Dec6
Ο ένας «πυροβολεί» τον άλλον στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα.
12/6/2011 12:56:00 PM by Giannis
Σε ένα απέραντο... σκοπευτήριο, όπου ο ένας «πυροβολεί» τον άλλον -χωρίς ακόμη να έχει ανοίξει (πλήρως) τα χαρτιά του ο Γ. Παπανδρέου- έχει μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Η αλήθεια είναι ότι η συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοΐδη τράβηξε ουσιαστικά το καπάκι από τον «πράσινο βραστήρα» και φανέρωσε τις αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ εν όψει των διαφαινόμενων εξελίξεων με βάση την Ιπποκράτους.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν έλαβε απάντηση από τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από τον Μ. Καρχιμάκη (γραμματέα του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος μίλησε για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος αναφέρθηκε στις ευθύνες της διετίας όσων ήταν σε κορυφαίες θέσεις, και χθες από αρκετούς βουλευτές και στελέχη που δεν απέφυγαν να εξαπολύσουν πυρά για τις ευθύνες κατά τη διετή διακυβέρνηση και την όψιμη αντίδραση.
Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση σχετικά με τη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά τα στελέχη με το πλέον άμεσο ενδιαφέρον «αναρωτιούνται» για τον χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της (όποιας) πρωτοβουλίας. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να μιλήσει σήμερα το βράδυ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα κάνει αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα της διετίας, θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και θα αναδείξει τα «στοιχήματα» και τους επόμενους κρίσιμους «σταθμούς».
Θα «φύγει» ο Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος όπως διέβλεψε ο Μ. Χρυσοχοΐδης; Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα, «δεν γνωρίζουμε», λένε, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «φροντίζει» την ατζέ Για παράδειγμα, την άλλη εβδομάδα θα μιλήσει για την Οικονομία σε γεύμα του Ελληνοαμερικανικού Οικονομικού Επιμελητηρίου (στο Συνέδριο, όπου βασικός πρωταγωνιστής θα είναι ο Λ. Παπαδήμος ως πρωθυπουργός).
Αντιθέτως, στο «πράσινο στρατόπεδο» οι αναταράξεις συνεχίζονται. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μπορεί με την ομιλία του στη Βουλή να εμφάνισε πιο στρογγυλεμένες τις απόψεις του, αλλά με συνέντευξή του στον real.fm εξαπέλυσε εκ νέου πυρά προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Οποιος καθυστερεί την πορεία της χώρας προς τα εμπρός και της διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ, ή δεν καταλαβαίνει ή έχει κρυφή ατζέντα».ντα των επαφών του για τις επόμενες μ
Στην κούρσα
Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ο μόνος που έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι με τη ρητορική του ίσως ετοιμάζει την έξοδό του στην περίπτωση ενός νέου σκληρού μνημονίου...
Βέβαια, η ίδια ρητορική απομακρύνει το «παπανδρεϊκό μπλοκ» από τον κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς και άλλα, εντός του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν «διαγράψει» δημοσίως τη διετή πορεία, από το 2009 μέχρι σήμερα - και με ό,τι αυτό συνεπάγεται.έρες.
Η «αντίδραση» πάντως στο εσωκομματικό πεδίο φαίνεται ότι ακούει -τουλάχιστον στο επίπεδο των κορυφαίων στελεχών και οιωνεί υποψηφίων για την αρχηγία- στη λέξη «αυτοσυγκράτηση».
Και αυτό γιατί βλέπουν ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και προφανώς στην Ελλάδα και τη «ζωή» των πολιτών δεν επιτρέπει κινήσεις που μπορεί να ανατινάξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο Ευ. Βενιζέλος
Η, σε δραματικούς τόνους, έκκληση του υπουργού Οικονομικών, Β. Βενιζέλου, από το βήμα της Βουλής δείχνει κατά πολλούς ότι δεν πρόκειται να βιαστεί για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. «Οι χειρισμοί των επόμενων μηνών για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του PSI είναι λεπτοί, δύσκολοι και δεν είναι ακίνδυνοι», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από όλους να συμβάλουν στην «εθνική αποστολή» και με τη δέσμευση ότι κάποια στιγμή θα ενημερώσει εμπιστευτικά όλα τα κόμματα.
Συντηρείται το εκρηκτικό κλίμα
Πρώτες κινήσεις υπουργών στη «σκακιέρα» της διαδοχής
Το εκρηκτικό κλίμα «συντηρείται» στο ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς να εξαπολύουν πυρά εναντίον «συντρόφων» τους και να επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα έχουν αρχίσει να κινούνται στο «παιχνίδι» της διαδοχής. «Δεν είμαι υπέρ των καλλιστείων, ούτε υπέρ των προσωπικών στρατηγικών. Είμαι υπέρ της συλλογικής προσπάθειας και των παρατάξεων. Η πολιτική δεν θα ξαναξυπνήσει στο κεφάλι κανενός από εμάς, ούτε στο δικό μου, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αλλά έχοντας εκ των προτέρων (προφανώς) αποφασίσει να αφήσει αιχμές κατά εκείνων (μάλλον και κατά του κ. Χρυσοχοΐδη) που παρεμβαίνουν δημοσίως με βάση τις προσωπικές τους στρατηγικές. Το «ενσταντανέ» με τα άδεια έδρανα στην Ολομέλεια «απαθανατίστηκε» ως φόντο σε αρκετές ομιλίες χθες. Ο Γ. Ραγκούσης δεν επιτέθηκε στον Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντελήφθησαν ότι έριξε πυρά σε όσους δεν λειτούργησαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων: «Η αβεβαιότητα δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά δημιουργήθηκε μέσα στην κυβέρνηση, μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μέσα στην κοινωνία, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αναβληθούν οι ριζικές αλλαγές που χρειαζόταν ο τόπος, για να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της». Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αποτελεί προφανή υποχρέωση όλων όσοι συμμετείχαν στο παρελθόν και συμμετέχουν ακόμη στην κυβέρνηση να αναλαμβάνουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση - αν δεν μπορώ, ή δεν θέλω, ή βάζω σε προτεραιότητα άλλους στόχους, υπηρετώ καλύτερα την πατρίδα αν μείνω στο περιθώριο». Πιο «κάθετος» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Βρεττός, ο οποίος ζήτησε από όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι και είναι τώρα υπουργοί, να παραιτηθούν και «να ασχοληθούν με την υποψηφιότητά τους...».
Σήκωσαν το γάντι που έριξε ο υπουργός
«Καταιγίδα» για Χρυσοχοΐδη από υπουργούς και βουλευτές
Με «καταιγίδα» απάντησαν στην «καταιγίδα» στου Μ. Χρυσοχοΐδη κατά του Γ. Παπανδρέου υπουργοί και βουλευτές του «κλίματός» του.
«Οποιος ταΐζει τον δράκο της ανθρωποφαγίας, πρέπει να είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, ο οποίος δεν θέλησε να... κρύψει την έκπληξή του για τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης προσθέτοντας επίσης: «Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτησή του, κυρίως γιατί αυτά που είπε δεν συνάδουν με τη διαδρομή του μέχρι σήμερα - ήταν ένα πολιτικό γύρισμα πολύ απότομο, κι αυτό στην πολιτική έχει το κόστος του».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης μίλησε για «θυσία» του Γ. Παπανδρέου (λόγω της παραίτησής του), ενώ 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός, Χ. Καστανίδης, ανέβασαν τόνους για τους λόγους που ώθησαν τον πρώην πρωθυπουργό σε παραίτηση.
Το δίλημμα
«Η θρυαλλίδα για την κορύφωση της πολιτικής κρίσης ήταν το δίλημμα που διατύπωσε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταξύ τραπεζικού ή εθνικού συμφέροντος», τονίζεται μεταξύ άλλων σε κείμενο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς το οποίο συνυπογράφουν βουλευτές ανά την Ελλάδα, όπως οι Λ. Μίχος, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γ. Κασσάρας και οι κυρίες Μαρία Θεοχάρη και Μ. Κυριακοπούλου. «Ας προσέξουμε όλοι να μη μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ με τη συνήθεια της βιαστικής φιλοδοξίας σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων», καταλήγουν οι «12» βουλευτές στο κείμενό τους με τον οποίο στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου.
Καυστικός
Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του Σ. Ξυνίδη στην ιστοσελίδα του, όπου, αφενός παρακαλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και τους υπουργούς) να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά «να πάμε στα σπίτια μας, αφήνοντας τους νεότερους να αντιμετωπίσουν τη ζοφερή πραγματικότητα που τους κληροδοτούμε» και αφετέρου επιτίθεται κυρίως στην ομάδα των «τριών». «Επειδή δεν μπορώ να προσεγγίσω τη συνταγή του ΠΑΣΟΚ με διπλάσιο αμονιαζόλ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να δηλώνεις παρών όταν καλού-κακού είσαι απών, ή απών ενώ έχεις και τον νου σου να είσαι παρών».
Συναντήθηκε και η ομάδα των τριών
Τετ α τετ χθες Λοβέρδου με Βενιζέλο
Δεν βρίσκονται μόνο τα βράδια σε κομματικές εκδηλώσεις ή σε «κλειστά τραπέζια» τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν καλύτερα από τα μέλη του κόμματος για την «ταχύτητα» των εξελίξεων στο κόμμα τους. Χθες το πρωί για παράδειγμα η ομάδα των τριών, οι κ. Ραγκούσης, Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου (στη συνέχεια αναχώρησε για τις Βρυξέλλες), συναντήθηκε για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα, μετά και τη «βόμβα» Χρυσοχοΐδη. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναχώρησαν από το ραντεβού κλείνοντας νέα συνάντηση για την Πέμπτη και συμφωνώντας να μην «αιφνιδιάσουν» με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται στο να διατηρήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα εσωκομματικά για το επόμενο διάστημα. Το μεσημέρι πάντως ο κ. Λοβέρδος πέρασε την πόρτα του γραφείου του κ. Ευ. Βενιζέλου στη Ζαλοκώστα. Το τετ-α-τετ διήρκεσε παραπάνω από μία ώρα. Τι συζήτησαν; «Για τα Σκόπια, τη Σύνοδο Κορυφής και τα θέματα της υγείας», απαντούσαν από την πλευρά Λοβέρδου, αλλά οι γνωρίζοντες λένε ότι οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος έκαναν αναλυτική κουβέντα για τα εσωκομματικά και συμφώνησαν να μη βιαστούν αμφότεροι...

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω