Sep25
Το μυστήριο με το έλλειμμα του 2009
9/25/2011 8:59:00 PM by Giannis

Οταν πέρυσι γινόταν γνωστό ότι το έλλειμμα για το 2009 θα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη, ο πρωθυπουργός φλερτάριζε με την εξεταστική για την οικονομία. Η ξεχασμένη πρόταση ανασύρθηκε σε νέα συσκευασία, στη σκιά των καταγγελιών από μέλη της στατιστικής αρχής για διόγκωση του ελλείμματος.

Τώρα, εν μέσω σεναρίων χρεοκοπίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει να διερευνηθεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας, ειδικά των στατιστικών, κατά την τελευταία 10ετία, ενώ η Ν.Δ. αλλάζει ρότα. Αφήνει στην άκρη την περίοδο από το 1981 και μετά, όπως αρχικά υποστήριζε, αλλά θέλει να περιοριστεί στη τελευταία διετία, που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί να προηγήθηκε η αναφορά του Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, αλλά αφορμή στάθηκαν οι θυελλώδεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την ΕΛΣΤΑΤ, στις οποίες, εκτός του πρόεδρου της -μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά στην «Ε»- κλήθηκαν και όλα τα μέλη που απέπεμψε με τροπολογία ο υπουργός Οικονομικών.
Διογκώθηκε ή όχι τεχνητά το έλλειμμα για το 2009; Η Ζωή Γεωργαντά, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής Ν. Λογοθέτης αλλά και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. Κ. Σκορδάς υποστήριξαν ότι έχει βάση. Αντιθέτως, οι Στ. Μπαλφούσια, Γ. Συμιγιάννης και Α. Φιλίππου τάχθηκαν στο πλευρό του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, που υποστηρίζει ότι εφαρμόστηκαν όσα προβλέπει η Eurostat και η αρχή ανέκτησε την αξιοπιστία της.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα κυρίως έχουν να κάνουν με το εάν έπρεπε να ενταχθούν διάφοροι φορείς και ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Η Ζωή Γεωργαντά υποστηρίζει ότι το κριτήριο της συμμετοχής του κράτους κατά 50% σε μια ΔΕΚΟ δεν είναι το μοναδικό, γιατί ο κανονισμός (ESA95) προβλέπει πάρα πολλές εξαιρέσεις και κατά περίπτωση συνοδευτικές μελέτες. Η ίδια φέρνει ως παράδειγμα τους βρετανικούς σιδηροδρόμους, που παρότι έχουν πολλά χρέη στο δημόσιο δεν εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση. Ανάλογη πρακτική, προσέθεσε, δεν ακολούθησαν για τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις. Η ίδια επισήμανε ότι τις μελέτες για την αντίστοιχη βρετανική στατιστική αρχή συνέταξε ξένος εμπειρογνώμονας, που συμβαίνει να είναι και σύμβουλος της ΕΛΣΤΑΤ. «Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε;» αναρωτήθηκε. Σε μια αποστροφή του λόγου της ότι «το πραγματικό έλλειμμα μπορεί να είναι και 9%», ο Π. Παναγιωτόπουλος εγκατέλειψε την αίθουσα για να δώσει την είδηση στους δημοσιογράφους, εν μέσω πανηγυρισμών για δικαίωση των θέσεων της Ν.Δ.
«Είναι τώρα η στιγμή για να θέτουμε εν αμφιβόλω της αξιοπιστία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ;» αναρωτήθηκε η Λούκα Κατσέλη. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, γινόταν γνωστή η πρόταση του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική στα στατιστικά της 10ετίας...

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω