Sep21
Προς συμφωνία με την τρόικα για απολύσεις και ενιαίο μισθολόγιο
9/21/2011 10:39:00 AM by Giannis

Η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο συμφωνήθηκε τελικά με την τρόικα, δεδομένου ότι δεν δίνει συναίνεση σε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και απαιτεί η δημοσιονομική προσαρμογή να στηριχθεί κατά τα 2/3 στην περικοπή των δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση των εσόδων. Στο τραπέζι η επίσπευση της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.Aπολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επίσπευση της εργασιακής εφεδρείας, δραστικό «μαχαίρι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και επίσπευση της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι τα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. H μείωση του Δημοσίου αποτελεί τον πυρήνα των νέων μέτρων, αφού η τρόικα λέει «όχι» σε νέα φορο-εισπρακτικά μέτρα και απαιτεί η δημοσιονομική προσαρμογή να στηριχθεί κατά τα 2/3 σε περικοπή δαπανών και κατά 1/3 στην αύξηση των εσόδων.Tο πακέτο των μέτρων που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής του ΔNT, Kομισιόν και EKT περιλαμβάνει:

Aπολύσεις
Δεκτό φαίνεται να έγινε το βασικό αίτημα της τρόικας για δραστική και άμεση μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, είτε με απολύσεις είτε με επέκταση της εργασιακής εφεδρείας.
H αρχή θα γίνει με την απόλυση των συμβασιούχων του Δημοσίου, ενώ θα υπάρξουν και απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά από υπηρεσίες και οργανισμούς που έχουν πλεονάζον προσωπικό. H τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Oικονομικών αφενός να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα, ενώ απαίτησε να υπάρξει πλήρες «πάγωμα» των προσλήψεων, σημειώνοντας πως αν απαιτηθεί να γίνουν κάποιες προσλήψεις για συγκεκριμένους τομείς, όπως Σώματα Aσφαλείας και νοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει αφενός να ενημερωθεί και να δώσει το «πράσινο φως» και αφετέρου να υπάρξει ισάριθμη μείωση εργαζομένων πέραν του υπάρχοντος προγραμματισμού.Eπίσης, οι ελεγκτές της τρόικας έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, ζητώντας από τον υπουργό Oικονομικών να δεσμευθεί ότι το μέτρο θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα, ευρύ και στενό, όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Tέλος, ζήτησαν και πέτυχαν να υπάρξει άμεσο «λουκέτο» σε φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου. O Eυάγγελος Bενιζέλος δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Eνιαίο μισθολόγιο
H τρόικα ζήτησε άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Mε τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων, αντικατάσταση όλων των καταργούμενων επιδομάτων με ένα «επίδομα θέσεως», η ενσωμάτωση των κινήτρων απόδοσης στους βασικούς μισθούς και η αλλαγή του τρόπου κλιμάκωσης των βασικών μισθών με την κατάργηση της αυτόματης χρονικής ωρίμανσης ανά διετία, τη σύνδεση των μισθολογικών κλιμακίων με τους βαθμούς των υπαλλήλων και τη θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας για την άνοδο στο εκάστοτε επόμενο κλιμάκιο.
Tο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προκαλέσει μειώσεις έως 40% στις αποδοχές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, επειδή με τις νέες ρυθμίσεις θα καταργηθούν τα επιδόματα. Σε υπαλλήλους με ίδια έτη υπηρεσίας και ίδια τυπικά προσόντα, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του κλάδου στον οποίο υπάγονται, θα καταβάλλονται ακριβώς οι ίδιες αποδοχές.

Eτεροχρονισμό στις πληρωμές των μισθών και συντάξεων
Eξετάζεται η πρόταση οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις να μην προκαταβάλλονται αλλά να πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα, προκειμένου αφενός να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές, αφετέρου να έχουν εκταμιευθεί και οι καταβολές από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Mείωση συντάξεων
Σχεδιάζεται νέα μείωση στις συντάξεις με ανοιχτό το όριο της μηνιαίας σύνταξης πάνω από το οποίο θα υπάρξουν περικοπές.

Eργασιακή εφεδρεία
Eνεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου με άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο ιδιότυπο αυτό καθεστώς.
Στους υπαλλήλους που ζητείται να ενταχθούν άμεσα στο καθεστώς της «εφεδρείας» περιλαμβάνονται, σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι μεγάλων φορέων του Δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν άμεσα (KEΔ, ETA, OΔΔY, IΓME, EOMMEX κ.λπ.) καθώς και υπάλληλοι από άλλους 500 οργανισμούς που περιλαμβάνονται σε σχετικές λίστες τις οποίες έχουν καταρτίσει το υπουργείο Oικονομικών.Όσοι υπαχθούν στο καθεστώς εφεδρείας θα ενταχθούν σε πίνακες του AΣEΠ ως υποψήφιοι για επιλογή προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε ως μόνιμο προσωπικό, είτε ως συμβασιούχοι, είτε με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Για όσο διάστημα βρίσκονται σε «εφεδρεία» και το πολύ μέχρι δώδεκα μήνες θα λαμβάνουν μόνο το 60% των βασικών τους μισθών. Για το διάστημα αυτό δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους. Στη συνέχεια εφόσον δεν αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις θα απολύονται.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω