Apr26
Αισιοδοξία στην Εθνική για την αύξηση
4/26/2013 12:14:00 PM by Giannis

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα και μάλιστα καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές, η ΕΤΕ ανεβάζει τον πήχη για την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις αγορές, στο 12%, δηλαδή σε 1,171 δισ. ευρώ, αντί των 785 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της απόφαση.

Αυτό αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, καθώς στρατηγική απόφαση της τράπεζας αποτελεί αφενός να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos), και αφετέρου να ενισχύσει την πολυμετοχικότητα. 

 

Για τις αποφάσεις της η ΕΤΕ έχει ήδη ενημερώσει το Χρηματιστήριο και τις αρμόδιες αρχές, αφού τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου συγκαλείται η β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της, στην οποία θα ζητηθεί η έγκριση για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από μετόχους και από μη μετόχους, για συμμετοχή στην προσπάθεια για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι με την αναπροσαρμογή στο 12% καλύπτεται το ενδεχόμενο η ζήτηση να υπερβεί το προσδοκώμενο όριο του 10% (δηλαδή τα 975,6 εκατ. ευρώ).

Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή να ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για καθεμία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Ως γνωστόν, με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) είναι 9.

Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, με την απόφασή της να αναθεωρήσει από το 10% στο 12% το όριο συμμετοχής επενδυτών στην αύξηση διασφαλίζει:

  • Το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών επενδυτών.
  • Ευχέρεια κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα και με την πολιτική της για διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Σημειώνουμε ότι σήμερα οι μέτοχοι της ΕΤΕ ανέρχονται σε περίπου 250.000.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 70.000 μέτοχοι της Eurobank, που αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν ήδη μέτοχοι της ΕΤΕ.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η τράπεζα στον ιδιωτικό τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Α. Τουρκολιάς, συνεχίζει τις παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή συμμετοχή και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Π. Χριστοδούλου έχει ανάλογες επαφές με ξένους επενδυτές.

Η προσπάθεια όμως έχει ξεπεράσει τα «σύνορα» της Εθνικής και έχει μπει σε πολιτικό - εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στήριξης από πολιτικούς, συνδικαλιστές ακόμα και ιεράρχες καθώς στόχος είναι η ΕΤΕ να διατηρήσει όχι μόνο τον ιδιωτικό της χαρακτήρα αλλά και το ελληνικό της προφίλ.

Γιώργος Προβόπουλος
«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες γίνονται πολύ πιο ισχυρές και δυναμωμένες»

«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες γίνονται πολύ πιο ισχυρές και δυναμωμένες», δήλωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Ολες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Απριλίου» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και υπογράμμισε ότι στη συνέχεια οι τράπεζες θα παίξουν τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μάθει τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Απαντώντας ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι ελπίζει και εύχεται να τα καταφέρει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε αναφορά και στην κυπριακή κρίση, καθώς και στον κίνδυνο μετάδοσης που υπήρξε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές Αρχές, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφεραν να αποφύγουν τον κίνδυνο «και αυτό εγγράφεται ως επιτυχία».

Ακόμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ελληνες καταθέτες, τονίζοντας πως έδειξαν πάρα πολύ μεγάλη ωριμότητα, καθώς -όπως είπε- καταγράφεται συνεχής εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

www.ethnos.gr

 

 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω