Mar4
Αγώνας δρόμου για τον «Καλλικράτη»
3/4/2010 7:33:00 AM by Giannis

Πραγματικός αγώνας δρόμου γίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για να ετοιμασθεί το δεύτερο και ουσιαστικότερο τμήμα του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και να «βρεθεί» το μίνιμουμ των κονδυλίων για το εγχείρημα.
Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αρμόδιο ευρωπαϊκό κλιμάκιο που ζήτησε να ενημερωθεί που διατέθηκαν 4 εκ. ευρώ από προκαταβολές των συνολικών πόρων των 505 εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί να απορροφηθούν στο πλαίσιο της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας..
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αρνητικό κλίμα λόγω και της διεθνούς δυσπιστίας  -το τελευταίο διάστημα- απέναντι στη χώρα μας, ζητήθηκε από την ΕΕ συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης των ενεργειών μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι επιπλέον καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Τα κοινοτικά στελέχη σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσαν ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ζήτησαν άμεσα διορθωτικές κινήσεις.
Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά παρουσίασε μία σειρά από δράσεις που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα  από το υπουργείο Εσωτερικών όπως το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις, ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών της διοίκησης, το προωθούμενο σύστημα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και βέβαια το πρόγραμμα Καλλικράτης. Όμως αυτά δεν θεωρήθηκαν αρκετά.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης καλείται να διευθετήσει σωρεία προβλημάτων και να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό η οποία θα δίνει διέξοδο στο μείζον ζήτημα που σχετίζεται άμεσα και με την χρηματοδότηση του προγράμματος «Καλλικράτης».
Μηδενική απορροφητικότητα
Αν δεν υποστηριχθεί οικονομικά το συνολικό πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης από την ΕΕ τότε δημιουργείται πρόβλημα και στο πρόγραμμα των συνενώσεων, το οποίο διεκδικεί μέρος της χρηματοδότησης.
Οι συνολικές δράσεις που έχουν υποβληθεί από την ελληνική πλευρά και πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2013 υπολογίζεται να κοστίσουν 675 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 505 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει παρουσιάσει μεγάλη αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων. Τόσο το 2007 όσο και το 2008 η απορροφητικότητα ήταν μηδενική . Ενώ το 2010 συμβολαιοποιήθηκαν για το 2009 μόλις 1,2 εκατ. ευρώ.
Αναμονή
Το σίγουρο είναι ότι γίνεται αγώνας δρόμου για τον Καλλικράτη αλλά ταυτόχρονα είναι και… μονόδρομος. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μέχρι τέλος του μήνα θα δοθεί προς διαβούλευση η τελική χωροταξική πρόταση για τη χώρα με στόχο ο διάλογος να διεξαχθεί εντός του Απριλίου και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις 15 Μαΐου.
 
Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τελικά οι συνενωμένοι δήμοι θα είναι στο σύνολό τους μάλλον δεκαοκτώ(18). Στην Ανατολική Αττική θα έχουμε 14 συνενωμένους δήμους που θα προέλθουν από 27 δήμους και 17 κοινότητες και στη Δυτική Αττική 4 συνενωμένους δήμους που θα προέλθουν  από 11 δήμους και 1  κοινότητα.
Αυτοί θα είναι:
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δήμος 1
Αγ. Στέφανος, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα με έδρα τον Άγιο Στέφανο.
Δήμος 2
Αυλώνα, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Συκάμινο, Ωρωπός με έδρα τον Ωρωπό.
Δήμος 3
Αφίδνες, Βαρνάβας, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι με έδρα το Καπανδρίτι.
Δήμος 4
Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, με έδρα πιθανόν τη Ν. Μάκρη.
Δήμος 5
Αχαρνές, Θρακομακεδόνες με έδρα τις Αχαρνές.
Δήμος 6
Ραφήνα, Πικέρμι με έδρα τη Ραφήνα.
Δήμος 8
Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα.
Δήμος 9
Παιανία, Γλυκά Νερά.
Δήμος 10
Σπάτα, Αρτέμιδα.
Δήμος 11
Κορωπί, Μαρκόπουλο.
Απομένουν οι τελικές προτάσεις για Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Κερατέα, Καλύβια, Κουβαρά, Ανάβυσσο, Άγιο Κωνσταντίνο, Σαρωνίδα,  Παλαιά Φώκαια και Λαύριο που αναμένεται να συνενωθούν σε 3 δήμους.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δήμος 1
Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, Φυλή.
Δήμος 2
Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα.
Δήμος 3
Μέγαρα, Νέα Πέραμος.
Δήμος 4
Ερυθρές, Βίλλια, Οινόη.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω