Jun5
Από την Τετάρτη ομαλοποιείται η διάθεση αντικαρκινικών φαρμάκων
6/5/2012 10:58:00 AM by Giannis

 Τα αντικαρκινικά φάρμακα θα διακινούνται πλέον κανονικά και η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας τη Δευτέρα κατόπιν συνάντησης του με τον Αλέξη Τσίπρα.

 
Ο κ. Κίττας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή ώστε να κατευθύνονται όλοι στο σωστό νοσοκομείο ή φαρμακείο για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
 
Ο Χρήστος Κίττας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει έλθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά στο εξής. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να λύσει οριστικά το ζήτημα.
 
«Γι' αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν» δήλωσε ο κ. Κίττας κατόπιν της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την ενημέρωση και με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου τόνισε ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί δυόμισι χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 μέρες.
 
Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματα, που δεν είναι των τελευταίων 15 ημερών, όπως υπογράμμισε.
 
Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει μέριμνα για να αυξηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ.
 
Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, ο κ. Κίττας επισήμανε ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. «Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, επαναλαμβάνω, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων» επισήμανε.
 
Για το θέμα των φαρμακοποιών, σημείωσε πως «έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα προηγούμενα χρήματα, τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».
 
Επισήμανε ότι έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. «Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70% με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου. Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα» δήλωσε.
 
Και απηύθυνε έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και προς την ηγεσία των συλλόγων να λήξουν την κινητοποίηση προς όφελος των ασθενών. «Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που πραγματικά θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος» σημείωσε.
 
Τέλος, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα διενεργηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας για να διασφαλιστούν και να οριστικοποιηθούν τα ποσά που θα διατεθούν σε προμηθευτές, σε διαγωνιστικά κέντρα, σε ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς, σε φυσικοθεραπευτές. Οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις και για τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
 
«Πιστεύω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία, όπως ήδη είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι προβλήματα των τελευταίων 15 ημερών. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό».
 
Λοβέρδος: «Στα τέλη του χρόνου θα είναι χειρότερα»
 
Ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε σε παρεμβάσεις του σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι το ίδιο πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν πολλές φορές, αλλά ποτέ πριν δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.
 
Απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση σε φαρμακευτικές εταιρείες που πιέζουν και σημείωσε ότι μια πολιτική κυβέρνηση θα μπορούσε να απειλήσει τις εταιρείες αυτές. Υπενθύμισε, δε, ότι είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης του 1 δισ. ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε μαζί με τη δόση του Μαΐου.
 
Ο τέως υπουργός Υγείας απάντησε στον κ. Κίττα που είπε ότι μαζεύει ευρώ - ευρώ τα χρήματα πως «αυτή είναι η βασική δουλειά του υπουργού Υγείας και έτσι θα γίνεται για πολλά χρόνια». Επισήμανε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και «το τέλος του 2012 θα μας βρει από πολύ χειρότερη θέση και θα έχουν φύγει όλες οι ψευδαισθήσεις».
 
«Αυτά που συμβαίνουν τώρα με τα αντικαρκινικά φάρμακα θα γενικευθεί. Θα συμβεί με όλα τα φάρμακα και τα καύσιμα και τα τρόφιμα» τόνισε.
 
Ερωτηθείς για το τι κατάφερε ο ίδιος επί υπουργείας του, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι όλα έβγαιναν τσίμα - τσίμα, «πηγαίναμε τοίχο - τοίχο».

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω