Mar9
Μάχη για τα αντισταθμιστικά οφέλη των Δήμων των Μεσογείων Μέτωπο υποστήριξης υπέρ των δίκαιων και ν
3/9/2012 4:54:00 PM by Giannis

 Μάχη για τα αντισταθμιστικά οφέλη των Δήμων των Μεσογείων

Μέτωπο υποστήριξης υπέρ των δίκαιων και νομίμων δικαιωμάτων των Δήμων των Μεσογείων
 
Έκτακτη σύσκεψη για τις διεκδικήσεις από την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ
με τίτλο «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)»
 
 
Έκτακτη σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού, Δημάρχων, Κρωπίας, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου, βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων Αττικής για το ζήτημα του νομοθετικά και Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των Δήμων Μεσογείων, ποσοστού 10% , από τα έσοδα αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού (οικονομικό αντισταθμιστικό όφελος από τη κατασκευή του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») ενόψει της ψήφισης νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, ( αφορά ουσιαστικά την χωροταξική –πολεοδομική ταυτότητα του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού δηλ. τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων και των συντελεστών δόμησης) πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, στο Δημαρχείο Κρωπίας.
 
Της σύσκεψης προήδρευσε ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης μαζί με τους άλλους 3 Δημάρχους Μεσογείων ( Παιανίας Δ. Δάβαρη, Σπατών-Αρτέμιδος, Χρ. Μάρκου, Μαρκοπούλου Σωτ. Μεθενίτης,) ενώ ενημέρωση για την εξέλιξη των νομικών ενεργειών έκανε ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου ( νομικός εκπρόσωπος των Δήμων για το θέμα).
Οι Δήμαρχοι, ο εντεταλμένος νομικός τους εκπρόσωπος, κ. Απ. Παπακωνσταντίνου και ο βουλευτής Γ. Βλάχος (μέλος σχετικής Επιτροπής) ενημέρωσαν επίσης για τη παρουσία τους στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (7.03.2012) όπου και έθεσαν τα νόμιμα και δίκαια δικαιώματα των Δήμων. Ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Κιούσης ενημέρωσε επίσης για την απόλυτα θετική θέση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, υπέρ των δικαιωμάτων των Δήμων Μεσογείων, η οποία στηριζόταν και στη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (7η Συνεδρίαση, 23 Μαρτίου 2011, αρ. απόφασης 55/2011 ύστερα από πρόταση του περιφερειακού συμβούλου Αθ. Αυγερινού).Υπενθυμίζεται είχε προηγηθεί, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κρωπίας Δημ. Κιούση, άμεση έκτακτη συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο ΚΑΠΗ Κορωπίου, των Δήμων Μεσογείων, τον Μάρτιο του 2011, αμέσως με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου με το επίμαχο άρθρο 42 του Ν. 3943 (που τελικά ψηφίστηκε) και με το οποίο επιχειρήθηκε, σιωπηρώς αλλά σαφώς, η κατάργηση των αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Δήμων των Μεσογείων που είχαν κατοχυρωθεί με τον Ν. 2338/1995 (αρ.9).
 
Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι με το άρθρο ένατο παρ. 4 του ν. 2338/1995(«Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.", έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού θα διατεθεί στην περιοχή των Μεσογείων ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση της περιοχής αυτής από τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές και δίκτυα ποιότητας ζωής.
Οι Δήμοι των Μεσογείων δεν ζητάνε τα νόμιμα ποσοστά εσόδων από τον ιδιώτη επενδυτή που θα μετέχει της αξιοποίησης του Ελληνικού αλλά από το Ελληνικό Δημόσιο. Όσο για τις αντιδράσεις των Δήμων, που διοικητικά υπάγεται το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, κυρίως στον τρόπο αξιοποίησης και στις χρήσεις, εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές ( αξιοποίηση με μέτρο με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές οικονομίες) αλλά δεν υπάρχει αντίρρηση από τους Δήμους των Μεσογείων με την ίδια την επένδυση.
 
 
Οι Δήμοι έχουν από κοινού νομικά κινηθεί ως εξής:
 
έχουν καταθέσει από 8 Ιουλίου 2011, αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόρριψης του αιτήματός τους προς τα αρμόδια όργανα της Διοίκησης για να αποδοθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ποσοστό τουλάχιστον 10% από τα συνολικά έσοδα που έχουν εισπραχθεί έως σήμερα (2001 έως 2011) από κάθε είδους και μορφή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού σύμφωνα με άρθρο 9 του Ν. 2338/1995. Η αίτηση εκκρεμεί.
έχουν καταθέσει από 12 Φεβρουαρίου 2012, εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς την ανώνυμη Εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, την ανώνυμη εταιρεία ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ, τον Υπ. Οικονομικών, τον Υπ. ΠΕΚΑ για θέματα που αφορούσαν διαδικασίες μεταβίβασης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ κα.
 
 
Μετά από ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας μεταξύ των συμμετεχόντων και άλλων προσκεκλημένων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αποφασίστηκε η υποστήριξη της κατάθεσης τροπολογίας στο επίμαχο Ν/Σ καθώς και άμεσες κατάλληλες ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
 
Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο και διαδικασία τα δίκαιά τους.
 
Συμμετείχαν : Οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, Σπατών-Αρτέμιδας κ. Χρήστος Μάρκου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Δημήτρης Δάβαρης, ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου ( νομικός εκπρόσωπος των Δήμων), οι βουλευτές, κκ.Γεώργιος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, εκπρόσωπος του Βασίλη Οικονόμου, κ. Απόστολος Μπόκας ( επιστολές με τις ενέργειες και τις θέσεις τους απέστειλαν τόσο ο Παντελής Ασπραδάκης όσο και ο Βασίλης Οικονόμου), οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής, Δημοσθένης Μπαρούτας, Δέσποινα Αφεντούλη Αθανάσιος Αυγερινός και οι αντιδήμαρχοι Κρωπίας Εμ. Γρινιεζάκης, Θ.Γρίβας, Ανδρ. Ντούνης.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω