Mar20
Τα Μεσόγεια δεν επαιτούν αλλά απαιτούν τα αντισταθμιστικά
3/20/2012 5:20:00 PM by Giannis

 Το κράτος προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσει την έκταση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο. Αλλάζουν συνεχώς σχέδια χωρίς να προχωράει τίποτα, το σίγουρο είναι πως με κάθε τέχνασμα προσπαθούν να αποφύγουν τη διάθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς τους Δήμους των Μεσογείων.

 
Η αυθαιρεσία της κυβέρνησης είναι τέτοια που στην έκταση του Ελληνικού θέλουν να κατασκευάσουν σύγχρονα εμπορικά κέντρα αντί του αρχικού σχεδιασμού για κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου. Το νέο σχέδιο κάνει λόγο για κάλυψη 3.700 στρεμμάτων σε συνολική έκταση 6.200 στρεμμάτων, που με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορούν να κατασκευαστούν περίπου 60 εμπορικά κέντρα, σαν το Mall στο Μαρούσι.
 
Με το Σχέδιο Νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού που συζητείται στη Βουλή επιχειρείται η κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που προέβλεψε ο ν. 2338/1995 υπέρ των Δήμων των Μεσογείων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο ένατο παρ. 4 του νόμου αυτού προβλέφθηκε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατεθεί στους Δήμους των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση της περιοχής μας, που προέκυψε από τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Τα ποσά αυτά, τα οποία προβλεπόταν να διατεθούν αποκλειστικώς για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και δικτύων ποιότητας ζωής, θα μεταβάλουν δραστικά την καθημερινότητα των κατοίκων στα Μεσόγεια και θα αποτελέσουν μοχλό σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
 
Οι Δήμοι των Μεσογείων απορρίπτουν ως πολιτικά απαράδεκτη και νομικά ανεπίτρεπτη την πρόβλεψη για διάθεση ελάχιστου ποσού από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Με κοινή ανακοίνωση οι Δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης και Σπάτων – Αρτέμιδος Χρήστος Μάρκου, τονίζουν πως τα Μεσόγεια δεν επαιτούν αλλά απαιτούν την καταβολή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και κατέθεσαν στη βουλή υπόμνημα για το σχέδιο νόμου.
 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
«Κατά την άποψη των Δήμων μας, ο ν. 2338/1995 θεμελιώνει, σε κάθε περίπτωση, ενόψει και του χαρακτήρα της συγκεκριμένης ρύθμισης ως αντισταθμιστικού οφέλους, δικαίωμα νομίμου προσδοκίας περιουσιακού χαρακτήρα, το οποίο προστατεύεται, ως τέτοιο, τόσο συνταγματικά όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνεπώς, κατάργησή του δεν θα συνεπαγόταν μόνον χαρακτηριστική πολιτική ανακολουθία εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και ευθεία αντίθεση σε υπερκείμενους κανόνες δικαίου.
 
Τις ως άνω απόψεις των Δήμων μας, που είναι βέβαιο ότι απηχούν τις απόψεις του συνόλου των κατοίκων των Μεσογείων, εκθέσαμε πρόσφατα ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόσο προφορικά όσο και με Υπόμνημα του νομικού μας εκπροσώπου Δρος Απόστολου Παπακωνσταντίνου, κατά το στάδιο της πρώτης ανάγνωσης του υπόψη Σχεδίου Νόμου. Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά τη φάση της δεύτερης ανάγνωσης του Σχεδίου Νόμου προστέθηκε στο άρθρο 2 παρ. 8 εδ. γ’ αυτού πρόβλεψη περί διάθεσης στους Δήμους Κρωπίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σπάτων - Αρτέμιδος μέρους ενός μικρού ποσού που θα προκύψει από την αξιοποίηση του «αυξημένου συντελεστή δόμησης» στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τους ορισμούς της ίδιας διάταξης. Μεταξύ των δικαιούχων του ποσού αυτού είναι άλλωστε, εάν και εφόσον προκύψει, το σύνολο των λοιπών Δήμων της Αττικής (!).
 
Καθίσταται σαφές ότι η ως άνω προσθήκη δεν ικανοποιεί, ούτε κατ’ ελάχιστο, το αίτημα των Δήμων μας για απόδοση σε αυτούς του προβλεπόμενου από το άρθρο ένατο του ν. 2338/1995 ποσοστού 10% από το σύνολο των ποσών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Τη διάθεση του ποσοστού αυτού αναμένουν οι κάτοικοι των Μεσογείων επί δεκαπέντε συναπτά έτη προκειμένου να αποκατασταθεί μέρος της τεράστιας περιβαλλοντικής και κοινωνικής ζημίας που αποκλειστικώς αυτοί επωμίστηκαν για να λειτουργήσει το νέο Αεροδρόμιο. Η πρόβλεψη που προστέθηκε στο Σχέδιο Νόμου είναι όχι απλά ανεπαρκής αλλά βαθύτατα ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ για την κοινωνία των Μεσογείων.
 
Οι Δήμοι των Μεσογείων δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, με κάθε νόμιμο μέσο, το ως άνω κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Είναι σαφές ότι οι Δήμοι μας δεν μπορούν να διαπραγματευθούν, ούτε κατ’ ελάχιστο, νόμιμα δικαιώματά τους.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλογιστούν, εν μέσω της παρούσης συγκυρίας, τις μεγάλες ευθύνες από τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους για τα Μεσόγεια. Ζητούμε από τους δημότες μας αγωνιστική συσπείρωση και ετοιμότητα.»

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω