Jan17
Με «κλειστά αυτιά» συναντώνται την Τετάρτη ΓΣΕΕ και εργοδότες
1/17/2012 12:16:00 PM by Giannis

 «Κάθετη» η ΓΣΕΕ σε οτιδήποτε αφορά το μισθολογικό κόστος, προτάσεις για «πάγωμα» των μισθών θα ρίξουν στο τραπέζι οι εργοδότες. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι

 
Ο πρώτος γύρος απευθείας συναντήσεων των κοινωνικών εταίρων για το μισθολογικό στον ιδιωτικό τομέα ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, με την ΓΣΕΕ να συναντάται την Τετάρτη με τους εργοδοτικούς φορείς.
Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί παρέμβαση σε ζητήματα που ρυθμίζονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή τα δώρα, οι ωριμάνσεις και ο κατώτατος μισθός, βάζοντας στο τραπέζι μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους -με αντισταθμιστικά, όμως, μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του έχει αναφέρει πως δεν αποτελεί λύση η παρέμβαση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά πληροφορίες που διαρρέουν δείχνουν πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εάν δεν υπάρξει κάποιας μορφής σύγκλιση.
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια), των ωριμάνσεων αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.
 
Για το θέμα του δώρου, εξετάζεται η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.
 
Την στιγμή που η ΓΣΕΕ τραβάει κόκκινη γραμμή στη συλλογική σύμβαση, εκ των πραγμάτων -δεδομένης της πίεσης της τρόικας, όπως αναφέρει η πλευρά των εργοδοτών- θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και το ύψος των μισθών και τα επιδόματα.
 
«Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
 
Η άποψη της τρόικας, είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις, συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας.
 
Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που κυμαίνεται στο 45% του μισθού.
 
Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω μείωση των εισφορών το καλοκαίρι.
 
Εκείνο που δεν έχει διασφαλιστεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.
 
Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν την ανησυχία πως οι απώλειες των Ταμείων μέσα στο 2011 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, δεδομένης και της εξαιρετικά ανησυχητικής δυναμικής του ποσοστού ανεργίας αλλά και τις επιπτώσεις εξαιτίας των θέσεών τους σε ελληνικά ομόλογα (χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενες απώλειες λόγω του «κουρέματος»).
 
Έχει υπολογισθεί ότι η αύξηση της ύφεσης κατά μία μονάδα επιφέρει απώλειες 350 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και η ύφεση από το 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%.
 
Η ύφεση κατά το 2011 κινήθηκε στο 5,5%, ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2012 είναι ότι θα κυμανθεί στο 2,8%.
 
Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μείωση των εισφορών, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται τη θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω