Feb3
Λιγότερες δόσεις για οφειλέτες
2/3/2012 2:58:00 PM by Giannis

 Σε 24, από 60, περιορίζονται οι δόσεις της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας που απαίτησε αρχικά απόσυρση της ρύθμισης, αλλά φαίνεται να συμβιβάζεται τελικά με ουσιαστικές αλλαγές.

Η ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε μόλις προ ολίγων ημερών από τη Βουλή, έδινε άλλη μία ευκαιρία σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 44 δισ. ευρώ να τα ξεπληρώσουν με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ σε διάστημα που μπορούσε να φτάνει τα πέντε χρόνια. Με τις πρώτες οχλήσεις της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε τις διατάξεις δίνοντας τη δυνατότητα των 60 δόσεων μόνο σε όσους φορολογουμένους «προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο». Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός των δόσεων δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 48.
Παρά τις διορθώσεις, η τρόικα επέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί καθώς προ ολίγων μηνών είχε ενεργοποιηθεί μία ακόμα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία μόλις και μετά βίας απέδωσε 945,8 εκατ. ευρώ - και αυτό σε συνδυασμό με φοροκυνηγητό, βροχή συλλήψεων και αυτόφωρο.
Παρά τις πιέσεις, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περισώσει τη ρύθμιση, έστω και «ψαλιδισμένη». Σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών περιορίζει τον μέγιστο αριθμό των δόσεων σε 24, αλλά δίνει τη δυνατότητα αύξησής τους σε 48 για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν σε συντομότερο χρόνο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρείται το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ για κάθε μηνιαία δόση, ενώ υπό επεξεργασία τελούν οι υπόλοιπες επιμέρους ενστάσεις της τρόικας αναφορικά με την αναστολή των ποινικών διώξεων για όσους υπάγονται στη ρύθμιση.
Η διάταξη όπως έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, χορηγείται στους υποχρέους αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Οι διατάξεις αυτές τελούν υπό επανεξέταση, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση να κατατεθεί ξανά στη Βουλή.
Οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν και σε αλλαγή της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί έως τις 29 Φεβρουαρίου.
 
Οικονόμου για Καπελέρη. Στο μεταξύ, πλήρη κάλυψη στον πρώην γενικό γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη παρείχε χθες ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι πρέπει να εξορθολογιστούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης των πρατηριούχων στο σύστημα «Ηφαιστος» και πρέπει «να προβλέπεται μη επιβολή των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταχώριση σε περιπτώσεις που αυτές οφείλονται σε δυσλειτουργία του συστήματος». Νωρίτερα ο κ. Οικονόμου είχε αναφερθεί σε τεχνικά προβλήματα του «Ηφαιστος» και οι επισημάνσεις του κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αναφορές Καπελέρη.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω