Nov8
Πολιτικό θρίλερ με τον νέο πρωθυπουργό
11/8/2011 10:15:00 AM by Giannis
Μαραθώνιος τηλεφωνημάτων και επαφών από τις πλευρές Παπανδρέου και Σαμαρά. Επικρατέστερος ο Λ. Παπαδήμος. Στο τραπέζι και τα ονόματα των Νικ. Διαμαντούρου και Π. Ρουμελιώτη. Για θετικές προσεγγίσεις έκανε λόγο η ανακοίνωση Μόσιαλου
Ενα ιδιότυπο παζλ, που ο πυρήνας του πάλλεται από το θρίλερ για την ανάδειξη του πρωθυπουργού στην υπό εκκόλαψη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καταγράφεται μαζί με τις κινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στο... παραπέντε των κρίσιμων ανακοινώσεων.
Το θρίλερ ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την αναχώρηση των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά από το Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή, καθώς επιστρέφοντας ο καθένας στη βάση του, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων και επαφών με όλους όσοι έχουν άμεση σχέση με την προετοιμασία της "επόμενης μέρας".
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέχρι σήμερα το πρωί, για την κρίσιμη θέση του πρωθυπουργού η συζήτηση περιστρεφόταν κυρίως γύρω από δύο ονόματα, των Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ενώ στο "παζλ" παρέμενε και η επιλογή του "θεσμικού", Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες δεν απολείεται να υπάρξει σήμερα και πρόταση - έκπληξη για τον νέο πρωθυπουργό. Η περιδίνηση προκαλούσε απόνερα αλλά όχι και αποτέλεσμα, καθώς η επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά λέγεται ότι ακόμη και μέχρι σήμερα το πρωί άφηνε "κενά" πολλά κομμάτια προς συμπλήρωση του πράγματι δύσκολου παζλ.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε μάλιστα σε χρόνο... d/t το ταξίδι από την Αμερική στη Φρανκφούρτη και εν συνεχεία στην Αθήνα, έχοντας κάνει άτυπες συζητήσεις για τα πιθανά ενδεχόμενα. Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς έθετε ζητήματα για τη συγκρότηση της κυβέρνησης και κατά πολλούς "προσχήματα" για την ανάδειξη του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία.
Εναλλακτικές
Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου αναζητούσε εναλλακτικές και προσάρμοζε στις πρωτοβουλίες του στο να βρεθεί λύση άμεσα και σίγουρα προ του Εκοφίν. Βάσει πληροφοριών, ο κ. Παπαδήμος εάν και εφόσον δεχόταν την "πρόταση" θα έπρεπε προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί ότι ο ρόλος του θα ήταν υπέρ των σημαντικών αποφάσεων στην ηγεσία μιας ισχυρής και αποφασισμένης κυβέρνησης. Λέγεται ότι ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του, έριξε στο τραπέζι και άλλες προτάσεις κι ότι ο Παν. Ρουμελιώτης "έφτασε" στο τραπέζι της κουβέντας μαζί με την αναμενόμενη κριτική για τον "άνθρωπο του ΔΝΤ που έρχεται να... κάνει τον πρωθυπουργό" κ.λπ.
Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν εν τω μεταξύ και έστελναν σαφή μηνύματα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση με ισχυρό πρωθυπουργό και ικανά στελέχη, ει δυνατόν από όλα τα κόμματα. Αργά το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση, που κατά τους γνωρίζοντες παρέπεμπε σε συμφωνία: "Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά.
Το βέβαιο είναι ότι της ανακοίνωσης προηγήθηκε συνεννόηση των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να έχει μπει η τελευταία λέξη στη συμφωνία. Τι πραγματικά συμβαίνει; Οτι σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γ. Παπανδρέου όχι για να καταθέσουν οι υπουργοί τις παραιτήσεις τους. Στο "μενού": η πληροφόρηση για τις εξελίξεις. Τα "τελεσίγραφα" είναι γνωστά από την Ε.Ε., ενώ οι επόμενες ώρες θεωρούνται από όλους κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις...
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Πιθανή η λίστα στις εκλογές
Το... απόλυτο θρίλερ είχε πολλές εκδοχές και η εξέλιξή του συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα γραφεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εγκυρότατες πληροφορίες τόνιζαν ότι οι δύο πλευρές, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συζήτησαν και προσανατολίζονται στην εφαρμογή λίστας για την ανάδειξη των βουλευτών στις προσεχείς εκλογές - κάτι που απαιτεί ψήφιση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή. Επίσης τα σενάρια για τη σύνθεση της κυβέρνησης δεν απέκλειαν ακόμη και την υιοθέτηση της εισήγησης ενός "μεικτού" σχήματος, π.χ. με τον κ. Παπαδήμο στο Μαξίμου και τον κ. Ρουμελιώτη στο Οικονομικών...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Αναχώρησε για Αθήνα
Αναχώρησε από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης δέχθηκε πρόταση για να ηγηθεί της κυβέρνησης. Ο ίδιος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία λέγοντας στο "Εθνος" ότι δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση ή σχόλιο.
Συνεργάτης του κ. Ρουμελιώτη δήλωσε στο "Εθνος" ότι "αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις σχετικά με τα θέματα του Ταμείου". Πρόσθεσε ότι ο Ελληνας αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ "θα ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά για κάποια σοβαρά θέματα που ανέκυψαν και αφορούν το Ταμείο" (έκτη δόση και γενικά το νέο πρόγραμμα). Σύμφωνα με πληροφορίες, για να προχωρήσει σε δανεισμό της Ελλάδας το Ταμείο πρέπει να είναι εξασφαλισμένο 100% ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αποδέχονται τη λύση της 26ης Οκτωβρίου. "Και αυτό ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνήσει" τόνισαν πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των στελεχών του Ταμείου. Οι πηγές υπογράμμισαν ότι "όπως είναι φυσικό, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα διευκόλυνε την κατάσταση, αλλά τώρα αυτό δεν φτάνει". Σύμφωνα με την πηγή "απαιτείται η δέσμευση των μεγάλων πολιτικών φορέων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι επιβεβλημένη η δέσμευση αυτή και μάλιστα γραπτώς". Η πηγή υποστήριξε ότι "αφού τα δύο μεγάλα κόμματα την αποδέχονται, πρέπει και να την υπογράψουν".

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω