Sep2
Και στον Άννα και στον Καϊάφα η διαχείριση σκουπιδιών Αττικής
9/2/2011 2:22:00 PM by Giannis

Αν και για το ακανθώδες πρόβλημα των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, έκανε χθες ηχηρή παρέμβαση, μπαίνοντας και στα «χωράφια» του υπουργείου Εργασίας, στον άλλο «γόρδιο δεσμό» της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θέλησε να εμπλακεί, αφήνοντας τον υφυπουργό του Π. Κουκουλόπουλο να δώσει εξηγήσεις για πράξεις και δηλώσεις αρμοδίων που μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι για την Αττική, όπου η διαχείριση των σκουπιδιών γίνεται ακόμη με συνθήκες τριτοκοσμικές, η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ανάγεται στη δεκαετία του 1990. Αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρεις χώρους ταφής (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) και εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στα ίδια σημεία, με εμφανές το ενδιαφέρον των μεγαλοεργολάβων.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, και κυρίως διά του Γ. Ραγκούση, η κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρηματοδοτήσεων και θέλησε να επιταχύνει τις διαδικασίες, ξεκινώντας αφενός την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα και αφετέρου την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Κερατέα και δικαστικές αποφάσεις «πάγωσαν» το ένα έργο, ενώ για το δεύτερο, ο αρμόδιος Σύνδεσμος των δήμων (ΕΣΔΚΝΑ) προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναθέσει το έργο στο κράτος, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με επικεφαλής τον «κρατικό περιφερειάρχη» Η. Λιακόπουλο.
Για το έργο αυτό, προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, ο ΕΣΔΚΝΑ επιχείρησε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον κ. Λιακόπουλο, που κρίθηκε όμως παράνομη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ομως, ο κ. Λιακόπουλος ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούλιο να αναθεωρήσει την άποψή του με βάση νομική δυνατότητα που προστέθηκε την περασμένη άνοιξη. Μέχρι πρόσφατα, αυτή έδειχνε να είναι η επίσημη κυβερνητική πολιτική...
Τρία τα δισ. για σκουπίδια
Ομως, μέσα στον Αύγουστο και έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση ξεκίνησε άλλη διαδικασία. Ονομάστηκε προκήρυξη διαβούλευσης, την ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια (δηλαδή ο Γ. Σγουρός) και ζητούσε από ενδιαφερόμενους επενδυτές να εκφράσουν απόψεις για το πώς μπορεί να αναλάβουν έργα ύψους 450 εκατ. ευρώ και εκμετάλλευση της λειτουργίας που μπορεί να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 20-25 χρόνια.
Ο κ. Σγουρός εκλήθη να τοποθετηθεί για τη διαδικασία αυτή στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Για να το πετύχει, χρειάστηκε να ουρλιάζει επί ώρες ανατρέχοντας στο ιστορικό των κυβερνητικών αστοχιών του παρελθόντος. Και τι δεν είπε... Οτι δεν είναι διαγωνισμός αλλά μια «προδιαβούλευση». Οτι δεν είναι φαραωνικό έργο γιατί έτσι θεωρούσαμε κάποτε και την υδροδότηση από τον Μόρνο. Οτι το συνολικό ύψος όμως δεν θα είναι 1,5 δισ. αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 δισ.
Είπε ακόμη ότι χάθηκαν αδικαιολόγητα μήνες ολόκληροι γιατί σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» αρμόδιος υλοποίησης ήταν ο ΕΣΔΚΝΑ και μετά ο νέος διαβαθμιδικός σύνδεσμος ΦΟΣΔΑ. «Ομως οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όπως έπρεπε από τον περασμένο Μάρτιο» είπε, δείχνοντας προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Παραδέχθηκε ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει, «ούτε ο κ. Λιακόπουλος». Πρόσθεσε ακόμη με σημασία ότι εκείνος ξεκινά αυτή τη διαδικασία αν και δεν είναι θεσμικά αρμόδιος αλλά «μεθαύριο μπορεί να αλλάξει ο νόμος και να αναλάβει την ευθύνη πάλι το κράτος ή άλλος φορέας».
Τέσσερα τα εργοστάσια;
Χθες ρωτήσαμε για την πιθανότητα μετακίνησης της αρμοδιότητας τον κ. Καστανίδη, με δεδομένο ότι η προσφυγή Λιακόπουλου παραμένει και εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη Δευτέρα.
Εκείνος παρέπεμψε στον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος είπε ότι ακόμη και αν το Ελεγκτικό δικαιώσει τον κ. Λιακόπουλο αυτό θα γίνει για «λόγους νομολογίας», αλλά το έργο θα το προχωρήσει η κυβέρνηση με την αιρετή περιφέρεια όταν θα είναι έτοιμος ο ΦΟΣΔΑ μέσα στον Οκτώβριο.
Επέμεινε για τον προϋπολογισμό του 1,5 δισ., λέγοντας ότι το έργο θα είναι στον αέρα πριν από το τέλος του έτους και αμφισβήτησε την ανάγκη να γίνουν οπωσδήποτε τέσσερα εργοστάσια. Σημειωτέον ότι ο κ. Σγουρός τάχθηκε υπέρ της διενέργειας όχι ενός αλλά τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για τα εργοστάσια...

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω