Jan25
«ΤΥΦΛΗ» ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - Αλαλούμ και χάος στο ΠΑΣΟΚ
1/25/2012 10:35:00 AM by Giannis

 Ανταρσία εκδηλώθηκε στη Βουλή από περίπου 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Η διάταξη τελικά απορρίφθηκε. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν και σε άλλα άρθρα. Το αλαλούμ στις ψηφοφορίες συνοδεύτηκε από γενικό αναβρασμό στις τάξεις του πλειοψηφούντος κόμματος, όπου πολλοί βουλευτές εξαπέλυαν βολές κατά πάντων.

Αλαλούμ, έλλειμμα συντονισμού και χάος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έδειξε η «τυφλή» κοινοβουλευτική «ανταρσία» περίπου 40 βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι κατά τη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ή καταψήφισαν τρία βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα η ρύθμιση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων να μην «περάσει».
Κι αυτό γιατί επί 253 ψηφισάντων, 101 ψήφισαν «ναι», 65 «όχι» και 87 «παρών», με αποτέλεσμα τα «ναι» να μη συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων, δηλαδή τους μισούς συν έναν.
Και η ΝΔ, πάντως, επιστράτευσε ψήφο τακτικής με μικροκομματικούς υπολογισμούς (δήλωσε «παρών» στην επίμαχη ρύθμιση, για να εκθέσει την πλειοψηφία) και τελικά εκτέθηκε από την... άτακτη φυγή 16 βουλευτών της κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προκειμένου να μην... παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής καταψηφίζοντας το άρθρο 6 που προβλέπει τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε όλα τα άρθρα και καταψήφισε τη ρύθμιση για τα φαρμακεία, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
Αργά τη νύχτα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ανέφεραν πως «η σημερινή (χθεσινή) εικόνα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των συντεχνιών και πόσο μεγάλη είναι η επιρροή που έχουν (οι συντεχνίες) προς τους βουλευτές».
Η δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ άμεσα να επισημανθεί με πιο έντονο τρόπο, αφού, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρότατη πλειοψηφία και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στο Κοινοβούλιο με τις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, έκαναν λόγο για «κίνημα λαϊκισμού» από την πλευρά πολλών βουλευτών που θέλουν με τις αντιδράσεις τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να διαφοροποιηθούν από τις κυβερνητικές επιλογές.
Συνθήκες... Βαβέλ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν και στο περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, με πολλούς βουλευτές να... βάλλουν κατά πάντων. Κάποιοι άλλοι, πάντως, μιλούσαν για έλλειμμα στη θέση του υπουργού Επικρατείας, «φωτογραφίζοντας» τον Γ. Σταυρόπουλο.
Του... αλαλούμ της ψηφοφορίας επί της ρύθμισης για τα ωράρια των φαρμακείων προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές της Βουλής, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος επέμεινε να μην την αποσύρει, παρότι το ζήτησαν κατ' ιδίαν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, και να την επανακαταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.
Το αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν αποτυπώθηκε μόνο στο άρθρο 29 για τα φαρμακεία, αφού το «όχι» ή το «παρών» ακούστηκε από την «πράσινη» πτέρυγα και για πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με πιο ηχηρά τα άρθρα 6 και 24 για τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια αλλά και για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Με τον τρόπο αυτό φάνηκε πως δεν... ακούστηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η επίκληση του Ευ. Βενιζέλου να ψηφιστούν απ' όλες τις πλευρές που στηρίζουν την κυβέρνηση τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, την ψήφιση του οποίου χαρακτήρισε «ζήτημα εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση.
Σοβαρές, ωστόσο, αναταραχές προκλήθηκαν και στη ΝΔ, αφού από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τους 26 απόντες της ΝΔ, οι 16 έφυγαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προκειμένου να μη διαφοροποιηθούν από τη? γραμμή του κόμματός τους («ναι» σε όλα, εκτός από τη ρύθμιση για τα φαρμακεία που ψήφισαν «παρών»), ειδικότερα για τη ρύθμιση του άρθρου 6 περί των δικηγορικών εταιρειών, την οποία ήθελαν να καταψηφίσουν. «Ηταν κυρίως δικηγόροι και ''λαϊκο-δεξιοί''», έλεγε βουλευτής της ΝΔ σχετικά με τους απόντες.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω