Nov18
Παγώνουν τα φουσκωμένα χαράτσια της ΔΕΗ
11/18/2011 10:26:00 AM by Giannis

  

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ανοίγει ο δρόμος για να παγώσουν τα υπερτιμολογημένα χαράτσια της ΔΕΗ. Το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας εξέδωσε προσωρινή διαταγή να μη διακοπεί η παροχή ρεύματος στη Δήμητρα Διακουμέα και τον σύζυγό της.
 
Αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, θα προκληθεί «έμφραγμα» στα δικαστήρια από τα αμέτρητα λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους
Προσωρινή διαταγή στη ΔΕΗ να μη διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτή, στον οποίο η Επιχείρηση χρέωσε υπέρογκο και λανθασμένα υπολογισμένο το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, εξέδωσε χθες το μεσημέρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας και η πρωτοδίκης Αμαλία Παπαδάκη.
Είναι η πρώτη προσωρινή διαταγή που εκδίδει η Δικαιοσύνη για τα λάθη στον υπολογισμό του έκτακτου τέλους και αναμένεται ότι θα αποτελέσει οδηγό για χιλιάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αφού τα λάθη είναι πάρα πολλά. Το λογικό πάντως θα είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποια νομοθετική ρύθμιση, διαφορετικά τα δικαστήρια είναι βέβαιο ότι θα "μπλοκάρουν" από τις υποθέσεις με τα αμέτρητα λάθη και οι αποφάσεις τους αναμένεται να είναι ευνοϊκές για τους καταναλωτές.
 
 
ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 16/11 ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συζητηθεί στην Καλαμάτα και αίτηση ανέργου για την έκδοση ανάλογης προσωρινής διαταγής. Ο άνεργος τονίζει ότι δεν έχει έσοδα και δεν μπορεί να πληρώσει το τέλος.
Η Δήμητρα Διακουμέα και ο Θεόδωρος Βαβαρούτσος είναι ιδιοκτήτες μιας διώροφης οικοδομής με υπόγειο στα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, σε εκτός σχεδίου περιοχή. Ενώ το εμβαδόν της δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας ανέρχεται στα 162 τετραγωνικά μέτρα, το τέλος έχει υπολογιστεί εσφαλμένως επί επιφανείας 243 τετραγωνικών. Ακόμη χειρότερα, ενώ η ιδιοκτησία τους βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης έχει καθοριστεί στα 58 ευρώ το τετραγωνικό, ο υπολογισμός του τέλους έγινε με τιμή ζώνης 2.150 ευρώ! Το ειδικό τέλος υπολογίστηκε λοιπόν στα 2.235,60 ευρώ και τους ήρθε η πρώτη δόση ύψους 1.117,80 ευρώ, ενώ έχουν υπολογίσει ότι το σύνολο του έκτακτου τέλους έπρεπε να καθοριστεί στα 558,90 ευρώ.
Το αίτημα
Την προσωρινή διαταγή ζήτησαν ο δικηγόρος του ζεύγους, Κώστας Μαργέλης, που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, συνεπικουρούμενος από τη συνάδελφό του Ολγα Θεοδώρου.
Οπως τόνισαν, το ζευγάρι αδυνατεί να καταβάλει το εσφαλμένο και υπέρογκο τέλος, με αποτέλεσμα να επίκειται άμεσος κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην οικεία του, δεδομένου μάλιστα ότι ο λογαριασμός έχει λήξει από τις 15 Νοεμβρίου. Υπογράμμισαν, ωστόσο, οι δικηγόροι ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση της οικογένειας του ζευγαριού, θα οδηγήσει σε απόλυτη εξαθλίωση και θα προσβληθεί άμεσα η προσωπικότητά τους.
Τα περί προσβολής της προσωπικότητας του ζευγαριού έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, που έδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης διακοπής της ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι η σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Απλήρωτος ο ένας στους τέσσερις
Πάνω από το 73% του συνόλου των λογαριασμών της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχουν εξοφληθεί, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Oπως τονίστηκε, από τους 86.187 λογαριασμούς που έληξαν έχουν εξοφληθεί οι 63.082, ενώ απλήρωτοι παραμένουν 23.105 - περίπου ο ένας στους τέσσερις.
Η ΔΗΛΩΣΗ
Δυσβάσταχτο θεώρησε το κόστος που επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ η Καλαματιανή δικηγόρος Δήμητρα Διακουμέα, που μαζί με τον αγρότη σύζυγό της Θόδωρο Βαβαρούτσο κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. "Πιστεύω ότι είναι άδικο. Ημουν πρόθυμη να πληρώσω τον φόρο για την ακίνητη περιουσία, αν αυτός υπολογιζόταν κανονικά. Το ποσό όμως που μας ήρθε είναι δυσβάσταχτο για μας".
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΕΝΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Αντί για 2.280 € του ζητούν 7.620 €!
Το εξωπραγματικό ποσό των 7.620 ευρώ για το "χαράτσι" της ΔΕΗ καλείται να πληρώσει ένας κρεοπώλης από τη Νέα Μάκρη επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολόγισαν την εισφορά βάσει του εμβαδού του οικοπέδου του και όχι του σπιτιού του.
Ο κ. Κώστας Τσίρκας είχε υπολογίσει ότι ο ειδικός φόρος για τα ακίνητα θα του κόστιζε 2.280 ευρώ. "Το σπίτι μου είναι 304 τετραγωνικά μέτρα, κάτι που αναγραφόταν τα τελευταία χρόνια στον λογαριασμό της ΔΕΗ λόγω των δημοτικών τελών. Στον τελευταίο λογαριασμό, ωστόσο, το ποσό που πρέπει να πληρώσω αντιστοιχεί σε 1.016 τετραγωνικά μέτρα, όσο είναι δηλαδή και το εμβαδόν του οικοπέδου μου".
Ο κ. Τσίρκας επισκέφθηκε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά δεν κατάφερε να βρει λύση. Παντού του επαναλάμβαναν ότι θα πρέπει πρώτα να πληρώσει ολόκληρο το ποσό και μετά να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή του.
"Στη ΔΕΗ μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ όταν επισκέφθηκα την εφορία με παρέπεμψαν στον Δήμο Νέας Μάκρης. Και εκεί είπαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα και μου είπαν να πάω ξανά στη ΔΕΗ" λέει περιγράφοντας τη μάταιη προσπάθεια να βρει το δίκιο του.
Χωρίς να έχει πετύχει το παραμικρό, ο κ. Τσίρκας καλείται πλέον να καταβάλει την πρώτη από τις δύο δόσεις του ποσού.
Αποφάσισε, ωστόσο, να μην πληρώσει με όποιες συνέπειες κι αν έχει αυτό. "Δεν έχω τα χρήματα που μου ζητούν αλλά και να τα είχα δεν θα πλήρωνα. Εχω ακούσει ότι υπάρχουν τρόποι να πληρωθεί μόνο το ρεύμα και αυτό θα κάνω. Αν μου κόψουν το ρεύμα, προφανώς θα κινηθώ νομικά", καταλήγει.
Μπλακ άουτ στο υπ. Υγείας
Τετράωρο μπλακ άουτ στο υπουργείο Υγείας προκάλεσαν χθες εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κατέβηκαν στο υπόγειο του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους και κατέβασαν τους διακόπτες ηλεκτροδότησης. Οπως ανακοίνωσαν, η ενέργειά τους ήταν συμβολική, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εισφορά ακινήτων που έχει επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές τόνισαν, επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας έχει ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 3,8 εκατ. ευρώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αναζητούν επειγόντως λύσεις για τα λάθη
Μορφή "καραμπόλας" ανησυχούν οι δήμαρχοι ότι θα πάρουν τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των καταστημάτων, βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη καθώς επίσης και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Οι δήμοι αναζητούν τρόπους για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει, προσφέροντας, μάλιστα, στους δημότες πληροφορίες μέχρι και νομική κάλυψη. Πρόσφατα και ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις υπηρεσίες του για τη διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στην πλειοψηφία τους τα λάθη οφείλονται, όπως εξηγεί στο "Εθνος" ο δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, στο γεγονός ότι το ειδικό τέλος κατοικιών υπολογίζεται με τα ίδια τετραγωνικά που χρεώνονται τα δημοτικά τέλη σε κάθε κατοικία. "Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι τα δημοτικά τέλη είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν όλες οι φωτιζόμενες επιφάνειες κάθε κτιρίου, όπως βεράντες και πυλωτές", εξηγεί ο κ. Φιλίππου, ο οποίος είναι από τους πρώτους δημάρχους στην Αττική που ανέλαβε πρωτοβουλία να βοηθήσει τους δημότες που για αντικειμενικούς λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον σχετικό φόρο.
Επιπλέον, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας υπολογιζόταν σύμφωνα με τα τετραγωνικά που προβλέπονταν για τα δημοτικά τέλη.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Φιλίππου, θα έπρεπε το ΤΑΠ να υπολογίζει μόνο τον ωφέλιμο χώρο. "Μέχρι τώρα κανείς δεν είχε ασχοληθεί γιατί η διαφορά ήταν μικρή, για παράδειγμα, αντί για 4,5 ευρώ ο ιδιοκτήτης να πλήρωνε 5 ευρώ. Το πρόβλημα ήρθε τώρα στην επιφάνεια, που το ποσό είναι τεράστιο", υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού, συμπληρώνοντας ότι οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης των σχετικών λαθών, δηλαδή τη μείωση των τετραγωνικών βάσει των οποίων υπολογίζεται το ΤΑΠ, ωστόσο οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά το νέο έτος.
Στη Θεσσαλονίκη
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν χτες στο δημοτικό συμβούλιο από τον Γιάννη Μπουτάρη ο μηχανισμός του δήμου να αναλάβει την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που θα κόβεται από τη ΔΕΗ για τους δημότες που δεν θα πληρώσουν το τέλος για τα ακίνητα.
Το σχετικό ψήφισμα τέθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε από τους παραπάνω δημοτικούς συμβούλους χωρίς όμως να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Αντίθετα εγκρίθηκε το ψήφισμα που έθεσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, το οποίο ζητά να προστατευτούν τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω