Mar28
Στρατόπεδα ''Συγκέντρωσης'' Λαθρομεταναστών Στην Αττική-Καταδικάζει Τα Μέγαρα-Ασπρόπυργο-Μάνδρα ο Χ
3/28/2012 6:05:00 PM by Giannis

 Σε διαρκείς συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκονται επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, παρότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο ούτε ένα από τα κέντρα, όπου προβλέπεται να κρατηθούν, ανά τη χώρα.

 
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχείς είναι και οι σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο.
 
Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών - παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή. Μετά την Κοζάνη, αντιδράσεις διατυπώνονται και για τα κέντρα στην Αττική - πρόκειται για τρεις υποψήφιους χώρους στη Δυτική Αττική, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων - για τα οποία, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία θετικά το βράδυ της Τρίτης.
 
 
Μόνον πρώτης υποδοχής, υφιστάμενα, στα νησιά
 
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν, εν τω μεταξύ, πως στα νησιά δεν θα κατασκευαστούν, στην παρούσα φάση, κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών. Τα πρώτα 27 κέντρα θα λειτουργήσουν στις εννέα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.
 
Σε όσα νησιά, κυρίως του Αιγαίου, υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με την μορφή αυτή και δεν θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης ενώ αναμένεται να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις τους.
 
Εν τω μεταξύ μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική, οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
 
Οπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Mega ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας, εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, να ορίσει άμεσα τρεις χώρους κλειστής, προσωρινής φιλοξενίας για παράνομους αλλοδαπούς, χαιρετίζει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ευελπιστεί - όπως σημειώνει - ανάλογη ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.
 
Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου της για μια  αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».
 
Κατά πλειοψηφία το «ναι» για τα 3 κέντρα στην Αττική
 

Το απόγευμα της Τρίτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε τη δημιουργία τριών Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αττική. Σε προσεχή του συνεδρίαση θα προτείνει τους χώρους για την εγκατάσταση των κέντρων αυτών και γι αυτό ζητά η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής να προτείνει συγκεκριμένους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα Κέντρα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική "ναι στα κέντρα, αλλά στην αυλή του γείτονα"» και επισήμανε τον «ορατό και άμεσο κίνδυνο να βγούμε από τη Συνθήκη Σέγκεν, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα». Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Μάνδρας-Ειδυλλίας Γ. Δρίκος και Μεγαρέων Ι. Μαρινάκης που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία των Κέντρων στην περιοχή τους. Με τη θέση τους συντάχθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Στ. Δήμου

 

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω