Aug21
Γερμανικές σκιές πάνω από το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο
8/21/2012 11:22:00 AM by Giannis

 Το πρώτο μήνυμα εστάλη αρμοδίως από το Βερολίνο προς το Μέγαρο Μαξίμου και είναι αρνητικό και συνοψίζεται στο γερμανικό όχι: «Νein. Με τον πιο επίσημο τρόπο η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές προς την ελληνική κυβέρνηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στη Γερμανία, ότι δεν αναμένεται ουσιαστική χαλάρωση των όρων του μνημονίου, ενισχύοντας τον προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

 
Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά τη χθεσινή συνάντησή του («πρόβα» είπαν πολλοί για την επικείμενη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ) με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δ. Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική του ψυχρού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της γερμανικής πολιτικής ελίτ και αποτυπώνει τις δυσκολίες του ταξιδιού του κ. Σαμαρά.
 
Ο Πρωθυπουργός μπορεί κάλλιστα ενόψει του ταξιδιού στο Βερολίνο να θυμηθεί την φράση του Γκαίτε από τις «Συνομιλίες με τον Εκερμαν»: «Δεν αρκεί να κάνεις βήματα που θα σε οδηγήσουν κάποτε στον στόχο. Κάθε βήμα που μας ωθεί προς τα εμπρός πρέπει να είναι από μόνο του ένας στόχος».
 
Ένα από τα βήματά του για να επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης είναι η συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, από την οποία ευελπιστεί σε μια αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Όμως και μόνο η συνάντησή του αποτελεί ένα στόχο, καθώς το γερμανικό συντηρητικό κατεστημένο ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον κ. Σαμαρά. Ως εκ τούτου και μόνο η συνάντηση ήταν ένας στόχος πολλών μηνών.
 
Ο Βεστερβέλε μετρίασε αρκετά τις προσδοκίες για την προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ στη Γερμανική Καγκελαρία το πρωί της προσεχούς Παρασκευής, ενώ πριν την κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Αβραμόπουλο, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) φρόντισε να δώσει ένα ακόμα αρνητικό σήμα στην Αθήνα.
 
Ο κ. Κάμπετερ, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα κατά την συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
 
Βέβαια στη συνάντηση των κκ. Βεστερβέλε και Αβραμόπουλου, το κλίμα, λόγω και των διπλωματικών ικανοτήτων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ήταν ιδιαίτερα καλό και οι δυο τους στην κοινή 20λεπτη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Euronews έδειξαν ότι τουλάχιστον υπάρχει σεβασμός και αμοιβαιότητα.
 
Με άγριες διαθέσεις η γερμανική ελίτ
 
Παρά την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να διαμορφώσει καλύτερες, όσο αυτό ήταν εφικτό, συνθήκες ενόψει της επίσκεψης του κ. Σαμαρά, το γερμανικό μέτωπο σκληραίνει ως προς την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια αλλά και άλλες διευκολύνσεις.
Οι δηλώσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν πολλές με κεντρική αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- που απορρίπτει κάθε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ο κ. Βεστερβέλε θεωρεί ότι «μια χαλάρωση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, δεν δικαιολογείται» και οπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ούτε για τον χρόνο εφαρμογής και ούτε για το περιεχόμενο.
 
Πρωθυπουργική σύσκεψη ενόψει Βερολίνου
 
Υπό τη σκιά των συνεχών αρνητικών δηλώσεων κεντρικών στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός είχε το βράδυ της Δευτέρας, «κλειστή» σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες για την προετοιμασία του ταξιδιού στο Βερολίνο, όπου και αξιολογήθηκαν τα τωρινά δεδομένα.
 
Για τον Πρωθυπουργό είναι απόλυτα κατανοητή η άποψη Βεστερβέλε πως «το κλειδί της επιτυχίας για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη βρίσκεται στην Αθήνα» και ότι «η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη», αλλά για την κυβέρνηση είναι μαχητό το επιχείρημα της γερμανικής πλευράς ότι δεν είναι δυνατές αλλαγές στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.
 
Αυτό το επιχείρημα θα επιδιώξει να αντικρούσει επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, γνωρίζοντας ότι στην Καγκελαρία κυρίαρχη είναι η θέση πως οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν τον κ. Βεστερβέλε στη συνέντευξη τύπου με τον κ. Αβραμόπουλο να επιμένει πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, άποψη που αναμένουν να ακούσουν από την κυρία Μέρκελ την Παρασκευή.
 
Για τον Πρωθυπουργό προτεραιότητα και κλειδί για αλλάξει το κλίμα στην Ε.Ε. είναι, στην παρούσα χρονική περίοδο, να επανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, με την επίδειξη της αποφασιστικότητας που χρειάζεται.
 
Ο κ. Σαμαράς, όπως υπογραμμίστηκε και στο Βήμα της Κυριακής, δεν αναμένεται να υποβάλλει επίσημο αίτημα στην κυρία Μέρκελ (σ.σ. αυτό θα γίνει επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον προσεχή Οκτώβριο) για χορήγηση επιπλέον χρόνου προσαρμογής, και η όποια συζήτηση από την πλευρά του θα γίνει σε διερευνητικό επίπεδο.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να υποστηριχθεί το αίτημα για επιμήκυνση είναι η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση στην Ελλάδα.
 
Η στρατηγική του Μαξίμου
 
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου βασίζεται σε δύο δόγματα: α) στην παραμονή της χώρας με κάθε κόστος στην ευρωζώνη και β) στην «δωρεάν επιμήκυνση», δηλ. στην υιοθέτηση μιας ρύθμισης χωρίς η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να χρειαστεί να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει την επιμήκυνση που ζητάει, θα επιχειρήσει να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, που θα επιφέρει αύξηση στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές με την παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας και άρα θα μπορέσει να καλύψει το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό.
 
Αυτό το κενό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η παροχή των επιπλέον δύο ετών στη χώρα προκειμένου να επανέλθει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, καθώς εάν δοθεί η παράταση η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από το αρχικό σχέδιο.
 
Πως μπορεί, κατά την ελληνική πλευρά, να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, με ελάχιστο κόστος για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ; Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από: α) το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, που προβλέπει τη χορήγηση 8,2 δισ. στην Ελλάδα το 2015, β) την έκδοση εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο και γ) τη μετάθεση του χρόνου κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα ως βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, από το 2016 έως το 2020.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω