Feb7
Μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα
2/7/2012 1:03:00 PM by Giannis

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για την επίτευξη του στόχου για 150 χιλιάδες αποχωρήσεις ως το 2015, αφού η απαίτηση της τρόικας να μην προσμετρηθούν στο συνολικό αριθμό οι αποχωρήσαντες του 2010, τινάζει στον αέρα τον έως τώρα προγραμματισμό
Μαζικές απολύσεις και μάλιστα χωρίς σαφή κριτήρια έρχονται στο Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων, αλλά και το επιτακτικό αίτημα της τρόικας για 15 χιλιάδες απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα εντός του 2012, οδηγούν σε τυφλά λουκέτα και απολύσεις. Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός και για την επίτευξη του στόχου για 150 χιλιάδες αποχωρήσεις ως το 2015, αφού η απαίτηση της τρόικας να μην προσμετρηθούν στο συνολικό αριθμό οι αποχωρήσαντες του 2010 -αλλά η όλη διαδικασία να θεωρηθεί ότι άρχισε από 2011- τινάζει στον αέρα τον έως τώρα προγραμματισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (κατά συνέπεια και τους ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε υπουργείο πρέπει στο προσεχές διάστημα να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Η εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια του πλήρους «ναυαγίου» της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και της απαίτησης της τρόικας -όπως διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών- για μείωση του προσωπικού κατά 15.000 έως το τέλος του 2012, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους και υπηρεσιακών μονάδων. Οι έντονες απαιτήσεις των ελεγκτών μας μάλιστα κατά την τελευταία συνάντηση, οι οποίοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενη καθυστέρηση, ανάγκασαν το Δ. Ρέππα να παραδεχθεί ανοιχτά πλέον ότι βρισκόμαστε ενόψει απολύσεων, αν και, όπως υποστήριξε, ήταν η πρώτη φορά που το θέμα ετέθη από την τρόικα.
 
«Αποσύνδεση»
Η όλη διαδικασία δε, όπως φαίνεται, «αποσυνδέεται» από το εγχείρημα της αξιολόγησης για την οποία το υπουργείο περιορίζεται πλέον να επιβεβαιώσει τη θέση του ότι πρόκειται για «πολιτική επιλογή που θα προχωρήσει γιατί είναι χρήσιμη και αναγκαία», χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και χρονοδιαγράμματα.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης εκτιμούν πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών θα γίνουν στη λογική της εφεδρείας, δηλαδή το προσωπικό των καταργηθέντων/ συγχωνευθέντων φορέων θα οδηγηθούν στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ή τους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν και εν συνεχεία από αυτούς θα απομακρυνθεί αριθμός υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ίσος με τον αριθμό των υπαλλήλων που μετετάγησαν. Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες το σύνολο των υπαλλήλων των φορέων στους οποίους θα μπει «λουκέτο».
Την ίδια ώρα πάντως, συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από την απαίτηση της τρόικας να μη συμπεριληφθούν στους 150 χιλιάδες υπαλλήλους προς αποχώρηση όσοι «έφυγαν» το 2010, δηλαδή περισσότερες από 53 χιλιάδες αποχωρήσεις. Μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει πως «σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο για την επίτευξη του στόχου. Και θα επιτευχθεί», ωστόσο θεωρείται πλέον απίθανο να συμπληρωθεί ο αριθμός μόνο από συνταξιοδοτήσεις. Πολλώ δε μάλλον, ότι οι αποχωρήσεις το 2011 ήταν μόλις 35 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένης και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για τα δύο επόμενα έτη 2012-2013 δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αποχωρήσεις.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω