Mar22
Εντός του 2010 ο δασικός χάρτης της χώρας
3/22/2010 7:05:00 AM by Giannis

Εντός του 2010 κυρώνεται ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο της Πολιτείας για την προστασία των δασών.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη δενδροφύτευση στην Πεντέλη, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και με την οποία κλείνει η φετινή αναδασωτική περίοδος. Η δενδροφύτευση υλοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και είχε την υποστήριξη ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
Τη συμβολική σημασία της δενδροφύτευσης ανέδειξε η υπουργός, δηλώνοντας ότι "για κάθε δέντρο που θα χάνεται ή θα καίγεται εμείς θα φυτεύουμε δύο δέντρα και είναι πολύ σημαντικό που όλος αυτός ο κόσμος είναι εδώ, σήμερα, για να δώσει αυτό το μήνυμα".
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κύριο εργαλείο για την προστασία των δασών είναι η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας, χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα του υπουργείου την κύρωση του πρώτου δασικού χάρτη και προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2010. Τόνισε, παράλληλα, ότι από κοινού με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ. Καραβασίλη και σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρακολουθείται η περιοχή για να αποτραπούν προσπάθειες καταπάτησης. "Το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι 'τέρμα οι καταπατήσεις στις δασικές εκτάσεις' και σε αυτό είμαστε άτεγκτοι", είπε η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρίνισε, τέλος, ότι "στην περίπτωση που υπάρξουν αυθαίρετα στην ανατολική Αττική μετά την ψήφιση του νόμου, θα κατεδαφιστούν".
"Από την επόμενη εβδομάδα πιάνουμε δουλειά", είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου για την αναδάσωση 100.000 στρεμμάτων στην Αττική, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
"Θέλουμε, τη συνεργασία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των δήμων, των κοινοτήτων, των συνδέσμων και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Πάνω από όλα, όμως, θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου, των εθελοντών. Πιστεύω ότι σήμερα, από εδώ, εκπέμπουμε αυτό το μήνυμα. Βλέπουμε μικρά παιδιά, βλέπουμε πολίτες από κάθε σημείο της Αττικής, που ξεκίνησαν πρωί-πρωί για να είναι στην αναδάσωση", είπε ο κ. Μωραΐτης.
Ενημέρωσε, τέλος, ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, το αργότερο, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο για τη διαδικασία υλοποίησης των έργων αναδάσωσης (δημοπρατήσεις ή άλλες διαδικασίες).
"Προστασία του περιβάλλοντος χωρίς ενεργή συμμετοχή των πολιτών δεν νοείται" είπε ο υπεύθυνος το Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι "χαίρομαι που για άλλη μια φορά βλέπω τη μαζική συμμετοχή πολιτών που αποφάσισαν να αφήσουν την ασφάλεια του καναπέ για να έλθουν και αυτοί και να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη προσπάθεια".

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω