται με λεπτομέρειες τα παλιά). Πολλές φορές η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική γήρανση και αυτό κάνει δύσκολη την πρώιμη διάγνωση. Καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται και οι νοητικές λειτουργίες εκπίπτουν σταδιακά, ο ανοϊκός άρρωστος οδηγείται σε πλήρη αποδιοργάνωση της ζωής και της προσωπικότητάς του. Τελικώς, γίνεται ανίκανος να φροντίσει τον εαυτό του και καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους συγγενείς του, για τους οποίους αποτελεί τεράστιο πρακτικό και ψυχικό φορτίο.
• Οι αναπτυγμένες χώρες ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ολοένα περισσότερων ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των φροντιστών τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά επενδύονται στην έρευνα για τις αιτίες και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
• Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή αλλά και την οικογένειά του, γιατί δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, προγραμματισμού για το μέλλον και διατήρησης της ποιότητας ζωής.
• Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας, έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας φάρμακα που ανακόπτουν την εξέλιξή της και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και χορηγηθούν τα σκευάσματα αυτά, τόσο ουσιαστικότερα είναι τα αποτελέσματά τους.
• Όχι σπάνια, συμπτώματα όπως αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ προκαλούνται και από άλλες σωματικές ή ψυχικές παθήσεις (κατάθλιψη, νόσοι του θυρεοειδούς, επίδραση φαρμάκων στον εγκέφαλο) που μπορούν να αντιμετωπιστούν μερικά ή ολικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία, καθώς η κατάσταση είναι συχνά αναστρέψιμη.
• Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι νοσούν και πολλοί περισσότεροι θα νοσήσουν στο μέλλον.
• Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή, απευθυνθείτε σε ειδικό.
• Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενημερωθείτε!
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση, κατά την διάρκεια της οποίας το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφράσει απορίες, αλλά και προσωπικές εμπειρίες από ασθενείς του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε όλους τέλος τους παρευρισκόμενους, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και έντυπα από την  Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Φροντιστών Ασθενών με Αλσχάϊμερ η «Φροντίδα» και την Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ