Aug24
Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά - Μέρκελ
8/24/2012 10:43:00 AM by Giannis

 Με στόχο να αποκαταστήσει  την αξιοπιστία της χώρας και να βελτιώσει το διεθνές κλίμα πέταξε το απόγευμα της Πέμπτης για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

 
Σήμερα το πρωί στις 11:45 θα συναντηθεί με την κυρία Αγκέλα Μέρκελ, θα ακολουθήσει γεύμα και  στην συνέχεια κοινές δηλώσεις.
 
Με τον κ. Ολάντ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στις 10:30 το πρωί.
 
Το ταξίδι είναι κρίσιμο καθώς θα συζητηθούν η κατάσταση στην χώρα μας και οι εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης και ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
 
Και τα δύο σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας όπως ανέφερε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς θέλει να αποσπάσει θετικές δηλώσεις από τους δύο αρχηγούς που θα αλλάξουν το αρνητικό κλίμα σε βάρος της χώρας μας που επηρεάζει και τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγείανσης. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη που δυσχεραίνουν τις αποκρατικοποιήσεις.
 
Το πρωί της Πέμπτης ο  κ. Σαμαράς είχε εκτεταμένες τηλεφωνικές  συνομιλίες με τους κ.κ. Βαγγέλη  Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για  τις συζητήσεις που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ συζήτησαν και την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Ολάντ.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου  είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Γιούνκερ στην χώρα μας και θεωρούν ότι θα συμβάλλει και στην επιτυχία του ταξειδιού του κ.  Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Ο κ. Σαμαράς ο οποίος επιδιώκει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Θα θέσει τα ελληνικά αιτήματα αν και στις συναντήσεις αυτές δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Πιο εύκολη θεωρείται η συνάντηση με τον κ. Ολάντ ο οποίος είναι θετικός στο να δωθεί βοήθεια στην χώρα μας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες δυσκολίες της δημοσιονομικής εξυγείανσης. Διφορούμενα είναι τα μηνύματα από το ΒΕρολίνο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι θα κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο όπου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την χώρα μας. Εάν αποφασιστεί η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31 δις ευρώ τότε θα έχει εξασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
 
Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής κ. Χρήστος ΣΤαικούρας, ο βουλευτής κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου κ. Σταύρος Βασιλόπουλος και ο  σύμβουλος για ευρωπαικά θέματα κ. Σταύρος Παπασταύρου. Τελικά ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος όπως του συνέστησαν οι γιατροί λόγω της ευαίσθητης μετεγχειρητικής κατάστασης του δεξιού του ματιού που ακόμη επηρεάζεται από τις υψηλές πιέσεις στα μεγάλα ύψη.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω