Jul11
Στο 38,5% η ανεργία στους νέους - Πρωταθλήτρια στην αδήλωτη εργασία η Ελλάδα
7/11/2011 3:28:00 PM by Giannis

 Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη χώρα μας, με τους νέους να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό μεταξύ των ηλικιών 15-24 ετών είναι το τρίτο υψηλότερο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκτοξευτεί στο 38,5%. Επίσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, για το α' τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα έχει σπάσει άλλο ένα ρεκόρ. Το εγχώριο ποσοστό ανεργίας αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το μέλλον τόσο των νέων όσο και του συνόλου του εργατικού δυναμικού προδιαγράφεται ζοφερό αν λάβει κανείς υπόψη του τις «μαύρες» προβλέψεις που γίνονται από «επίσημα χείλη» για το 2011. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, η ανεργία φέτος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 17%. Πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες αυξημένη, σε σχέση με το 14,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του 2010! Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος. Βασικός λόγος αυτής της απόκλισης μεταξύ των πραγματικών και των επίσημων στοιχείων είναι αυτός καθαυτός ο ορισμός του ανέργου, ο οποίος χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό, άνεργα θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών, τα οποία κατά την εβδομάδα αναφοράς (την προηγουμένη της έρευνας εργατικού δυναμικού), δεν εργάστηκαν ούτε μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, ούτε απασχολήθηκαν σε οικογενειακή επιχείρηση ούτε είχαν εργασία ή επιχείρηση από την οποία απουσίαζαν προσωρινά. Επίσης αναζητούν εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είναι άμεσα διαθέσιμοι για εργασία. Με άλλα λόγια, κάποιος ο οποίος, ελλείψει εναλλακτικών, βοηθάει στο μαγαζί του πατέρα του λίγες ώρες την εβδομάδα ή κάποιος ο οποίος έχει απογοητευθεί και δεν ψάχνει πλέον για δουλειά δεν θεωρείται άνεργος.
Σύμφωνα μάλιστα τις εκτιμήσεις του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλη, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο 22%-23% μέχρι το τέλος του 2011. Τα πράγματα όμως είναι εξαιρετικά δύσκολα ακόμη και για όσους εργάζονται ή καταφέρνουν να βρουν δουλειά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το α' πεντάμηνο του έτους ο αριθμός των νέων προσλήψεων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 27,7%. Αντιθέτως οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης παρέμειναν επί της ουσίας αμετάβλητες, με αναλογία 2 στις 10 προσλήψεις. Ανησυχητικά «δημοφιλείς» γίνονται επίσης οι νέες προσλήψεις με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11% μέσα σε ένα έτος.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία επικαλείται στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έρχεται πρώτη πανευρωπαϊκά και στις μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το α' τρίμηνο του 2011 σε σχέση με αυτό το 2010 το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 6,2% όταν σε επίπεδο ευρωζώνης παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%. Η ανεργία, πέρα από τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία προκαλεί επίσης αιμορραγία και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χάνουν εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές.

Πρωταθλήτρια στην αδήλωτη εργασία η Ελλάδα
Τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην αδήλωτη εργασία κρατά η χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους, γεγονός που μας κατατάσσει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των «27» χωρών της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία.
Η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως δύο κατηγορίες εργαζομένων:
Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).
Αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω