Jan6
Ουσία του κακάο θεραπεύει τον επίμονο βήχα...
1/6/2011 4:14:00 PM by Giannis

Ουσία του κακάο θεραπεύει τον επίμονο βήχα
Όπως υποστηρίζουν ερευνητές, χημική ουσία που περιέχεται στο κακάο μπορεί σύντομα να αποτελέσει φάρμακο κατά του επίμονου βήχα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν το τελικό στάδιο δοκιμής του φαρμάκου που περιέχει την ουσία θεοβρωμίνη- συστατικό που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο- δήλωσαν ότι το φάρμακο ενδεχομένως να κυκλοφορήσει εντός δύο ετών. Το φάρμακο ονομάζεται BC1036 και αναπτύσσεται από την εταιρεία SEEK θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει σημαντικά την αντιμετώπιση του επίμονου βήχα, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτόν.

Κάλιο, τo αντίβαρο του αλατιού
Eδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όπως αποδείχθηκε, δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά. Tο πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Eλλάδα, όπου η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 9-10 gr. ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας συστήνει κάτω από 5 g ημερησίως. Ήδη κάποιες εταιρείες στα τρόφιμα που παράγουν λανσάρουν το κάλιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο αποβάλλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες συχνά το ονομάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Tο κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και άρα η καθημερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη. Πρόσφατα, η Eυρωπαϊκή Aρχή Aσφάλειας Tροφίμων γνωμοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Πώς να μειώσουμε το αλάτι: Aπομακρύνουμε την αλατιέρα από το τραπέζι. Ξεπλένουμε τις  κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη και ξαλμυρίζουμε τη φέτα και τις ελιές. Εάν μας αρέσουν οι έντονες γεύσεις στο φαγητό αντικαθιστούμε το αλάτι με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Διαβάζουμε προσεκτικά στις ετικέτες περά από τη διατροφική αξία και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι ή νάτριο. Eπειδή δεν είναι πάντα εύκολο να ελέγξουμε το αλάτι που καταναλώνουμε, αυξάνουμε την πρόσληψη καλίου στο διαιτολόγιό μας.

Το κόψιμο του καπνίσματος μειώνει τη «κακή» χοληστερίνη
Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα έχουν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Το κάπνισμα επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλούς τρόπους, όπως η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου και οι φθορές στην ίδια την καρδιά. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μάλιστα, ότι η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και μειώνει την «κακή» (LDL). Αυτό το εύρημα θέλησαν να ελέγξουν πιο λεπτομερώς επιστήμονες. Έτσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 1.500 καπνιστές, οι οποίοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο 21 τσιγάρα την ημέρα και πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους (ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι). Οι εθελοντές εντάχθηκαν σε πέντε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Έπειτα από έναν χρόνο, οι 334 από αυτούς (το 36% του συνόλου) είχαν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα. Αναλύσεις αίματος έδειξαν πως σε αυτούς τους εθελοντές, η «καλή» (HDL) χοληστερόλη αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 5%  - ή 2,4 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dL). Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως κάθε αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης κατά 1 mg/dL ελαττώνει κατά 3% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία.

Το μέλι «βάλσαμο» για το μεθύσι
Επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας στη Βρετανία συνιστούν ένα... γλυκό φάρμακο για το hangover (κοινώς, για τα «παρατράγουδα» της μέθης). Όπως αναφέρουν, το μέλι αποτελεί «βάλσαμο» ενάντια στις τοξικές επιδράσεις της μέθης στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη διάσπαση του αλκοόλ σε αβλαβή υποπροϊόντα. Το hangover είναι τόσο «επώδυνο» επειδή το αλκοόλ μετά την κατανάλωσή του διασπάται αρχικώς στην ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική για τον οργανισμό, όπως εξηγεί ο δρ Τζον Εμσλι από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας. Στη συνέχεια η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται- με τη χρήση φρουκτόζης σε οξικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του διασπάται μέσω των φυσιολογικών μεταβολικών διαδικασιών του οργανισμού σε διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλεται με την εκπνοή από το σώμα. Αν κάποιος καταναλώσει μέλι προσφέρει στον οργανισμό του, εκτός από φρουκτόζη, κάλιο και νάτριο, τα οποία βοηθούν επίσης στην καλύτερη και ταχύτερη διάσπαση του αλκοόλ σε λιγότερο τοξικά υποπροϊόντα. Σύμφωνα με τον δρα Εμσλι, στην καλύτερη αντιμετώπιση της μέθης βοηθούν επίσης το να πιει κάποιος πριν από την... κραιπάλη ένα ποτήρι γάλα, το να κάνει... διαλείμματα μεταξύ των ποτών καταναλώνοντας ένα αναψυκτικό, καθώς και το να πιει αρκετό νερό προτού πέσει για ύπνο.

Καλά νέα για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης τυχαιοποιημένης μελέτης που έγινε ποτέ στον κόσμο σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (μελέτη SHARP) , η χρήση του συνδυασμού εζετιμίμπης και σιμβαστατίνης, για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αποφυγή των παραπάνω αναφερθέντων συμβάντων. Ήταν ήδη γνωστό ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για τη διάνοιξη αρτηριών σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Ωστόσο, αυτή η μελέτη τώρα δείχνει ότι η μείωση της χοληστερόλης έχει παρόμοια αποτελέσματα και σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης των νεφρών τους. Η μακροχρόνια λήψη τής θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 20% περίπου των καρδιακών επεισοδίων και επεμβάσεων για τη διάνοιξη αρτηριών, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να γνωρίζουμε έναν ακόμα φαρμακευτικό τρόπο για να βοηθήσουμε μία από τις δυσκολότερες ομάδες ασθενών, αυτούς με νεφρική ανεπάρκεια, να εμφανίσουν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα.
Στη μελέτη SHARP (Study of Heart and Renal Protection - Μελέτη της Νεφρικής και Καρδιακής Προστασίας) την οποία σχεδίασαν και πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμμετείχαν περίπου 9.500 εθελοντές ηλικίας 40 ετών και άνω που έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο, και οι οποίοι επιλέχθηκαν από 380 νοσοκομεία σε 18 χώρες.

Εγκεφαλικό τεστ για τα δυσλεκτικά παιδιά δείχνει τη μελλοντική πρόοδό τους
Ένα νέο εγκεφαλικό διαγνωστικό τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πάνω από 90% ποια παιδιά με δυσλεξία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους την επόμενη τριετία της ζωής τους. Οι ερευνητές, με τη βοήθεια της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), μελέτησαν τον εγκέφαλο 45 παιδιών και εφήβων ηλικίας 7 έως 16 ετών, από τους οποίους οι 25 κρίθηκαν δυσλεκτικοί έπειτα από μια σειρά δοκιμασιών. Συγκρίνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στις δύο ομάδες, οι επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από διακριτά μοτίβα εγκεφαλικής ενεργοποίησης σε ορισμένα δυσλεκτικά παιδιά. Ελέγχοντας μετά το πέρασμα περίπου τριών ετών τα ίδια παιδιά, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι όσα από αυτά είχαν τα συγκεκριμένα ασυνήθιστα εγκεφαλικά πρότυπα λειτουργίας, ήταν πιθανότερο να έχουν μάθει να διαβάζουν σε σχέση με τους υπόλοιπους δυσλεκτικούς. Μέχρι σήμερα, τα συμβατικά τεστ ανάγνωσης και γραφής ήταν αδύνατο να κάνουν ανάλογη πρόβλεψη για το ποια δυσλεκτικά παιδιά τελικά θα κατάφερναν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Η δυσλεξία είναι μια εγκεφαλική δυσλειτουργία, που δυσκολεύει ακόμα και τα πολύ έξυπνα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν ή να προφέρουν τις λέξεις, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Περίπου ένα στα πέντε παιδιά με σοβαρή δυσλεξία μαθαίνει τελικά να διαβάζει κανονικά μέχρι την ενηλικίωσή του. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί μερικά δυσλεκτικά παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλα.

Κάτω από την ίδια στέγη όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης
Τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ένα φορέα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα υπαχθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι νοσηλευτικές μονάδες του ΙΚΑ, τα κέντρα υγείας, οι αγροτικοί ιατροί και οι υπηρεσίες υγείας του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΠΑΔ και του Οίκου Ναύτου. Ο φορέας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Κάθε χρόνο θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πόρους ίσους με το 1,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου, από 2,55% σε 4% έως το 2013. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, όσοι απασχολούνται στα νοσοκομεία του ΙΚΑ -είτε ως διοικητικό προσωπικό, είτε ως ιατροί και νοσηλευτές- θα υπαχθούν στο ΕΣΥ, με την ίδια εργασιακή σχέση. Δεν προσδιορίζεται, ωστόσο, αν θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ιατρών και οδοντιάτρων. Ημερομηνία πρώτης λειτουργίας  του νέου οργανισμού πρωτοβάθμιας υγείας, ορίζεται η 1η Ιουνίου 2011.

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ