Oct3
Απολύονται 30.000 δημόσιοι τώρα και … 300.000 στο βάθος !!!
10/3/2011 1:45:00 PM by Giannis

Έφεδροι, ή πιο καλά, μελλοθάνατοι, ονομάζονται και επίσημα πλέον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι απολύονται έπειτα από ένα χρονικό διάστημα που θα παίρνουν το 60% του μισθού τους.

Το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε το σχέδιο που συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με την τρόικα και βάζει μπροστά το σχέδιο της απομάκρυνσης από το δημόσιο τομέα χιλιάδων υπαλλήλων. Αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι έγινε δεκτή μια πιο… λάιτ εκδοχή καθώς δεν γίνονται άμεσα οι απολύσεις ακόμη και από φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξοικονομήσει 300 εκατ. το 2012 από το σχέδιο που θα ολοκληρωθεί φέτος ενώ ο μεγάλος χαμός θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Διότι 300 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους. Από το 2012 θα έχουμε κι άλλες απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ που κάνει λόγο για λιγότερο κατά 30% κράτος. Άραγε και 300.000 λιγότερους υπαλλήλους;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα υπάρξουν δύο φάσεις:

ΦΑΣΗ Α΄ (2011):

Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Δηλαδή όσοι είναι κοντά στη σύνταξη πάνε σπίτι τους από τώρα.

Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Εδώ μιλάμε για τον στενό δημόσιο τομέα και τους υποψήφιους συνταξιούχους, κυρίως όσους είναι πάνω από 60 ετών. Από τις δύο αυτές δράσεις θα φύγουν 18-20 χιλιάδες υπάλληλοι.

Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας. Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

Εδώ υπάρχει μια πιο ευνοϊκή κατάσταση καθώς δε φεύγουν αμέσως αλλά μετά από μια χρονική διάρκεια όπου θα παίρνουν λίγα χρήματα. Παρηγοριά στον άρρωστο δηλαδή.

Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

Αυτό σημαίνει ότι όποιος είναι στη σύνταξη ξεχνά τις θέσεις στο δημόσιο και πάει σπίτι του. Να φανταστούμε ότι αυτό ισχύει και για βουλευτές ή δικαστικούς ή άλλους συνταξιούχους που έχουν πάρει σύνταξη δηλαδή αλλά χρησιμοποιούνται στον κρατικό μηχανισμό;

Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με καθαρή κατάργηση θέσης και ουσιαστική απόλυση. Διότι για μετατάξεις πολύ δύσκολο να γίνουν. Αρα μπαίνουν σε εφεδρεία και αποχωρούν.
Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.
Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.

ΦΑΣΗ Β’ (2012-13):

Δράση 7η : Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.

Τόμπολα, θα μειωθεί κατά 30% ο δημόσιος τομέας. Αστεία πράγματα όταν λένε ότι δεν θα μειωθούν οι θέσεις του προσωπικού. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να φύγει 1 στους 3 υπαλλήλους, ήτοι 300.000 εν δυνάμει έφεδροι.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω