Nov25
Φρένο στις εντολές διακοπής του ρεύματος
11/25/2011 11:28:00 AM by Giannis

 Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να συστήσει άμεσα σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, αλλά και ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο, όπως είναι οι άποροι και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ).

Η τριμελής Επιτροπή

Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και έναν αστυνομικό υπάλληλο.
 
Αντικείμενό της θα είναι να  εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Προθεσμία 80 ημερών για την πληρωμή
 
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται οτι αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθει και τονίζεται πως «δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα».
 
Έως ότου καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, δίνει προθεσμία εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ 80 ημερών -αντί 40 που ίσχυε.
 
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι «να βρεθούν οι πιο ολοκληρωμένες και φιλικές για τους πολίτες λύσεις, οι οποίες να υπηρετούν παράλληλα τον δημοσιονομικό στόχο».
 
Η κατηγορία χαμηλού συντελεστή
 
Στην κατηγορία των ατόμων που εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή, υπάγονται άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
 
Επίσης υπάγονται και πρόσωπα που ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση και όσα άτομα χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
 
Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για διόρθωση των λαθών
 
Αναφορικά με τα λάθη που έχουν διαπιστωθεί σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν τα τετραγωνικά του ακινήτου, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα θα ακολουθούνται τα εξής βήματα:
 
Ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ θα στείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρειά του βάση των οποίων υπολογίστηκε το έκτακτο τέλος ακινήτων.
Οι πολίτες θα έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους τους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών, αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει διαφορά φόρου αυτή θα επιστραφεί με την επόμενη εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.
Οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2011 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στο διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ.
 
Ο διαχειριστής της ΔΕΗ θα στείλει στη συνέχεια τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στο σύστημα TAXIS) η οποία θα ελέγξει αν οι τιμές ζώνης είναι οι σωστές.
 
Αν διαπιστώσει λάθος, θα το διορθώσει, και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία.
 
Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω