Sep15
Οπου φύγει - φύγει από το Δημόσιο
9/15/2011 4:10:00 PM by Giannis

 Το πρώτο κύμα εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί σε 120 φορείς, αντί για 151 που είχε αρχικά σχεδιαστεί, ενώ συγχωνεύονται ή καταργούνται 387 κρατικοί οργανισμοί

Σε 120 αντί 151 φορέων θα εφαρμοστεί τελικά το «πρώτο κύμα» της εργασιακής εφεδρείας. Οπως διαπιστώθηκε - μετά και το σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» - 31 φορείς είχαν χρηματοδοτηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν από το κράτος και έτσι εξαιρούνται από τη σχετική λίστα. Ωστόσο, νέα φουρνιά 387 κρατικών φορέων και οργανισμών μπαίνει στη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων, ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει σταδιακά και σε αυτούς την εργασιακή εφεδρεία.

Οι ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα με το ενιαίο μισθολόγιο δημιουργούν κύμα φυγής από το Δημόσιο: τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση με τις περισσότερες (περίπου 1.500) να έχουν υποβληθεί από τους εφοριακούς, οι οποίοι, ως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στο μισθολογικό ρετιρέ του Δημοσίου και αναμένεται να πληγούν περισσότερο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Περίπου 100.000 υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βρίσκονται με τη συνταξιοδότηση στο χέρι. «Τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών από τις παραιτήσεις υπαλλήλων έχουν πάρει φωτιά», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας για να προσθέσει ότι «το κύμα φυγής στη σύνταξη είναι άνευ προηγουμένου».

ΔΙΟΡΙΑ. Ο Θόδωρος Πάγκαλος έδωσε χθες - διά επιστολής - διορία μιας εβδομάδας σε συνολικά 389 φορείς που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο να του παρουσιάσουν στοιχεία για τον σκοπό λειτουργίας τους και το προσωπικό που απασχολούν. Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας χθες την Κυβερνητική Επιτροπή, διευκρίνισε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αποστείλουν έως τη Δευτέρα τα σχέδια κυβερνητικών αποφάσεων που θα αφορούν την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση των φορέων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα όσοι από τους φορείς αυτούς αξιολογηθεί ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό ή δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο να συγχωνευθούν, ακόμη και να καταργηθούν, ούτως ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα. «Στόχος μας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες» αναφέρεται στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις των φορέων απαντήσεις-εξπρές έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ. Ο κ. Πάγκαλος ζητά να ενημερωθεί για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, το ύψος των μισθών τους, τον αριθμό του προσωπικού και το μορφωτικό τους επίπεδο, τα έσοδα και τα έξοδα κατ' έτος, τα στοιχεία ακινήτων ή εκμίσθωσης ακινήτων, πράξεις ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται ο φορέας και για ενδεχόμενη επιχορήγηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων.

Το νέο πακέτο των φορέων που χρηματοδοτούνται από το κράτος περιλαμβάνει όλα τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, πολλά ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ, η Εθνική Σχολή Δικαστών, ο ΕΛΓΑ, ο Δημόκριτος, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ο Οργανισμός Κτηματολογίου, Ομοσπονδίες Αθλητισμού, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ωδείο Αθηνών, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση των 27 πρώτων φορέων.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω