Apr30
Μέτρα ΣΟΚ για την Οικονομία
4/30/2010 11:15:00 AM by Giannis

 Νέα μέτρα - σοκ αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ και το ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στους κοινωνικούς εταίρους: Περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέα αύξηση στον ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, όπως και στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), κατάργηση υποχρεωτικής διαιτησίας, αύξηση του ορίου απολύσεων από 2% στο 4% είναι μερικά από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Κυριακή, πιθανότατα, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι «γλίτωσαν» από τη λαίλαπα οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα το έθεσε η τριμερής, ωστόσο τα στοιχεία που αντιπαράθεσε η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ φάνηκε ότι τους έπεισαν τελικά. Παρ’ όλα αυτά η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Τα μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής και «εμπροσθοβαρή», καθώς δίνεται έμφαση στην επόμενη διετία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές μας ζητούν να ρίξουμε το έλλειμμα 10 μονάδες μέσα στα επόμενα 2 (δύο!) χρόνια, αντί για τρία που προέβλεπε το ΠΣΑΑ που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες. «Αν δεν μειώσουμε δραστικά το έλλειμμα στα 2 επόμενα χρόνια που θα είμαστε υπό σκληρή κηδεμονία, όταν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές, θα καταρρεύσουμε», ήταν το επιχείρημα που ακούστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Τα απίστευτης βιαιότητας περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν αναγκαστικά, προκειμένου η ΕΕ και το ΔΝΤ να απελευθερώσουν τον μηχανισμό στήριξης και να εκταμιευθούν τα περίπου 150 δισ. ευρώ βοήθειας προς τη χώρα μας.
Τα αναγκαστικά μέτρα
Μουδιασμένοι οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων (ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο γγ της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιάδης) αλλά και ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων (ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης) άκουγαν τον Πρωθυπουργό να απαριθμεί τα αναγκαστικά μέτρα:
- Αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το λιγότερο - οπότε θα φτάσει το 23%.
- Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων κατά 10%. Για τον 14ο μισθό υπάρχει σκέψη από το 2011 να ενσωματωθεί στον μισθό. Εφόσον τα πράγματα πάνε κατ΄ ευχή και επιτευχθούν οι στόχοι μελετάται να χαρακτηρισθεί ως επίδομα παραγωγικότητας και να δίνεται από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
- Στον ιδιωτικό τομέα η πρόταση της «τρόικα» σκόνταψε στα συνταγματικά κωλύματα, ωστόσο ζητήθηκε να γίνουν «λελογισμένες» κινήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.
- Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εδώ η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να βρεθεί φόρμουλα για να μπει ένα «πλαφόν» στις κατώτατες ή χαμηλές συντάξεις.
- Ανοίγει παράθυρο παράκαμψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων με δυνατότητα επιμέρους διμερών διαπραγματεύσεων.
- Περιορισμός αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
- Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.
- Αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 2% που είναι σήμερα στο 4%. Αυτό είναι από τα λίγα μέτρα που θα μπορούσε να περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς σήμερα όσοι απασχολούν κάτω από 20 άτομα μπορούν να απολύουν μέχρι και 40% του προσωπικού τους κάθε μήνα. Και το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι τέτοιο βεληνεκούς, άρα η γενική αρχή του 4% στις απολύσεις δεν θα είναι μία κακή - υπό τις παρούσες συνθήκες - εξέλιξη.
-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε χωρίς ωραιοποιήσεις την κατάσταση και τις πιέσεις που ασκούνται στους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς και επεσήμανε ότι τώρα «τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σε σας πλέον». Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, εμφανίστηκε προετοιμασμένος για τις αντιδράσεις, απλώς τόνισε την αναγκαιότητα να αποφευχθούν «έκτροπα και πράξεις βίας».
«Μουδιασμένος» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται». Υποστήριξε ότι κοινωνική αναταραχή υπάρχει ήδη και υπενθύμισε την ελληνική παροιμία «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιάδης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του Δημοσίου και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων» είπε.
«Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι μας συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται κοινωνική σύμπνοια, πολιτική ευθύνη. Η δικιά μας βούληση είναι δεδομένη. Ο τόπος μας έχει δυνατότητες πραγματικές, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορούν και θα συμβάλουν έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειές», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Πολύ σκληρά μέτρα» τα χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, διαφωνώντας με την αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά «τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος μίλησε για «επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα».
«Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις δεν έχουν παρά να αθροίσουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης ενός «ελάχιστου κοινωνικού παρανομαστή» για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. «Ολοι, πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι.
Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Νίκος Αγγελόπουλος. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς (Παπακωνσταντίνου Ραγκούσης, Παμπούκης, Σαχινίδης, Ρέππας, Βενιζέλος, Αθανασάκης, Πεταλωτής), προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις. Τέτοιες συσκέψεις θα γίνονται καθημερινά μέχρι την Κυριακή, οπότε ίσως συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα μέτρα και οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω