Sep27
Σχεδιάζουν διπλασιασμό των δημοτικών τελών!
9/27/2011 4:36:00 PM by Giannis

 Ως αντιστάθμισμα για τη μείωση κατά 35% των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ 

Σε μηχανισμό συρρίκνωσης του ήδη αναιμικού εισοδήματός τους εξελίσσεται η κατοχή ακίνητης περιουσίας εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών.
Με τον προτεινόμενο, από υπηρεσιακούς παράγοντες, διπλασιασμό του ΤΑΠ και στη συνέχεια των άλλων δημοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δρομολογείται η έμμεση δήμευση της ατομικής ιδιοκτησίας. Οι «φωστήρες» της κυβέρνησης, που εισηγούνται τη νέα φοροεπιδρομή στα ακίνητα που ήδη επιβαρύνονται με 33 φόρους και τέλη, πλέον των εκτάκτων εισφορών, εκτιμούν ότι οι δήμοι μπορούν να αποκομίσουν πρόσθετα έσοδα στα χειμαζόμενα ταμεία τους από τη συγκεκριμένη αύξηση. Αποκρύπτουν, όμως, ότι ετοιμάζουν ανάλογη περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ, που ήδη είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νοικοκυριά θ’ αρχίσουν να παραλαμβάνουν τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς το ζοφερό χειμώνα, όπως όλα δείχνουν, του 2012, επιτείνοντας την εξαθλίωση χιλιάδων πολιτών που δεν μπορούν να αγοράσουν, πια, ούτε τα στοιχειώδη είδη διατροφής.
Αν συμβεί αυτό, δηλαδή ο διπλασιασμός των δημοτικών τελών, για ένα διαμέρισμα 30 ετών (συντελεστής παλαιότητας 0,60) και τιμή ζώνης 1.300 ευρώ το τ.μ., αντί των 35,55 που πρέπει να καταβάλλει το τετράμηνο ο ιδιοκτήτης του θα υποχρεωθεί να πληρώσει 70,10 ευρώ.
Ηδη από τους δήμους, μέσω της ΔΕΗ, εισπράττονται το τέλος Ακίνητης Περιουσίας που κυμαίνεται μεταξύ 0,25-0,35 (τοις χιλίοις), εισφορές σε γη και χρήμα με την ένταξη του κτίσματος ή του οικοπέδου στο σχέδιο πόλεως, τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού, ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, το τέλος κατάληψης πεζοδρομίου - κοινοχρήστων χώρων, τα τέλη αποχέτευσης, η εισφορά υπεραξίας ακινήτων και τέλος τα δυνητικά δημοτικά τέλη.

Οκτώ φόροι υπέρ ΟΤΑ

Δηλαδή συνολικά οκτώ φόροι και τέλη υπέρ των ΟΤΑ. Κι όμως οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα μειωθούν κατά 48%, σε σχέση με το 2009, ενώ έχουν να λάβει ΣΑΓΑ από τον Ιούνιο του 2010.
Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται 55 ή 15 κατά τον υπουργό Εσωτερικών στο «κόκκινο», ενώ το περιβόητο πρόγραμμα «Ελλάδα» αποτελεί μια «τρύπα στο νερό», καθώς, αντί να αποδώσει, αναμένεται να στερήσει έσοδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επόμενο είναι πολλοί ΟΤΑ να ’χουν κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους, όπως η Αθήνα, και ν’ αγωνιούν κάθε μήνα να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Ηδη τα πρώτα προβλήματα έχουν παρουσιασθεί με τις καθαρίστριες των σχολείων να πληρώνονται έναντι, τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών να ’χουν μειωθεί κατά 25% κ.λπ.
Βέβαιο είναι ότι με τα νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία, τη στιγμή που οι φτωχές και μεσαίες τάξεις έχουν ήδη καταρρεύσει οικονομικά, επιταχύνονται μπροστά στην απειλή της εξαχρείωσης οι κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω