May23
Εφιάλτης για τους ασθενείς στα φαρμακεία
5/23/2012 10:19:00 AM by Giannis

 Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ ζητούν την καταβολή των οφειλομένων, που φτάνουν συνολικά τα 540 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα διημερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία θα εξυπηρετηθούν σήμερα οι πολίτες όλης της χώρας.

Με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί κατεβάζουν ρολά για 24 ώρες, ενώ σταματούν επ' αόριστον να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Οσο διαρκεί η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και στη συνέχεια θα υποβάλλουν την απόδειξη και τη συνταγή στο Ταμείο τους, προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.
Με τις κινητοποιήσεις τους, οι φαρμακοποιοί διεκδικούν την καταβολή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία ξεπερνούν τα 540 εκατομμύρια ευρώ (τα 270 εκατομμύρια αφορούν συνταγές του 2011). Το προεδρείο του ΠΦΣ απέστειλε χθες εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ, καθώς παρήλθε η προθεσμία των 45 ημερών, που σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών έπρεπε να έχουν εξοφληθεί οι λογαριασμοί των φαρμακείων.
Στο εξώδικο αναφέρεται ?μεταξύ άλλων? ότι οι οφειλές του περασμένου Μαρτίου ανέρχονται σε 272 εκατομμύρια ευρώ και, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη του 2011, τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 540 εκατομμυρίων. Η διοίκηση του Συλλόγου χαρακτηρίζει «παράνομη» και «αντισυμβατική» τη στάση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ για συνταγές που δεν έχουν εξοφληθεί. Πληρώνουν, επίσης, φόρο εισοδήματος παρελθόντος έτους για ποσά που ουδέποτε έχουν λάβει.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σημειώνει ότι το κοινωνικό κράτος μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εφόσον υπάρχει σταθερή και ρεαλιστική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Για τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο κάνει λόγο και το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Το προεδρείο του ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα σωρεύονται χρέη του Δημοσίου προς τις εταιρείες.
Σύσκεψη Πικραμμένου - Κίττα με τα προεδρεία των φαρμακοποιών
Στόχος να ξεμπλοκάρουν αμέσως 120 εκατ. ευρώ
Προσπάθεια να εξευρεθούν τα χρήματα που οφείλονται στους φαρμακοποιούς καταβάλλει η κυβέρνηση.
Το θέμα των οφειλών και των ελλείψεων στα φάρμακα συζητήθηκε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Χρήστου Κίττα, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμου Βουδούρη, και των προέδρων του ΠΦΣ και του ΦΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλει αμέσως πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. Το ποσό αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί, κάνοντας λόγο για οικονομική κατάρρευση του κλάδου. Εκτός από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αναδεικνύουν και τις ελλείψεις 163 φαρμάκων στην αγορά, οι οποίες οφείλονται στο οικονομικό κλίμα.
Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) παραδέχτηκε χθες ότι υπάρχει έλλειψη, αλλά όχι στον βαθμό που καταγγέλλεται. Ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες, ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλόγος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε χθες ότι ιδρύει γραφείο καταγγελιών για ελλείψεις φαρμάκων και καλεί τους πολίτες να καλούν στα 210-5220954, 210-5220955, 210-5223914, απ' όπου θα δίνονται πληροφορίες.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω