Feb14
«Στα κάγκελα» για τις συγχωνεύσεις των σχολείων
2/14/2012 11:14:00 AM by Giannis

 «Στα κάγκελα» για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

 
Σχέδιο για γυμνάσιο έκτρωμα στην Παιανία
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι γονείς και εκπαιδευτικοί στην Παιανία, από τη στιγμή που έμαθαν για την επικείμενη συγχώνευση

Πυρ και μανία είναι σι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων της Παιανίας, μετά από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στn συγχώνευση του 1ου και του 2ου Γυμνασίου της πόλης. ‘Έντονες είναι οι αντιδράσεις των καθηγητών, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν στο πλευρό τους και τη δημοτική αρχή.

Το παράδειγμα της Παιανίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο ζήτημα της συγχώνευσης των σχολείων, καθώς ήδη από πέρυσι έχουν συγχωνευτεί περισσότερα από 2.000 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με εκλεγμένους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολείων θα οδηγήσουν σε καταργήσεις οργανικών θέσεων, σε απολύσεις εκπαιδευτικών και σε δραματική χειροτέρευση των όρων εκπαίδευσης για τους μαθητές. Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι ασφαλής. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως αντίπαλος, πλέον, από την πλειοψηφία των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, που θεωρούν ότι ενδεχόμενη συνέχιση της <<αδράνειας και της ανοχής αποθρασύνουν τρόικα και κυβέρνηση και αυξάνουν τα αντιεργατικά μέτρα».
 

Εμπαιγμός

Η ΟΛΜΕ, μάλιστα, σε επίσημη ανακοίνωση της, τονίζει πως «παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι δε Θα γίνουν συγχωνεύσεις τη φετινά χρονιά, με Εγκύκλιό του (10112 /Δ4 30/1/20 12) με Θέμα “Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012 - 2013’’, προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 201213”». Παράλληλα, η πανελλήνια συνδικαλιστική οργάνωση των εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι: «Οι συγχωνεύσεις είναι μια αποτυχημένη πρακτικά που οδηγεί σε μαρασμό τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Την ίδια στιγμή, στις πόλεις οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην ομαλά φοίτηση των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι n μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον έχει συνέπεια είτε οι μαθητές να κινδυνεύουν από τροχαία είτε οι γονείς να ξοδεύουν σε χρόνο και χρήμα για την ασφαλή μεταφορά τους». Τέλος, η ΟΛΜΕ στη δημόσια τοποθέτηση της για το φλέγον ζήτημα, που προκαλεί μεγάλη αγωνία σε γονείς και μαθητές, καλεί τους Δήμους όλης της Χώρας που έλαβαν τη σχετική εγκύκλιο για τις συγχωνεύσεις σχολείων, να την επιστρέψουν ως απαράδεκτη και υπονομευτική για τα μορφωτικά δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών και της νέας γενιάς που ζει εντός Τους.
 
 

«Το παιxνίδι παίζεται ακόμα»

 ΕΙΝΑΙ φανερό ότι η δυναμική κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και των εκπαιδευτικών το πρωί της περασμένης Τρίτης, έξω από τα γραφεία της Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, έκανε τον αρμόδιο διευθυντή να ξανασκεφτεί το θέμα και να πάρει πίσω την πρόταση του σχετικά με τα δύο Γυμνάσια της Παιανίας, δεσμευόμενος πως δε θα «κλειδώσει» την πρόταση, τουλάχιστον προς το παρόν. Σημειωτέον, ότι, παρά την αρχική χλιαρή στάση της δημοτικής αρχής, αρνητικά διάκειται κι ο Δήμος Παιανίας στη συγχώνευση των δύο σχολείων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω