Aug3
Εργασιακή ομηρία με «πράσινα» Stage Νέο Εφεύρημα της κυβέρνησης για 55000 ανέργους
8/3/2011 2:59:00 PM by Giannis

Την εργασιακή ομηρία των Stage επιδιώκει να επαναφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω των προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας». Με την ανεργία να κινείται σε ύψη ρεκόρ, ειδικότερα στις ηλικίες κάτω των 30 ετών, το Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων μέσω φορέων και ΜΚΟ, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες, αλλά και για να διευκολύνει την γενίκευση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μιας και αποτελεί βασικό αίτημα της Τρόικας και για το οποίο θα ασκηθεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα.

Η επιλογή
Η διαδικασία επιλογής θα γίνει από εγγεγραμμένους ανέργους – με το σύστημα μοριοδότησης – καθώς και από εμπόρους ή ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν πρόσφατα την δραστηριότητά τους. Οι απασχολούμενοι σε αυτά τα προγράμματα θα αμείβονται με το 80% περίπου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (περίπου 625 €), χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με καθεστώς ουσιαστικά δανεισμού μιας και θα προσλαμβάνονται από διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να μην αποκτούν εργασιακά δικαιώματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα φτηνό εργατικό πρότυπο, που ο εργαζόμενος θα υπο-απασχολείται, θα υπο-αμείβεται, θα εργάζεται προσωρινά, θα είναι ασυνδικάλιστος και θα είναι έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των πελατειακών μορφών εξουσίας. Το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αφορά 55000 ανέργους κυρίως στα αστικά κέντρα τα οποία βάσει των αναλύσεων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 280 εκατ ευρώ ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι προέρχονται από το ΕΠΑΝΑΔ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Δυναμικού, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αποθεματικού Απροβλέπτων αλλά και αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ – ΟΑΕΔ
Στην περιφέρεια  
Ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την οποία έχουν προβλεφτεί 8000 θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας, όπως: αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων, καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά, καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων, αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια, συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών κα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» έχουν προβλεφθεί θέσεις για άνεργους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα απασχοληθούν σε αντίστοιχες δράσεις φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντιδράσεις
Η Πανεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Πρόκειτα για ένα νέο εφεύρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μετά την κατάργηση των Stage, με κοινό όμως παρονομαστή τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και το εμπόριο ελπίδας στους νέους και τους ανέργους» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας: «Η κυβέρνηση, αφού παρέδωσε την κοινωνία στους δανειστές και κλείδωσε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση, με την ανεργία να κινείται σε ύψος – ρεκόρ, επιχειρεί στη συνέχεια με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας να μας εισαγάγει σε ένα νέο υπερευέλικτο εργασιακό πρότυπο υποκρινόμενη από την άλλη και υποτιμώντας την νοημοσύνη των νέων και των ανέργων ότι κινείται τάχα στη λογική της αντιμετώπισης της ανεργίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΟΛΜΕ εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στο εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας τα εξής: «Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση προωθεί ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς».  

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω