Jan6
Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν το κίνδυνο για έμφραγμα...
1/6/2011 4:04:00 PM by Giannis

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα
Τα αντικαταθλιπτικά παλιότερης γενιάς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως αποκαλύπτει νέα πολυετής έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες σε Μεγ. Βρετανία και Ολλανδία. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν 14.784 άτομα τα οποία αρχικώς ήταν υγιή, ενώ η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε επί σειρά ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια σχετικά με τη σωματική και πνευματική υγεία τους, καθώς και να καταγράφουν ό,τι αφορούσε τη λήψη αντικαταθλιπτικών. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν η ηλικία, το φύλο, τα αρχικά σωματικά και πνευματικά συμπτώματα, ο τρόπος ζωής, δημογραφικοί παράγοντες, η ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνυπολογίστηκαν δε και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός επεισοδίου, όπως η μεγαλύτερη ηλικία, τυχόν προβλήματα παχυσαρκίας ή η επιδείνωση μιας καταθλιπτικής ή αγχώδους διαταραχής. Άλλωστε, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, έχει βρεθεί ότι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν παρενέργειες οι οποίες συνδέονται με καρδιακά και κυκλοφοριακά προβλήματα, αύξηση βάρους και αρτηριακής πίεσης και εμφάνισης διαβήτη.

Η υγιεινή διατροφή… σώζει ζωές
Περισσότεροι από ένας στους δέκα θανάτους από καρδιά, εγκεφαλικά και καρκίνο θα αποτρέπονταν κάθε χρόνο, εάν όλοι φροντίζαμε να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, και δεν υπερβαίναμε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και λίπους, όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σχεδόν 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και πάνω από 38.000 από καρδιά και εγκεφαλικά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συνεπώς, το κέρδος σε ζωές στην χώρα μας θα ήταν σχεδόν 7.000 ζωές τον χρόνο, ενώ μόνο με φρούτα και λαχανικά θα γλίτωναν το θάνατο, περίπου 3.500 άνθρωποι. «Η υιοθέτηση των διατροφικών οδηγιών θα είχε μαζική επίδραση στην υγεία των ενηλίκων, με το μεγαλύτερο όφελος να πηγάζει από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι σωτήρια για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο δρ Πήτερ Σκάρμπορο, επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης. Η έρευνα δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH).

Η πρωινή γυμναστική «καίει» τα λίπη
Κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο ακόμη και οι πιο πειθαρχημένοι δεν καταφέρνουν να αντισταθούν, υποκύπτοντας στη «γοητεία» πλήθους φαγητών και γλυκών και καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων, για να αντιπαρέλθει κανείς τις διατροφικές ατασθαλίες των «άγιων ημερών» χωρίς επιπλέον κιλά και χωρίς κινδύνους για την υγεία, αντί να θέσει ανεδαφικούς στόχους «για του χρόνου», αρκεί να γυμνάζεται πριν από το πρωινό γεύμα.
Για την διεξαγωγή του πειράματος ο επικεφαλής της μελέτης δόκτωρ Πίτερ Χέσπελ επέλεξε 28 υγιείς και δραστήριους νέους άντρες και τους υπέβαλλε σε δίαιτα «πάχυνσης», αποτελούμενη από 50% περισσότερο λίπος και 30% περισσότερες θερμίδες από ό,τι κατανάλωναν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντας συμφώνησαν να μην γυμνάζονται κατά τις έξι εβδομάδες που θα διαρκούσε το πείραμα, ενώ οι υπόλοιποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Το πρόγραμμα γυμναστικής και των δύο ομάδων ήταν πανομοιότυπο και ιδιαιτέρως απαιτητικό. Αποτελούνταν από τέσσερις συνεδρίες την εβδομάδα, δύο των 90 και δύο των 60 λεπτών, νωρίς το πρωί, υπό επίβλεψη, με τρέξιμο ή ποδήλατο σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, η πρώτη ομάδα έτρωγε ένα «γενναίο» πρωινό, πλούσιο σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση και συνέχιζε να καταναλώνει υδατάνθρακες με την μορφή ισοτονικών ποτών. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας γυμνάζονταν με άδειο στομάχι και έπιναν μόνον νερό, ενώ μετά την άσκηση έπαιρναν πρωινό εφάμιλλο σε θερμίδες με εκείνο της πρώτης ομάδας.
Στο τέλος του πειράματος, τα μέλη της ομάδας που δεν γυμνάζονταν είχαν πάρει κατά μέσο όρο τρία κιλά, είχαν αναπτύξει ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι μύες τους δεν αντλούσαν πλέον αποτελεσματικά γλυκόζη από το αίμα, και είχαν αρχίσει να αποθηκεύουν λίπος μέσα και ανάμεσα στα μυϊκά τους κύτταρα - καταστάσεις που αποτελούν πρόδρομο του διαβήτη.
Όμως και εκείνοι που γυμνάζονταν μετά το πρωινό είχαν πάρει βάρος - αν και όχι τόσο όσο η ομάδα ελέγχου - ενώ και εκείνοι εμφάνισαν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και αποθήκευσαν λίπος στους μύες τους.
Μόνο η ομάδα που γυμναζόταν πριν το πρωινό κατάφερε να μην πάρει σχεδόν καθόλου βάρος και δεν έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη. Επίσης έκαιγαν πιο αποτελεσματικά το λίπος που έπαιρναν μέσω της διατροφής τους.

Ανακάλυψαν το μηχανισμό του Αλτσχάιμερ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σαιντ Λιούις, πιστεύουν ότι βρήκαν το βασικό αίτιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι για τη νόσο ευθύνεται κάποια βλάβη στο μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού - βλάβη που, ειδικότερα, σταματά την απομάκρυνση των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο. Στη νόσο Αλτσχάιμερ, οι αμυλοειδείς πλάκες κατακλύζουν τον εγκέφαλο και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τρόπος θεραπείας. Στη θεωρία τους για το αίτιο της Αλτσχάιμερ κατέληξαν οι ειδικοί του προαναφερόμενου πανεπιστημίου όταν συνέκριναν τον τρόπο απομάκρυνσης των αμυλοειδών πρωτεϊνών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στους υγιείς και στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ οι πρωτεΐνες αυτές παράγονται με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά στους ασθενείς απομακρύνονται με εξαιρετική βραδύτητα, οπότε μοιραία από ένα σημείο και πέρα συσσωρεύονται διαρκώς και έτσι «παγιώνονται». Όταν η νόσος έχει προχωρήσει πολύ, η απομάκρυνση των αμυλοειδών σταματά τελείως.
Εντούτοις, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ίσως η συσσώρευση των αμυλοειδών να είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, οπότε, ακόμα κι αν βρεθεί σκεύασμα που να «διαλύει» τις αμυλοειδείς πλάκες ή να τις απομακρύνει με ταχείς ρυθμούς, αυτό πιθανόν να μην αρκεί για να θεραπευθεί η νόσος.

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την αρθρίτιδα
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα, το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα. Μάλιστα, η συνέπεια αυτή, φαίνεται να μην αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα. Το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά προκαλεί τη νόσο και σε άτομα που δεν έχουν τα «γονίδια της αρθρίτιδας». Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα (το ACPA), το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ασθένεια αυτή ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και, ουσιαστικά, στον ίδιο τον εαυτό του. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις.

Αντικαρκινικός ο χυμός του ροδιού
Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο χυμός ροδιού έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, αφού είναι εξαίρετη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συστατικά που υπάρχουν στον χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους. Πιο αναλυτικά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να μετακινηθούν προς τα οστά. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη». Η δρ Μάρτινς-Γκριν πρόσθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Το άγχος παχαίνει ή το πάχος αγχώνει;
Η παχυσαρκία, ως μία από τις πλέον συνήθεις διαταραχές στη σύγχρονη κοινωνία, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αν παραβλεφθεί το ψυχολογικό της υπόβαθρο. Τα παχύσαρκα άτομα εκφράζουν συνήθως μέσα από τη σχέση τους με το φαγητό τη συναισθηματική τους κατάσταση, εκτονώνουν εντάσεις και οριοθετούν τη σχέση τους με τους άλλους και τον εαυτό τους. Όπως για κάποιους ανθρώπους η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών προσφέρει καταφύγιο στα προβλήματά τους, έτσι και το φαγητό λειτουργεί για τον παχύσαρκο σαν μέσο που μπορεί να καταναλωθεί καταχρηστικά για να προσφέρει μια έστω πρόσκαιρη ανακούφιση.
Η σχέση με το φαγητό εκλαμβάνεται από τον παχύσαρκο ως ιδανική γιατί στη σχέση αυτή δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και όροι. Άρα δεν προβληματίζεται και έτσι αισθάνεται (επιφανειακά τουλάχιστον) ασφαλές στη σχέση του με το φαγητό.
Η δημιουργία σχέσης με το φαγητό λειτουργεί επιπλέον σαν καταφύγιο από σχέσεις με άλλους ανθρώπους που μπορεί φαντάζουν δύσκολες ή αξεπέραστα προβληματικές. Η εύκολη λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες εσωτερικές συγκρούσεις είναι να καταφύγει το παχύσαρκο άτομο στη μία και μοναδική σχέση που φαίνεται να μην το προδίδει ποτέ. Όπως και με άλλες εξαρτήσεις, έτσι και με το φαγητό, το άτομο μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο όπου το φαγητό καταπραΰνει ναι μεν κάποια άγχη, δημιουργεί όμως από την άλλη πολύ περισσότερα όταν καταναλώνεται υπέρμετρα. Αυτό γιατί οι επιπτώσεις στον οργανισμό αλλά και στην εμφάνιση είναι σαφείς και το παχύσαρκο άτομο δεν μπορεί παρά να τις βιώνει. Γνωρίζει λοιπόν πως ουσιαστικά στιγματίζει και κακοποιεί τον εαυτό του και αυτή η σαδομαζοχιστική σχέση με το φαγητό δεν μπορεί παρά να το αγχώνει ακόμα περισσότερο. Από τη μία η παχυσαρκία εκφράζει την όποια εσωτερική πάλη του ατόμου, κάνοντας το σώμα αρένα εκτόνωσης ψυχολογικών προβλημάτων, και από την άλλη την εντείνει και την τροφοδοτεί. Επομένως, η ψυχή και το σώμα δεν είναι επ’ ουδενί ασύνδετα και για να σπάσει ο φαύλος κύκλος χρειάζεται μια ολιστική φροντίδα προς τον εαυτό που θα καλύψει τα αίτια όταν συγχρόνως θα αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.
 

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ