Nov9
Στον Παπούλια εντός της ημέρας ο Παπανδρέου - Νέο όνομα στο τραπέζι
11/9/2011 10:49:00 AM by Giannis

Στο Προεδρικό Μέγαρο αναμένεται να μεταβεί λίγο μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για να ανακοινώσει στον Κάρολο Παπούλια το "πάκετο" των αποφάσεων.

Δια της θεσμικής οδού, ο κ. Παπανδρέου θα "παραδώσει" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το έγγραφο της παραίτησης του ίδιου και της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό (βάσει των κανόνων του Συντάγματος) θα συγκληθεί εν συνεχεία Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπου θα παρουσιαστεί η "λίστα" με το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Θα ζητηθεί η υποστήριξη της δεδηλωμένης και εφόσον υπάρχει (έτσι θα είναι) ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχει επιτευχθεί η αλλαγή σκυτάλης και τυπικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του στην Βουλή συνεργαζόμενος με τους στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Αθανασάκη.
Μέχρι αργά τη νύχτα παρέμενε στην Βουλή και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Νέο όνομα στο τραπέζι
Εγκυρες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν προέρχεται από τον χώρο τω πολιτικών (ακούγεται έντονα το όνομα του Β. Σκουρή, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαστηρίου), αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Σύμφωνα με το Reuters, σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: "Ο Βασίλης Σκουρής, ο οποίος...είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".
"Κατέληξαν χθες το βράδυ", πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει στη θέση του.
Κατά την ίδια πηγή, η νέα κυβέρνηση πιθανόν να ανακοινωθεί γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.
Ο Βασίλης Σκουρής κατέχει από το 2006 τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 6η Μαρτίου 1948, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 1965 μέχρι το 1970 σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ως υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και τον Απρίλιο του 1970 έλαβε το πτυχίο της Νομικής.
Από το 1970 μέχρι το 1972 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Betermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση "Magna cum Laude" και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1977-1980) και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bielefeld Γερμανίας (1980-1982). Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β1 έδρας του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989.
Διευθυντής Ερευνών (1985-1990), Γραμματέας (1990-1997) και από τον Σεπτέμβριο 1997 Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου Trier (από το 1995)
Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.
Παρέδωσε μαθήματα και πραγματοποίησε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Κύπρο.
Έχει μετάσχει (πάντοτε κατόπιν προσκλήσεων) σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων με εισηγήσεις ή παρεμβάσεις που έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά των συνεδρίων.
Είναι Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2004).
Έχει δημοσιεύσει σειρά μονογραφιών και ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, γερμανική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Τον Ιούνιο του 1999 διορίστηκε Δικαστής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τον Οκτώβριο του 2003 και του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του. Εξελέγη και επανεξελέγη δύο φορές από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Μετείχε ως παρατηρητής στη Συνέλευση που συνέταξε τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλήθηκε σε ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση που συνέταξε τη Συνταγματική Συνθήκη. Έτσι συνέβαλε στην διαμόρφωση των σχετικών κειμένων με σοβαρές παρατηρήσεις.
Που σκάλωσαν οι υπόλοιπες υποψηφιότητες
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εκτός από τους όρους που έθεσε για τη σύνθεση της κυβένρησης και τη διάρκειά της όπως λέγεται επιθυμούσε άλλο υπουργό Οικονομικών από τον κ. Βενιζέλο ενώ άλλες διαρροές αναφέρουν ότι δεν ήταν αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς θεωρείται άνθρωπος των τραπεζιτών.
Αργά το βράδυ, επικαλούμενο πηγές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ και το Reuters ανέφερε ότι "η υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου προσκρούει σε προβλήματα που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές".
Ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος δεν έγινε αποδεκτός από τον κ. Σαμαρά. Και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης δεν ήταν ποτέ ένας πραγματικός υποψήφιος. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν θέμα συγκυρίας καθώς μετέφερε τα αιτήματα του ΔΝΤ προκειμένου να ξεκλειδώσει η 6η δόση, αλλά και η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω