Jul18
Ψάχνουν τα μέτρα των 11,5 δισ. - Σε εξέλιξη η σύσκεψη των «3» στο Μαξίμου
7/18/2012 11:35:00 AM by Giannis

 Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.15 το πρωί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ.κ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, μαζί με τους κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, θα κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις τόσο για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους, όσο και για τα 11,5 δισ. που πρέπει να εξασφαλιστούν -σύμφωνα με το Μνημόνιο- για τη διετία 2013- 14.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να προσέλθει στη σύσκεψη κρατώντας δύο φακέλους: ο πρώτος θα αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια και ο δεύτερος τον σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί, εφόσον η χώρα κερδίσει την επιμήκυνση των δύο ετών, μετά την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει να κάνει σε επίπεδο κορυφής ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει οριζόντια μέτρα και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα χρηματοδότησης» μέχρι τον Σεπτέμβρη, οπότε και το θέμα της χώρας μας θα τεθεί στο πρώτο Eurogroup του φθινοπώρου.
Ωστόσο, κοινός τόπος είναι πως μέχρι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής προκειμένου η διεκδίκηση της Αθήνας για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής να έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Ετσι, με βάση τη στρατηγική απόφαση ότι πρώτα πρέπει να προωθηθούν σημαντικές αποφάσεις και μετά να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, σήμερα στην ατζέντα θα τεθούν:
1 Η υλοποίηση των μέτρων που ήδη περιλαμβάνονται στο «Μνημόνιο 2». Κορυφαία θέση κατέχει το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας θα παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα που έχουν βρεθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές.
Στην κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός στους ένστολους και ως τελευταία «γραμμή άμυνας» έναντι της τρόικας θα προτείνει να μείνει ανέγγιχτο το επίδομα των μάχιμων αστυνομικών και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, σήμερα θα επικυρωθούν οι αποφάσεις για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς και για την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
2 Η απόφαση για διακανονισμό σε δόσεις του φόρου εισοδήματος.
3 Ο σχεδιασμός για τα μέτρα που θα ληφθούν την επόμενη διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει σε περικοπές ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από τα 11,5 που ζητούν οι δανειστές της χώρας μας. Το πόσο αυτό θα προκύψει κυρίως από τις περικοπές επιδομάτων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και από τη μείωση συντάξεων, ιδιαίτερα των λεγόμενων «ευγενών ταμείων».
4 Οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει λίστα με περίπου 60 φορείς του Δημοσίου που μπορούν να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν με μια απλή υπουργική απόφαση.
Ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρξουν απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων, αλλά και να μην ανανεωθούν συμβάσεις.
5Οι ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε τέσσερις εταιρείες που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για τις δύο θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ), τα κρατικά λαχεία και τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα είναι πιθανόν να ληφθεί απόφαση για την εκκίνηση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμενόταν να εγκρίνουν τη λίστα με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις θέσεις των γενικών γραμματέων υπουργείων, διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει δυσκολεύοντας το έργο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω