Jan26
Τα διόδια στην Ευρώπη - Φθηνότερο έως και μηδενικό το κόστος διέλευσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
1/26/2011 2:15:00 PM by Giannis

Το θέμα της πληρωμής ή μη των διοδίων έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ελληνικής γνώμης το τελευταίο διάστημα, πολύ περισσότερο μετά τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες κινητοποιήσεις των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων σε όλη της Επικράτεια.
Όμως τι γίνεται όσον αφορά την πληρωμή διοδίων στις άλλες χώρες της Ευρώπης ;
Στην Ευρώπη των 27 διόδια στους αυτοκινητοδρόμους δεν πληρώνουν οι οδηγοί Ι.Χ. στη Γερµανία, στο Λουξεµβούργο, στη Φινλανδία και την Κύπρο.
Από την άλλη πλευρά στην Αυστρία και την Τσεχία οι οδηγοί προπληρώνουν µε ειδικό σήµα που κοστίζει περίπου 30 ευρώ και ο οδηγός  το κολλάει στο παρµπρίζ του αυτοκινήτου του. Το ειδικό αυτό σήμα δίνει στον οδηγό το ελεύθερο να κυκλοφορεί όλον τον χρόνο. Σε περίπτωση που τη χώρα επισκέπτονται τουρίστες υπάρχει σχεδιασμός για ειδικά σήματα μικρότερης χρονικής διάρκειας από 1 εβδομάδα μέχρι και 10 μέρες, και φυσικά με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Την ώρα που αυτά ισχύουν σε Αυστρία και Τσεχία, σε χώρες όπως, η Αγγλία, η Σουηδία, η Λετονία και η Λιθουανία οι οδηγοί πληρώνουν µόνο σε σήραγγες και γέφυρες. Επίσης στο Λονδίνο οι οδηγοί πληρώνουν διόδια 10 λίρες για να µπουν στον δακτύλιο, ενώ στη Στοκχόλμη για να µπουν στην πόλη οι οδηγοί πληρώνουν 20 κορόνες.
Εκτός από την χώρα μας διόδια σε αυτοκινητοδρόμους ισχύουν στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Πολωνία.
Τα φορτηγά πληρώνουν σε όλες τις χώρες.
Η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου ο θεσμός των διοδίων είναι ευρέως ανεπτυγμένος και το ύψος των τιμών εξαιρετικά υψηλό. Το Γαλλικό οδικό δίκτυο διαθέτει περισσότερους από 80 σταθμούς διοδίων ( τη στιγμή που η Ισπανία έχε μόλις 33) και οι τιμές ποικίλουν διατηρούμενες όμως πάντα σε υψηλό επίπεδο. Για παράδειγμα για τη διαδρομή από το Παρίσι στο Στρασβούργο – περίπου 360 χιλιόμετρα- ο οδηγός πληρώνει 35 ευρώ, για τη διαδρομή από Παρίσι σε  Λιλ –περίπου 250 χιλιόμετρα- το ποσό των διοδίων φθάνει τα 14,6 ευρώ. Ανάλογες τιμές συναντάμε και στην Ιταλία . Από Μιλάνο σε Νάπολη – 660 χιλιόμετρα- το κόστος είναι 45 ευρώ και από τη Νάπολη στο Μπάρι -230 χιλιόμετρα- οι οδηγοί πληρώνουν 15,70 ευρώ.
Πανευρωπαϊκή οδηγία
Στις 15 Οκτωβρίου του 2010, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει η «θύελλα των διοδίων» στη χώρα μας, οι υπουργοί Μεταφορών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν -στο πλαίσιο της συνόδου που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο- για τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την αναθεώρηση της χρέωσης των οχημάτων στις οδικές μεταφορές και μετακινήσεις (Eurovignette).
Κεντρική ιδέα της νέας οδηγίας ήταν η ευνοϊκή ρύθμιση της χρέωσης για τους οδηγούς «φιλικών» προς το περιβάλλον οχημάτων, ενώ ειδική μνεία έγινε σε εκείνη τη σύνοδο στην εκπτωτική πολιτική των διοδίων στη Νορβηγία, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδεχτεί το νέο πλαίσιο χρεώσεων και εξακολουθεί να επιτρέπει μεγαλύτερες ποσοστιαίες εκπτώσεις από εκείνες που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή οδηγία (Eurovignette) δίνει το δικαίωμα στις κατά τόπους οδικές Αρχές να εφαρμόσουν πολιτικές που να εξαιρούν απομονωμένες ή οικονομικά ασθενείς περιοχές από το να υποχρεώνουν τους χρήστες του οδικού δικτύου να πληρώνουν διόδια ή να χρεώνονται εμμέσως για την ανάπτυξη του δικτύου.
Γενικά το μοντέλο ανάπτυξης των υποδοµών µέσω της πληρωµής διοδίων στηρίζεται στην αρχή «ο χρήστης πληρώνει» σύµφωνα µε τη Λευκή Βίβλο των Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί το σύστηµα χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται πλέον στην Ευρώπη, σε σχέση µε τη γενική φορολογία που πλέον δεν είναι αρκετή να παράσχει νέους πόρους.
Οι αντιδράσεις 
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πληρώνουμε μεγάλα τέλη κυκλοφορίας και σημαντικά ποσά για τα διόδια. Στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχουν διόδια. Περιττό να αναφέρουμε την άριστη κατάσταση των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων, στις περισσότερες χώρες, καθώς και την ύπαρξη ασφαλών και καλοσυντηρημένων παραδρόμων και εναλλακτικών διαδρομών στις χώρες όπου υπάρχουν διόδια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας οδικός παράδεισος για τους κατοίκους, αλλά  σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν τόσο χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Γιατί όμως υπάρχουν τόσες αντιδράσεις στην Ελλάδα;
Οι βασικοί λόγοι είναι ότι στις υπόλοιπες χώρες οι οδηγοί δεν προπληρώνουν κατά κύριο λόγο τους δρόµους, αφού προϋπήρχε ένα καλό και ασφαλές οδικό δίκτυο.
Οι δρόμοι πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την εθνική Κορίνθου-Πατρών, χωρίς διαχωριστικό διάζωμα και με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Επίσης υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές με πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας των αυτοκινητοδρόμων. 
Στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλος κατακερματισμός τού οδικού δικτύου (λειτουργούν και δραστηριοποιούνται 5 κοινοπραξίες), µε συνέπεια οι σταθµοί των διοδίων να είναι πολύ περισσότεροι από τις άλλες χώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κόστος για τους 5 αυτοκινητόδροµους είναι 7,75 δισεκατοµµύρια ευρώ και η συμμετοχή του ?ηµοσίου είναι 2 δισ. ευρώ.
Τέλος στη χώρα μας έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία στο Δήμο Ωρωπού να έχουμε οκτώ σταθμούς διοδίων και να αναγκάζεται ένας μόνιμος κάτοικος για διανύσει 500 μέτρα αυτοκινητόδρομου να πληρώνει υπέρογκα ποσά, αφού όπως είναι γνωστό στη χώρα μας δεν υπάρχει χιλιομετρική χρέωση και  η τιμή των διοδίων είναι σταθερή ανεξάρτητα με την απόσταση που θα διανυθεί. Εκ των πραγμάτων αυτό δημιουργεί μεγάλες αδικίες.
Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών – διά στόματος κου Ρέππα- αναδιπλώθηκε και δεσμεύτηκε για την εντός δύο χρόνων χιλιομετρική χρέωση ακόμα και μια πιθανή μείωση στις τιμές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτή η υπόσχεση να έχει κατευνάσει τη δυναμική του κινήματος «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω