May4
Μνημόνιο τώρα και στους δήµους
5/4/2011 2:10:00 PM by Giannis

 

Κυβέρνηση: Μύθος η υποχρηµατοδότηση – έχουν έσοδα 4 δισ. ευρώ και δαπανούν 3,8 δισ.
Σε τροχιά Μνηµονίου μπαίνουν και οι δήµοι και οι περιφέρειες της χώρας: περιορισµό δαπανών και σταθεροποίηση των πόρων µε τους οποίους χρηµατοδοτούνται από το κράτος µελετά η κυβέρνηση, µετά την καταγραφή των οικονοµικών τους που απέδειξε πως δεν αντιµετωπίζουν πρόβληµα υποχρηµατοδότησης.
«Η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατά τη χθεσινή παρουσίαση, µαζί µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Βάση ∆εδοµένων για την Αυτοδιοίκηση µε ευθύνη των ίδιων των δήµων και των περιφερειών.
Όπως προκύπτει, το κόστος λειτουργίας των δήµων σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 3,8 δισ.ευρώ, ενώ µε τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς τα έσοδά τους ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται κονδύλια για αναπτυξιακές δράσεις και έργα– όπως από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ.
Βάσει της εικόνας αυτής, οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως δεν απειλείται η εύρυθµη λειτουργία των δήµων στο σύνολό τους, υποστηρίζοντας πάντως πως υπάρχουν µεµονωµένες περιπτώσεις δήµων που αντιµετωπίζουν σοβαρό οικονοµικό πρόβληµα και γι’ αυτούς θα ληφθεί ειδική µέριµνα.
«Έπρεπε να σταµατήσει αυτό το σκοτάδι περί των οικονοµικών της γενικής κυβέρνησης» σχολίασε οκ. Ραγκούσης, επισηµαίνοντας πως υπάρχει πλέον ασφαλής, έγκυρη και επίσηµη απάντηση για τα δηµοσιονοµικά τους στοιχεία. «Να τελειώσει ο περίφηµος λαϊκισµός, πολιτικός αλλά και αυτοδιοικητικός» σηµείωσε. «Πρόκειται για µεγάλη κατάκτηση, αυτονόητη µεν, αλλά σηµαντική», ανέφερε από την πλευρά τουκαι ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Έχοντας διασφαλίσει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήµων, θα ανοίξειτο επόµενο διάστηµα η συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου χρηµατοδότησής τους µε κρατικούς πόρους, µε δεδοµένο πως έως σήµερα αποτελεί συνάρτηση της πορείας εσόδων από συγκεκριµένους φόρους επί των οποίων προβλέπεται ποσοστό υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ «Ηρθε η ώρα να πάµε σε ρύθµιση που θασταθεροποιήσει τα έσοδά τους και όχι στο υφιστάµενο καθεστώς µεταβαλλόµενων εσόδων που έχει αποτελέσει πηγή µίας πολύ κακής σχέσης µε την Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών ανέφερε πως θα µπει πλαφόν στις δαπάνες, όπως ισχύει και για άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης, και θα προβλεφθεί συγκεκριµένο όριο χρηµατοδότησης.
«Είναι απολύτως προφανές ότι όπως µε τον “Καλλικράτη” υπήρξε περιορισµός δαπανών, και τα επόµενα χρόνια η Αυτοδιοίκηση θα συνεισφέρει και αυτή στο νοικοκύρεµα των δηµοσιονοµικών της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Με διαφορετικό τρόπο αντιµετώπισαν δήµαρχοι της χώρας τις χθεσινές ανακοινώσεις των υπουργών. «Οι δήµοι δεν βρίσκονται σεκαλή κατάσταση. ∆εν είναι υπερχρεωµένοι όλοι, αλλά έχουν µεγάλα ανοίγµατα και µε την ολοκλήρωση της απογραφής φαίνονται τώρα τα πρώτα µεγάλα προβλήµατα», δηλώνει ο δήµαρχος Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Σχολιάζοντας τη χρηµατοδότηση των δήµων ανέφερε πως για πρώτη φορά το 2010 δεν έλαβαν δύο δόσεις θεσµοθετηµένων πόρων από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, ενώ έχουν σταµατήσει δεκάδες έργα ανά την Ελλάδα εξαιτίας της διακοπής του προγράµµατος Θησέας. Συνεδριάζει σήµερα η Κεντρική Ένωση των ∆ήµων της χώρας (ΚΕ∆ΚΕ) προκειµένου να τοποθετηθεί σχετικά µε τα οικονοµικά των δήµων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για συµβολικό κλείσιµό τους. Αιχµές για τη στάση της πλειοψηφίας του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ένωσης άφησε οκ. Ραγκούσης, δεδοµένου – όπως είπε – πως δεν εκφράζει πια τους συσχετισµούς που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση µετά τις πρόσφατες εκλογές.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω