Oct22
«Πράσινο» για την εκταμίευση της 6ης δόσης
10/22/2011 4:05:00 PM by Giannis

Ικανοποίηση για τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή. Διχασμός στην Ευρωζώνη για την κρίση χρέους. Στην κορυφή της ατζέντας το "κούρεμα". Ιταλία και Ισπανία απορρίπτουν το γαλλογερμανικό σχέδιο για το EFSF, την ώρα που παραμένει ανοιχτό το μέτωπο Βερολίνου - Παρισιού

Το πράσινο φως για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, εν αναμονή της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Εurogroup επισημαίνεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα οριστικοποιηθεί ένα δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα, με τον κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος για την Ελλάδα επί τη βάσει της έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν και της κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους της τρόικας. Το Eurogroup σημείωσε ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Το Eurogroup καλωσόρισε τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης που κατέβαλε η κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε προχθές το ελληνικό Κοινοβούλιο. Καταλήγοντας το Eurogroup απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη συνολική απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην κρίση χρέους η Ευρωζώνη εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ βαθιά διχασμένη. Η κακοφωνία είναι απόλυτη σε όλα τα θέματα των αυριανών Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με σημεία αιχμής το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το "κούρεμα" του χρέους, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτά τα αλληλένδετα θέματα, κάποιες λύσεις επιχείρησε να δώσει χθες το έκτακτο Εurogroup. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να λύσουν τον "γόρδιο δεσμό" της αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Ιταλία και Ισπανία απορρίπτουν το σχέδιο το οποίο προωθούν Γαλλία και Γερμανία για το Ταμείο, παρά τις διαφωνίες Βερολίνου- Παρισιού. Η Γαλλία έχει ήδη υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της και έχει αποδεχτεί τη θέση της Γερμανίας, ώστε το Ταμείο να αναλάβει τον ρόλο εγγυητή στην έκδοση ομολόγων προβληματικών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι τμήμα των 440 δισ. ευρώ του Ταμείου θα χρησιμοποιηθεί για να εγγυάται μεταξύ 10% και 30% των ομολόγων. Μαδρίτη και Ρώμη αντιδρούν έντονα και υποστηρίζουν ότι αυτή η "ευρωπαϊκή εγγύηση" θα ενισχύσει, τις ανησυχίες για το τμήμα των ομολόγων που δεν θα έχουν τη "σφραγίδα" του Ταμείου, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη τα επιτόκια. Γι' αυτόν τον λόγο Ισπανία και Ιταλία υποστηρίζουν την αύξηση των πόρων στο 1 τρισ. Κάτι το οποίο απορρίπτει η Γερμανία. Μεγάλη είναι η δυσφορία Μπαρόζο και βαν Ρομπάι, οι οποίοι πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων για την πρόθεση των Σαρκοζί και Μέρκελ να συγκληθεί νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη.
Ενδεικτική του κλίματος διχόνοιας που υπάρχει, και όχι μόνο μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα, ήταν η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι "η εικόνα που δείχνουμε είναι καταστροφική και δεν δίνουμε το παράδειγμα σωστής διακυβέρνησης".
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Θετικό βήμα η απόφαση
"Η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της υπερψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές" ανέφερε σε δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος και σημείωσε: "Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας" κατέληξε.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω