Jan19
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ": ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
1/19/2010 12:00:00 PM by Giannis

 

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 
«Καλλικράτης»:
 Ένα όχημα για το μέλλον

• Διοικητική μεταρρύθμιση με σαρωτικές αλλαγές
• Συγχώνευση νομαρχιών σε 13 περιφέρειες με αιρετούς περιφερειάρχες
• Μείωση των δήμων σε 370 από 1034
• Εκλογές το Νοέμβρη με 50%

Ριζικές αλλαγές στο διοικητικό σύστημα της χώρας προβλέπει το σχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Το σχέδιο, που πήρε το όνομα «Καλλικράτης», προβλέπει συγχώνευση των νομαρχιών σε 13 περιφέρειες, με αιρετούς περιφερειάρχες, και μείωση των  δήμων σε 370 από 1034.
H νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση «βαφτίστηκε» «Kαλλικράτης», από το όνομα του αρχιτέκτονα ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 5ου π.X. αιώνα στην αρχαία Eλλάδα και μαζί με τον Iκτίνο σχεδίασαν την Aκρόπολη. Ο κ. Ραγκούσης στη παρουσίαση του νέου σχέδιου ανέφερε ότι  «η λογική της Nέας Aρχιτεκτονικής μας οδήγησε στη σύνδεση του συνολικού αυτού σχεδίου με το όνομα μιας εμβληματικής μορφής της αρχιτεκτονικής, του «Kαλλικράτη», ο οποίος δεν θεωρείται μόνο ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, αλλά και των Mακρών Tειχών, που ένωσαν Aθήνα και Πειραιά. Mε το όνομα του σχεδίου για τη νέα δομή του κράτους η κυβέρνηση επιδιώκει να επισημάνει τις διαφορές της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον «Kαποδίστρια», ο οποίος αφορούσε μόνο συνενώσεις δήμων».
O «Kαλλικράτης» που ήδη τέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τον Mάιο, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Eσωτερικών ως ένα συνολικό σχέδιο για την αυτοδιοίκηση και το κράτος που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Για τους δήμους, ο υπουργός Eσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε τους δήμους και τις περιφέρειες το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Στις περιφέρειες εκτός του αιρετού περιφερειάρχη θα ορίζονται αντιπεριφερειάρχες ανά θέμα και περιφερειακό διαμέρισμα, το οποίο θα είναι στα όρια των νομαρχιών.
Aναβαθμίζονται η δημαρχιακή επιτροπή και ο ρόλος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Iδιαίτερη πρόβλεψη θα υπάρχει για τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ενώ γενική αρχή είναι να μην υπάρξει γειτονιά και χωριό χωρίς πόρους που να απορρέουν και να σχετίζονται με τις ανάγκες του. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Pαγκούσης, έως τώρα οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρέουν από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο εισοδήματος. Στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων θα ενσωματωθούν ο ΦΠA και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, με στόχο να ενταχθούν και οι μηχανισμοί των OTA στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.
ΟΙ KAINOTOMIEΣ
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση 
• 7 Γενικές Διοικήσεις
Αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως αποκεντρωμένες οντότητες όπως προβλέπει το Σύνταγμα
• 13 αιρετές αυτοδιοικητικές περιφέρειες
Προσδιορίζονται στα όρια των σημερινών 13 κρατικών περιφερειών. Παίρνουν τη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες και τα 19 επαρχεία τα οποία καταργούνται. Προβλέπονται μητροπολιτικές  αρμοδιότητες για την Αττική και την ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Αναλαμβάνουν τη διαχείριση των ΠΕΠ.
• 370 Δήμοι
Καταργούνται τα 2/3 των δήμων και το σύνολο των κοινοτήτων που υφίστανται σήμερα (1034 δήμοι και κοινότητες). Οι νέοι δήμοι ενισχύονται με ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Συγχωνεύονται 6.000 ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις σε 2.000.
• Εκλογικό Σύστημα
Καταργείται το εκλογικό σύστημα ανάδειξης του 42% και επαναφέρεται το σύστημα ανάδειξης για τα όργανα του Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το 50% συν ένα του εκλογικού σώματος.
2. Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
• Περιφερειάρχης
Έχει βασικό ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Με την ανάληψη των καθηκόντων του παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
• Αντιπεριφερειάρχες
Ορίζονται σε θεματικούς και τοπικού χαρακτήρα και επιλέγονται από τον περιφερειάρχη. Οι τοπικοί αντιπεριφερειάρχες είναι αρμόδιοι για τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα και επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιοχή.
• Περιφερειακό Συμβούλιο
Είναι βασικό όργανο με σημαντικό επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο ενώ αναβαθμίζεται η θέση της αντιπολίτευσης.
• Περιφερειακή Επιτροπή
Αναλαμβάνει το ρόλο και τις αρμοδιότητες της νυν Νομαρχιακής Επιτροπής. Ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός ρόλος ως προς τα οικονομικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
3. Δημοτική διακυβέρνηση
• Δήμαρχος
Ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες συνεργαζόμενος με την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι.
• Αντιδήμαρχοι
Οι αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε θεματικούς και τοπικούς αντιδημάρχους. Οι αντιδήμαρχοι επιλέγονται  μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον δήμαρχο. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους/κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής.
• Εκτελεστική Επιτροπή
Συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο στους δήμους. Συμμετέχουν εκτός από τον δήμαρχο ως πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι καθώς επίσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου) ο γενικός γραμματέας του δήμου.
• Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει το βασικό όργανο με το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός του δήμου, αυξάνονται τα μέλη του ενώ ενισχύονται αποφασιστικά οι Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Νέοι Θεσμοί
• Δημοτικό eΚεπ
Μικρά «Δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ» σε κάθε γειτονιά ή χωριό από τα οποία παρέχονται οι Βασικές υπηρεσίες της δημοτικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
• Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης
Πολίτης ευρείας αποδοχής Πολίτης ο οποίος θα εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και μπορεί να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι εκλεγμένος. Θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη,
• Κάρτα Δημότη
Η «έξυπνη κάρτα» του Δημότη που θα έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους , έτσι ώστε σε δημοτικά ATM να μπορούν να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά που θέλουν 24 ώρες το 24ωρο.
• Διοικητική βοήθεια στο σπίτι
Στόχος η εξυπηρέτηση δημοτών που έχουν ανάγκη. Για τον σκοπό αυτό εισάγεται  θεσμός του δημοτικού ανταποκριτή δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω