Jun1
Καζάνι που βράζει η αγανάκτηση
6/1/2011 12:46:00 PM by Giannis

 • Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται καθημερινά ενάντια στο μνημόνιο και τη σκληρή λιτότητα
• Απίστευτη η κατρακύλα της χώρας με διαδοχικά αρνητικά  ρεκόρ ανεργίας, χιλιάδες  λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε επαγγελματικής ιδιότητας  βρίσκονται καθημερινά στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας και διαμαρτύρονται δίνοντας το «παρών» σε συγκεντρώσεις ενάντια στο μνημόνιο και τα ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας. Το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών είναι: «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω».
Αποκορύφωμα των συγκεντρώσεων (έως και την ώρα που ετοιμαζόταν το φύλλο της εφημερίδας) ήταν αυτή της Κυριακής, η οποία ξεπέρασε τις 90.000 – 100.000 συγκεντρωμένων – που υπήρχε πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία- και της Τρίτης που ήταν η εκδήλωση στα Προπύλαια που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 50.000 συγκεντρωμένους. Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει».
ΟΧΙ στο μνημόνιο
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για εξαρτημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει και για «μεγάλη εθνική τραγωδία» λέγοντας χαρακτηριστικά  «η σημερινή Κυβέρνηση που έχει φτάσει στο 20%, στην ουσία κυβερνά παράνομα και όχι μόνο γιατί στηρίζεται στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί η ηγεσία της μας οδήγησε με τη δική της βούληση στο χάος προκαλώντας την εκτίναξη των spreads στις 900 μονάδες και στη συνέχεια βάζοντάς μας εκβιαστικά κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, της Τρόικα και του Μνημονίου δηλώνοντας συνάμα προκλητικά πως παραδίδει αυτοβούλως στους ξένους ένα τμήμα της Εθνικής μας Ακεραιότητας».
Χαρακτήρισε τη συναίνεση, τυφλή υπακοή στις εντολές της Τρόικα «που θα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Και είναι ευτύχημα ότι οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης πλην του κ. Καρατζαφέρη κατάλαβαν αυτή τη νέα σκηνοθεσία του κ. Παπανδρέου που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμα και τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας» προσέθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Ήδη ο Γιούνγκερ μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, προτείνει να διοριστεί από την Ευρώπη (δηλαδή ουσιαστικά από τη Γερμανία) μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ολοκληρωτική εκποίηση του εθνικού μας πλούτου. Αυτή η Επιτροπή που θα είναι ανεξάρτητη και πάνω από κάθε δικό μας έλεγχο, θα εκτιμά την αξία του τάδε ή του δείνα περιουσιακού μας στοιχείου και θα εισπράττει το ποσόν για να το στείλει κατ' ευθείαν σε κάποια Τράπεζα της Ευρώπης. Έτσι φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της πατρίδας μας στους ξένους, στην απόλυτη ντροπή και στην έσχατη εθνική προδοσία».
Τέλος κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί λέγοντας πως «αν περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί ίσως τότε να βρίσκεται αλλού το σώμα μας κι αλλού η κεφαλή μας».
Το πρώτο ψήφισμα
Να σημειώσουμε ότι οι πολίτες που κατεβαίνουν κάθε ημέρα στο Σύνταγμα προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, ενώ οι σκηνές την Κυριακή ήταν περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα. Στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος έχουν συγκροτηθεί συνελεύσεις και εγκρίνονται μικρά και μεγάλα ψηφίσματα, όπως να γίνει ενημερωτική εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας, να διερευνηθεί η περίπτωση αγωγών προς πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα κ.ά.
Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκε και το πρώτο ψήφισμα των «Αγανακτισμένων», το οποίο αναφέρει:
«Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας. Άμεση δημοκρατία τώρα. Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!».
Για τις πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαμαρτύρονται όχι μόνο κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, αλλά και για την ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς.
Η χώρα βουλιάζει
Την ίδια ώρα εκτός των απίστευτων δυσχερών οικονομικών μέτρων που επιφέρει η δημοσιονομική πολιτική της «μνημονιακής» κυβέρνησης Παπανδρέου, η κρίση, πέρα από αμιγώς οικονομική εξελίσσεται σταδιακά και σε κρίση βαθιά ανθρωποκεντρικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ ανεργίας, η ανέχεια, τα χιλιάδες λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που έχει κάνει καθημερινό φαινόμενο τις αιματηρές ληστείες οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες σε αυξανόμενη εξαθλίωση.
Χωρίς μακρόπνοο στόχο κυβέρνηση – αλλά και η μείζων αντιπολίτευση – αναλώνονται  σε κινήσεις τακτικής χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τη στρατηγική τους. Αλλάζουν θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, δημιουργώντας σύγχυση.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα που οδήγησαν  την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση αδυνατούν  να αφήσουν  οριστικά πίσω του τον κακό τους  εαυτό και να μας βγάλουν από την κρίση. Η αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος μας μετατρέπει και σε εύκολο στόχο των εκπροσώπων των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου. Ορισμένοι προεξοφλούν τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας ενώ  άλλοι προσφέρονται να βοηθήσουν, αλλά με ταπεινωτικούς όρους, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από μια Δημοκρατία. Πίσω από τις κινήσεις τακτικής των πρωταγωνιστών του πολιτικού βίου κρύβεται η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής.
Το πολιτικό σύστημα έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής. Εγκληματική αδράνεια Καραμανλή, αντιπολίτευση χωρίς αρχές του κ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση Καραμανλή, έλλειψη προετοιμασίας και αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου, «μνημόνιο» και τρομακτική αποτυχία στην όποια εφαρμογή του.
Ταυτόχρονα η πτώση – με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις – της ποιότητας της πολιτικών του τόπου επέτεινε τα αρνητικά φαινόμενα που ήδη εξελισσόταν σε βάθος δεκαετιών. Το πρόβλημα πλέον  είναι ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος έχει και τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Υπάρχει διέξοδος;
Σίγουρα εδώ που έχει φθάσει η κατάσταση, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια για να λυθούν τα τρομακτικά προβλήματα. Οι όποιες οικονομικές και αναπτυξιακές –πρώτιστα – επιλογές δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. 
Όμως από αυτή τη διαπίστωση μέχρι τους απίστευτα επαχθείς και υποτελείς όρους του μνημονίου υπάρχει …μία άβυσσος.
Το κίνημα των «αγανακτισμένων» είναι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο και έχει σηκώσει πολλούς έλληνες από τον καναπέ. Όμως για να γίνει σημαντικό και πολιτικά θα πρέπει να δοθεί κάποια πολιτική κατεύθυνση και η διαμαρτυρία να αποκτήσει πιο συγκεκριμένη μορφή και ακόμα πιο συγκεκριμένα αιτήματα. Αλλιώς κάποια στιγμή θα ξεθυμάνει χωρίς να έχει επιτύχει κανέναν από τους ουσιαστικούς του στόχους.
Το σύνθημα «εμείς δεν θα φύγουμε, αυτοί να φύγουν» είναι ένα πολύ όμορφο και συναισθηματικό σύνθημα. Φτάνει να ξέρεις ποιοι θέλεις να αντικαταστήσουν τους «αυτούς» όταν θα έχουν φύγει.
Μέχρι τότε ας ελπίζουμε…
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω