Apr4
Πυρετός για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών
4/4/2012 11:47:00 AM by Giannis

 Την ώρα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο, αμέσως μετά το Πάσχα, στην Αμυγδαλέζα, κάτοικοι και τοπικοί φορείς απέκλεισαν συμβολικά τις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Ενταση και στην Κοζάνη, αντιρρήσεις στη Δυτική Ελλάδα.Με αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και ένταση προχωράει το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία κέντρων κλειστής φιλοξενίας μεταναστών. Στις πληροφορίες για τη λειτουργία -αμέσως μετά το Πάσχα- του πρώτου κέντρου στην Αμυγδαλέζα αντέδρασαν χθες φορείς και κάτοικοι της περιοχής που συμβολικά «έκλεισαν» την είσοδο των εγκαταστάσεων των σχολών της Αστυνομίας.Από τη μεριά του, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει σε κάθε τόνο ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στα κέντρα που θα φιλοξενήσουν μετανάστες χωρίς χαρτιά.

«Πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους διακινητές. Το μήνυμα είναι ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας δεν θα μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος. Οποιος είναι παράνομος θα επιστρέφει στη χώρα του, αφού θα κρατηθεί και φιλοξενηθεί σε ανθρώπινες συνθήκες», τόνισε ο υπουργός.«Λίγο μετά το Πάσχα, οι πρώτοι φιλοξενούμενοι στο κέντρο της Αττικής θα είναι μία πραγματικότητα. Για να δείξουμε, ο πολιτικός κόσμος της χώρας -και πριν από τις εκλογές- ότι έχουμε πάρει την απόφαση να σεβαστούμε τη χώρα, την πατρίδα και τον ελληνικό λαό».
Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να διατυπώνουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Πέρα από τους κατοίκους της Αμυγδαλέζας, και οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στη δημιουργία τριών κέντρων στην περιοχή τους.
Ενταση προκλήθηκε χθες το πρωί και στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη στη Νεάπολη Κοζάνης, όταν κάτοικοι της περιοχής, που περιφρουρούν για τρίτη εβδομάδα τις εγκαταστάσεις, εμπόδισαν την είσοδο σε δύο στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα των κατοίκων, οι ένστολοι ήταν από την υπηρεσία χαρτογράφησης του στρατού και μετέβησαν εκεί προκειμένου να πραγματοποιήσουν μετρήσεις, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε κέντρο κλειστής φιλοξενίας μεταναστών.
Μέσα σε λίγα λεπτά συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία δεν τους επέτρεψαν την είσοδο. Οι στρατιωτικοί τους προειδοποίησαν ότι θα καλούσαν την Αστυνομία, αλλά δεν το έπραξαν και τελικά αποχώρησαν δύο ώρες αργότερα.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τέτοια κέντρα χωρίς τη θέληση των τοπικών κοινωνιών και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ναι από τον Δήμο Δεσκάτης
Ενα από τα λίγα «ναι» που έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα για τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας είναι αυτό του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών, όπου με συντριπτική πλειοψηφία 20 ψήφων υπέρ και μόλις 1 κατά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και στην κυβέρνηση τη δημιουργία κέντρου στην περιοχή του.
Ο δήμαρχος, Ν. Μίγκος, ενημέρωσε πως είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον υφυπουργό Προστασίας Λ. Οικονόμου για την ίδρυση του κέντρου και τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
«Ναι» στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας έχουν αποφασίσει μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας. Υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής έχει ταχθεί ο δήμαρχος Τρικάλων, Χρ. Λάππας, διαφοροποιούμενος από την αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε χθες το βράδυ για το ίδιο θέμα.
Αποσύρθηκε τροπολογία
Στην απόσυρση της τροπολογίας για τους λαθρομετανάστες προχώρησε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια του υφυπουργού Μ. Οθωνα, μετά την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν εκπρόθεσμη, αφού κατατέθηκε μόλις προχθές το βράδυ.
Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα επανακατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί τη Μ. Τρίτη ή τη Μ. Τετάρτη.
Η ρύθμιση προέβλεπε την παροχή δυνατότητας κράτησης σε μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, οι οποίοι και θα παραπέμπονται στις κατάλληλες υγειονομικές δομές. Στη ρύθμιση δεν γινόταν καμία αναφορά σε στρατόπεδα και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Θέμα Σένγκεν θέτει το Βερολίνο
Μετά τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης Σένγκεν, και το Βερολίνο, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών, εισηγείται την προσωρινή ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.
Με την αιτιολογία ότι «χώρες όπως η Ελλάδα αποτυγχάνουν να φυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα», ο Χανς Πίτερ Φρίντριχ, στέλεχος των Χριστιανο-κοινωνιστών (CSU), ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων εντός του χώρου που καλύπτει η Συνθήκη Σένγκεν.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» παραδέχεται μεν ότι τα ανοιχτά σύνορα παίζουν σημαντικό ρόλο από συναισθηματικής απόψεως για να αισθάνεται κανείς Ευρωπαίος, ωστόσο αντιτείνει ότι κατά τη δική του άποψη αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι «θα αγνοούμε το θέμα της ασφάλειας».Τι υποστηρίζει η οργάνωση
Απορρίπτει τις ρυθμίσεις η Διεθνής Αμνηστία
Ανησυχητικά χαρακτηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης για τους μετανάστες η Διεθνής Αμνηστία. Με ανακοίνωσή της η οργάνωση επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι θα συλλαμβάνονται ακόμη και οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Αναφέρει, ακόμη, ότι πολλοί μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας του μη αποτελεσματικού συστήματος χορήγησης ασύλου και ότι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κέντρα μεταναστών ισοδυναμεί με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, βάσει όσων ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι θα στοχοποιούνται ως ύποπτοι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών άνθρωποι με βάση τη χώρα καταγωγής τους, ενώ εισάγονται διακρίσεις εις βάρος των πιο ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων,
«Είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι όσοι χρειάζονται διεθνή προστασία βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την κράτηση. Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες», δήλωσε η Jezerca Tigani, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στην ανακοίνωση της οργάνωσης επισημαίνεται η παντελής έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων στα ελληνικά σύνορα για την αναγνώριση των ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία, όπως θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά που ζητούν άσυλο.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω