Mar23
ΠαρΕΛΑΣη με έκτακτα μέτρα ασφαλείας!
3/23/2012 12:39:00 PM by Giannis

 Δρακόντεια μέτρα παίρνουν οι Αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης. Στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου. Δύναμη 7.000 αστυνομικών, στην οποία περιλαμβάνονται 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα αναπτυχθεί στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω χώρους. Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις από πλευράς πολιτείας είναι συνεχείς, προκειμένου να καταστρωθεί ένα σχέδιο αποτροπής εκτρόπων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, ώστε να μην αμαυρωθεί η μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Από την άλλη, πρωτοβουλίες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει τα μέλη τους σε διαμαρτυρίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα θίξουν το κύρος της ημέρας.
Οι Αρχές είναι αποφασισμένες να λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές που σημειώθηκαν κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτόν, ήδη, πολλοί δήμοι της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να... καταργήσουν τις εξέδρες των επισήμων, προκειμένου οι πολιτικοί που τυχόν βρεθούν εκεί να μην αποτελέσουν στόχο. Επίκεντρο των εορτασμών, αλλά και των διαμαρτυριών, αναμένεται να είναι το κέντρο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν, δήμος και αστυνομία έχουν στρέψει στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους.
Το σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων περιλαμβάνει κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και προληπτικές προσαγωγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί από όλη την Αττική, με «προμετωπίδα» 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.
Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους.
«Καλέσματα»
Την ίδια στιγμή, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις οργανώνονται. Η συζήτηση στο Διαδίκτυο έχει «πάρει φωτιά» για το είδος και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων. Πολλά είναι τα «καλέσματα» των οργανώσεων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που όμως δεν προτρέπουν τα μέλη τους για πόλεμο με... γιαούρτια και ντομάτες, αλλά με συνθήματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει να είναι προσεκτικός στις προβοκάτσιες. Αποστάσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήρε ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «ο λαός μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στην κάλπη».
Παρέμβαση για την παρέλαση έκανε και ο Μ. Θεοδωράκης, που σε επιστολή του δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «η 25η Μαρτίου ανήκει στον Ελληνικό Λαό. Σε κείνους που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία της Χώρας».
Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση, αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ
«Κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της δεν χρειάζεται η ΕΛΑΣ» τονίζεται από την Κατεχάκη. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως σαφής σε σχέση με τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που με ανακοινώσεις τους προσφέρθηκαν να... συνδράμουν την αστυνομία στην προστασία των παρελάσεων.
«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης. Η κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές. Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας».
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αυστηρό «φέις κοντρόλ», απομακρύνονται κάδοι σκουπιδιών
Διαπιστεύσεις για να καλυφθεί δημοσιογραφικά από τον χώρο των επισήμων η στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή στο Σύνταγμα, ζητεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής. Ανάλογη διαδικασία ακολουθεί και ο Δήμος Αθηναίων για την αυριανή μαθητική παρέλαση, ο οποίος ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων.
Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Σύνταγμα και θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία καθαριότητας θα απομακρύνει όλους τους κάδους από τη γύρω περιοχή.
Στο Μαρούσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Πατούλη, θα ακολουθηθεί το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Αύριο θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, ενώ την Κυριακή η μαθητική παρέλαση.
«Η εξέδρα θα στηθεί κανονικά, ενώ δεν έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας», τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου.
Στην Καλλιθέα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα της παρέλασης την Κυριακή. Αν θα στηθεί ή όχι εξέδρα, αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη.
Ζωγράφου
Ο Δήμος Ζωγράφου από πέρυσι έχει καταργήσει την εξέδρα των επισήμων υιοθετώντας τα λόγια του Μανώλη Γλέζου πως «τιμάται το Ηρώων κι όχι τα πρόσωπα». Πάντως, ο δήμαρχος Κ. Καλλίρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε λόγο ούτε να μας τιμούν αλλά ούτε να προκαλούμε».
Στο Χαλάνδρι, η παρέλαση, όπως είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κουράσης, θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή.
Φέτος πρόκειται να τοποθετηθεί μια χαμηλή εξέδρα, χωρίς ωστόσο καρέκλες για τους επισήμους.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω