Jan4
Προς λουκέτα και απολύσεις στο Δημόσιο
1/4/2012 2:49:00 PM by Giannis

 Πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος αλλά η συνολική ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2020.

Λουκέτα σε μια σειρά από φορείς του Δημοσίου που κρίθηκε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο.
Το 2012 θεωρείται ως χρονιά - ορόσημο για την επιβίωση της χώρας και την παραμονή στο ευρώ. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι για την Ελλάδα, η πραγματική ανάκαμψη - με την επιστροφή σε έντονους ρυθμούς ανάκαμψης θα αργήσει αρκετά χρόνια. «Μιλάμε για το 2020 , ίσως και αργότερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι τροϊκανοί επιστρέφουν στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διάρκειας ως το 2014, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση. Περίπου 89 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα ταμεία του Δημοσίου ως τα μέσα Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά και κλείσει η συμφωνία, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση. Το ποσό είναι τόσο μεγάλο και το διακύβευμα τόσο σημαντικό, ώστε δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή αποτυχίας, όπως επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ούτε όμως η τρόικα εφησυχάζει. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις της με κάποια ενδεικτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει του νέου Προγράμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα κινείται στον άξονα όπου είχε αφήσει να εννοηθεί και κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην Αθήνα: τάσσεται κατά των νέων φόρων και των οριζόντιων μέτρων, αλλά υπέρ της περικοπής δαπανών και της μείωσης του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχει κάνει ρητή αναφορά σε απολύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν, όπως παρατηρούν με νόημα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει τη δική της εκδοχή περικοπής δαπανών, η οποία προκρίνει το κλείσιμο των φορέων εκείνων που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, όπως επισημαίνεται. Το κλείσιμο θα συνεπάγεται και απόλυση για τους εργαζομένους στους εν λόγω φορείς. Το μέγεθος της εξοικονόμησης, βεβαίως, με το κλείσιμο αυτών των φορέων δεν θα είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιεί την απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος, όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα δώσει το στίγμα της νέας κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην καταφύγει και πάλι στην επιβολή νέων οριζόντιων φορολογικών μέτρων. Ωστόσο οι πηγές προσθέτουν ότι δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, αν τα άλλα μέτρα δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, «ίσως χρειασθεί να το κάνουμε».
Το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για το 2012, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η «μαύρη τρύπα» του 2011, αλλά και τα μέτρα του 2013-2014, με αρκετά μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, όπως επισημαίνεται.
 
Το PSI. Ωσπου να έρθει η τρόικα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει κλείσει το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της νέας συμφωνίας, το οποίο είναι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα της χώρας μέσω του κουρέματος των ομολόγων τους.
Η διαπραγμάτευση για το PSI μπαίνει σε νέα φάση την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς επίκειται συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές της, αλλά και παρέμβαση ενδεχομένως του Eurogroup. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, αν όλα πάνε καλά, θα καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με τους πιστωτές στις 10-15 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία υλοποίησής της με την ανταλλαγή ομολόγων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει ζητήσει να γίνει νέο τεστ για αυτό.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω