May19
Ένταση στην ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη» - Απέρριψαν το σχέδιο οι νομάρχες
5/19/2010 7:28:00 PM by Giannis

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του ΔΣ και της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ για το θέμα του «Καλλικράτη», η οποία σφραγίστηκε με την αποχώρηση του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος».
Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΚΕ τόνισε τη διαφωνία της επί της αρχής του νομοσχεδίου. Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις εξέφρασαν τις τελικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά αποχώρησε το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης εισηγήθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου - αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί - για πολλούς λόγους.
Όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης:
* Δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία
* Από τις 25 προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι δέκα έξι, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.
* Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, αφού η φημολογούμενη οικονομία κλίμακος, δηλαδή η εξοικονόμηση ποσών αντί του 1,8 δις ευρώ, μειούται κατά περίπου 600 εκ. ευρώ, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται οικονομικά η άσκηση σειράς μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (μετατάξεις υπαλλήλων, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή κτλ).
* Ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν υπήρξε διαβούλευση. Ποτέ δε δόθηκε η δυνατότητα στην διαπαραταξιακή Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔΚΕ να διατυπώσει την άποψή της για το θέμα και άρα την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» ο κ. Κακλαμάνης είπε: «Η ενότητα της Αυτοδιοικητικής οικογένειας υπέστη σήμερα ρωγμή, εξαιτίας της πρωτοφανούς συμπεριφοράς του 'Αυτοδιοικητικού Κινήματος', που υποχρέωσε τα μέλη του να απόσχουν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ φοβούμενο το αποτέλεσμα, μετά από μυστική ψηφοφορία, που θα έβγαινε από την κάλπη.
» Προκάλεσε έτσι, υπακούοντας στα κελεύσματα του κυβερνώντος κόμματος, τεχνητή έλλειψη απαρτίας, (217 παρόντες αντί 251) χωρίς όμως να αποφύγει το ΟΧΙ της Αυτοδιοίκησης, επί της αρχής του σχεδίου νόμου για τον 'Καλλικράτη' και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, αναλαμβάνοντας έτσι μαζί με τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση ολόκληρη την ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί στην Αυτοδιοίκηση, τόσο όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες όσο και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.»
Από την πλευρά του το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» κατήγγειλε τις προσχηματικές -όπως τις χαρακτήρισε- διαφωνίες που έρχονται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της Κυλλήνης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Ο επικεφαλής στην ΚΕΔΚΕ δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε ότι το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» αγωνίστηκε πολλές δεκαετίες για αποκέντρωση της εξουσίας και για ουσιαστική ενίσχυση των θεσμών τοπικής δημοκρατίας.
«Αυτή η σπουδαία τομή γίνεται πράξη και δικαιώνει τις προσδοκίες της κοινωνίας για υπηρεσίες ποιότητας, για περιορισμό της γραφειοκρατίας, για καθιέρωση ουσιαστικών θεσμών και διαδικασιών διαφάνειας, για συστηματική αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης των εθνικών και των πόρων συνοχής και για νέες μορφές παροχής διοικητικού έργου στην εργασία, στην παραγωγή και στο σπίτι.»

Απορρίπτει το σχέδιο η ΕΝΑΕ
«Όχι» στον Καλλικράτη είπε το ΔΣ της ΕΝΑΕ, επιμένοντας στη διεκδίκηση μιας μεταρρύθμισης συνολικής που θα υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πολίτη.
 Το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε:
* Εμμένει στις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων του που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τα συνέδρια αυτά για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετεξέλιξή της σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
* Διαπιστώνει ότι, δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο αγνόησε το σύνολο των βασικών θέσεων και προτάσεών μας, οι οποίες και γραπτώς δόθηκαν και εκτεταμένα αναπτύχθηκαν, όποτε κληθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
* Και όλα αυτά παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών για συνδιαμόρφωση του «Καλλικράτη», η οποία θα στηριζόταν και σε βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ. Και ενώ αναμέναμε συνάντηση με τον κ. υπουργό για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός, αγνοώντας μας, προχώρησε σε αιφνιδιαστική κατάθεσή του στη Βουλή.
* Κατόπιν τούτων, διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ΕΝΑΕ παραμένει σταθερή στο όραμά της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών αρχών και της περιφερειακής δημοκρατίας.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω