Nov22
Ποιοι γλυτώνουν το χαράτσι
11/22/2011 11:01:00 AM by Giannis

 

 

Εξαιρέσεις, διευκολύνσεις, διακανονισμό δόσεων και αποκατάσταση των λαθών περιλαμβάνουν τα μέτρα για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτωνΣε μέτρα ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε ό,τι αφορά την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προχωρά η κυβέρνηση. Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από τα προβλήματα εφαρμογής του μέτρου (κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν εξαιρεθεί, δυσκολίες πληρωμής από νοικοκυριά με μειωμένες αποδοχές και στεγαστικά δάνεια, λάθη στους υπολογισμούς κ.λπ.) αποφασίστηκε χθες να δρομολογηθούν πέντε παρεμβάσεις.Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και της διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός δίκαιων αιτημάτων ευπαθών ομάδων σε σχέση με την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

 

*Αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

 

 

*Εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από τον νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους σε αυτές μετά από έλεγχο που θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές, που θα συσταθούν αμέσως.

 

 

 

*Αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μη διακόπτει την παροχή ρεύματος σε πρόσωπο που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, ενώ αντίθετα να διακόπτει άμεσα το ρεύμα σε αυτούς που, παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν, παριστάνοντας τους αδύναμους.

 

 

 

*Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να υπάρξουν διευκολύνσεις στον διακανονισμό των δανείων τους.

 

 

*Θα αποσταλούν στους δήμους τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν λάθη που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης ή την παλαιότητα. Οπως σημειώνεται αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον παρατηρηθούν υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ (210-4802552) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος.

 

Οσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

 

Στοιχεία ΔΕΗ
Δεν έχει πληρώσει το 20% των καταναλωτών

 

Ενας στους πέντε λογαριασμούς της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) δεν έχει εξοφληθεί.Οπως προκύπτει από ανακοίνωση της επιχείρησης στις 18 Νοεμβρίου, εννέα εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη των πρώτων σχετικών λογαριασμών, από 86.187 είχαν εξοφληθεί οι 67.140, δηλαδή δεν είχαν πληρωθεί 19.047. Η διοίκηση της ΔΕΗ, ορμώμενη από τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζει ότι πάνω από το 78% του συνόλου των λογαριασμών έχει πληρωθεί. Μάλιστα χαρακτηρίζει "κανονικούς" τους ρυθμούς πληρωμής από τους καταναλωτές.Επιπλέον η ΔΕΗ λέει ότι οι εντολές αποκοπών χθες Δευτέρα στάλθηκαν κανονικά από τη μηχανογραφική υπηρεσία της επιχείρησης. Αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, τότε σημαίνει ότι η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ δεν είχε κανένα νόημα. Η εταιρεία προσθέτει, επίσης, ότι κανονικά συνεχίζονται και πραγματοποιούνται οι αποκοπές ρεύματος σε οφειλέτες που έχουν παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση και είναι άσχετες με το ειδικό τέλος ακινήτων. "Ωστόσο", συνεχίζει η ΔΕΗ, "αυτό αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία των πελατών μας".

 

Ενταση
Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΗ και τους εκπροσώπους 10 δήμων της Αττικής, οι οποίοι θέλησαν να δουν χθες τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό για το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων. Η ΔΕΗ λέει από την πλευρά της ότι τους είχε ενημερώσει από χθες Κυριακή πως δεν είχε κανένα νόημα η συνάντηση λόγω της επικείμενης απόφασης της εταιρείας να αναθεωρήσει το πλαίσιο της καταβολής του ειδικού τέλους.Εντούτοις, οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν τα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ, χωρίς όμως ο πρόεδρος να τους δεχτεί.

 

 Κινητοποιήσεις
Μπλόκο συνδικαλιστών σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα

 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τρία καταστήματα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη (Αισώπου, Αγίου Δημητρίου, Παπαναστασίου) έκαναν χθες μέλη του ΠΑΜΕ, με στόχο να εμποδίσουν τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης να διακόψουν την ηλεκτροδότηση σε καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.Την ίδια ώρα αναβλήθηκε για την Παρασκευή το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστολής της καταβολής του τέλους και αναστολής διακοπής της ηλεκτροδότησης που υπέβαλε κατά της ΔΕΗ μία άνεργη έγκυος.Το αίτημα υποβλήθηκε χτες στον ειρηνοδίκη υπηρεσίας, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή, επειδή η ΔΕΗ ζήτησε να προσκληθεί και να παραστεί και το Δημόσιο, επειδή έχει νόμιμο συμφέρον.Το ποσό που καλείται να πληρώσει η γυναίκα για τη δομημένη επιφάνεια του σπιτιού της είναι 475 ευρώ και η ίδια έχει καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ για το τέλος αυτό.Παράλληλα, με εξώδικο, το οποίο απέστειλε χθες με δικαστικό επιμελητή στον προϊστάμενο της ΔΕΗ η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδου (εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ) τον καλεί να δέχεται από τους δημότες μόνο το αντίτιμο του λογαριασμού για την κατανάλωση του ρεύματος και να μη διακόπτει την ηλεκτροδότηση.Στην Πάτρα το κτίριο της ΔΕΗ, επί της Ακτής Δυμαίων, κατέλαβαν μέλη επιτροπών αγώνα, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών.

 

Κρήτη
Οργή για τη διακοπή σε άνεργο με πρόβλημα υγείας

Εντονη αντίδραση εκδηλώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν έγινε γνωστό ότι συνεργεία έκοψαν το ρεύμα σε άνεργο οικογενειάρχη με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις από πολίτες και μέλη του ΠΑΜΕ, που ζήτησαν να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Ο συγκεκριμένος πολίτης υποστηρίζεται αναπνευστικά με μηχάνημα, με αποτέλεσμα με τη διακοπή του ρεύματος να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.Οπως έγινε γνωστό, τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών την περασμένη Παρασκευή.Τελικά, μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν, το ρεύμα επανασυνδέθηκε

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω