Dec7
8 δισ. έρχονται, 8,3 δισ. λείπουν!
12/7/2011 11:00:00 AM by Giannis

 Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς την ώρα που το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σφράγιζε την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αθροίζοντας τα καθαρά έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου διαπίστωνε ότι χρειάζεται να εισπράξει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8,3 δισ. ευρώ τις επόμενες 90 ημέρες για να μην ξεφύγει και πάλι το δημοσιονομικό έλλειμμα.

 
Οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων τον Νοέμβριο σήμαναν συναγερμό. Τα καθαρά έσοδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, κατέγραψαν βουτιά 13,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο εντεκάμηνο τα καθαρά έσοδα σημειώνουν πτώση 5% αντί για αύξηση 0,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, δημιουργώντας μαύρη τρύπα ύψους 2,670 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν μόλις 3,7 δισ. ευρώ και συνολικά από τις αρχές του έτους 43 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για να κλείσει ομαλά απαιτεί ετήσιες εισπράξεις καθαρών εσόδων ύψους 51,3 δισ. ευρώ. Τα 8,3 δισ. ευρώ που απομένουν θα πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος τους να εισρεύσουν εντός Δεκεμβρίου. Δεδομένου όμως ότι ο προϋπολογισμός κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου υπάρχει το περιθώριο εισπράξεις που αντιστοιχούν στο 2011, όπως για παράδειγμα η δεύτερη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων, να εγγραφούν στα φετινά έσοδα σώζοντας μέρος της... παρτίδας.
 
Τα κουκιά είναι μετρημένα. Στις 20 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει από τη ΔΕΗ περίπου 700 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης από το ειδικό τέλος ακινήτων, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από ημιυπαίθριους και αυθαίρετα. Σε αυτά προστίθενται περίπου 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ 2009 για το οποίο σχεδιάζεται η αποστολή εκκαθαριστικών έως 20 Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι μαζεύονται περί τα 2,3 δισ. ευρώ και αναζητούνται επιπλέον 6 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων αποτελεί τη φυσιολογική ροή μηνιαίων εσόδων, η οποία μήνα με τον μήνα φθίνει υπό το βάρος της διογκούμενης ύφεσης, της ανεργίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν 4,2 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν στα 3,7 δισ. ευρώ.
 
Με αυτά τα δεδομένα αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το έλλειμμα να ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, διευρύνοντας έτσι το εύρος των διορθώσεων και τυχόν νέων μέτρων που θα επωμιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.
 
 
 
Η ΤΡΟΪΚΑ.Τις νεότερες δημοσιονομικές εξελίξεις θα αξιολογήσει το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο αναμένεται στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου. Αύριο άλλωστε αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αναφορικά με τις επιπτώσεις από το κούρεμα του χρέους στις ελληνικές τράπεζες και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 30 δισ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα διατεθεί από την ΕΕ ως «αντίδωρο» μετρητών ή εγγυήσεων στις τράπεζες οι οποίες θα υποστούν κούρεμα των ομολόγων τους, διευρύνθηκε σε 40 δισ. ευρώ όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή.
 
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Εν τω μεταξύ την απαντητική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία καταγράφονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν το κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Στην επιστολή Γιούνκερ, μεταξύ άλλων, περιγράφονται οι προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική που απορρέουν από τις δεσμεύσεις αυτές και αφορούν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου, όπως και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας για το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω