Dec22
Φθηνότερο το γιορτινό τραπέζι
12/22/2010 11:18:00 AM by Giannis

Φθηνότερο 7% σε σχέση µε πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιµών αλλά και των ελέγχων των αρµόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τις τιµές βασικών προϊόντων.

 Παρόµοια εικόνα καταγράφουν οι τιµοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτοµα θα κοστίσει 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ πέρυσι για την αγορά των ίδιων προϊόντων.
Όπως προκύπτει από τις τιµοληψίες του υπουργείου, η τιµή της γαλοπούλας εµφανίζεται µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι έως και 14,75 %, του χοιρινού κρέατος έως και 4,15 %, του αρνιού έως και 6,75 %, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται οι τιµές των υπόλοιπων κρεάτων.
Μειωµένες σε σχέση µε πέρυσι εµφανίζονται και οι τιµές αρκετών οπωροκηπευτικών (ντοµάτες 24,79% και λάχανο 11,67 %). Οσο για τα γλυκά των γιορτών – κουραµπιέδες και µελοµακάρονα –, οι τιµές τους σηµειώνουν πτώση 16,53 % και 7,69 % αντίστοιχα.
Λειτουργεί ο ανταγωνισµός
Η αγορά διαθέτει επάρκεια αγαθών και καλή λειτουργία του ανταγωνισµού, που συγκρατεί αλλά και ρίχνει τις τιµές, δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας. «Ηαγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου µε συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο χαµηλό από πέρυσι – και πράγµατι είναι», είπε ο κ. Ρόβλιας και πρόσθεσε ότι στόχος για το επόµενο διάστηµα είναι η περαιτέρω µείωση των τιµών.
Μόνο τα απολύτως αναγκαία
Οι έµποροι µιλούν για πτώση των πωλήσεων σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, δείχνοντας ως υπεύθυνους για τη µειωµένη κίνηση, εκτός από τις περικοπές των εισοδηµάτων, και τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταναλωτές, όπως λένε, περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και έχουν µειώσει σηµαντικά τις ποσότητες των αγαθών που αγοράζουν, κάτι που τα προηγούµενα χρόνια δεν γινόταν.
Ο πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνης δηλώνει ότι στη Βαρβάκειο οι κρεοπώλες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στο πλαίσιο του ανταγωνισµού και των περιορισµένων δυνατοτήτων που έχουν φέτος οι καταναλωτές, ενώ τονίζει ότι η κίνηση στην κεντρική αγορά της Αθήνας µέχρι τώρα είναι µειωµένη κατά 35% από πέρυσι.
9 µε 9 σήµερα και αύριο
Σήµερα τα καταστήματα θα παραµείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το ίδιο θα ισχύσει και αύριο, ενώ την Παρασκευή 24 ∆εκεµβρίου (παραµονή Χριστουγέννων) τα καταστήµατα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί µέχρι τις 6 το απόγευµα.
Το Σάββατο 25και την Κυριακή26 ∆εκεµβρίου όλα τα καταστήµατα θα παραµείνουν κλειστά.
Στον Πειραιά, λόγω της κίνησης του λιµανιού, τα καταστήµατα ανοίγουν µισή ώρα νωρίτερα, ενώ τα κρεοπωλεία και τα σούπερ µάρκετ ανοίγουν στις 8 το πρωί.
ΓΙΑ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ
θα κοστίσει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ πέρυσι για την αγορά των ίδιων προϊόντων
Κόβουν τα ταξίδια
ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ τειχών θα περάσουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα λόγω της οικονοµικής κρίσης.
Σύµφωνα µε στοιχεία της 6ης έρευνας MasterCard Barometer, φέτος κατά τη διάρκεια των γιορτών τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν. Ο κυριότερος λόγος (18% έναντι 2% πέρυσι) είναι οι οικονοµικές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν εξαιτίας των περικοπών στα εισοδήµατα.
Τα δώρα παραµένουν η πρώτη επιλογή στην οποία οι καταναλωτές θα διαθέσουν το επιπλέον εισόδημα τους (29% έναντι 46% πέρυσι). Σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά βρίσκονται και οι επιλογές εξοικονόμησης χρημάτων για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών (28%), είτε για τρέχουσες ανάγκες (21%), ενώ ένας στους τέσσερις λέει ότι δεν υπάρχει επιπλέον εισόδημα. Πάντως και φέτος, όπως και το 2009, πρώτες επιλογές δώρων αποτελούν τα είδη ένδυσης και υπόδησης µε ποσοστό 34% και τα παιδικά παιχνίδια µε ποσοστό 20%. Αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των ελλήνων καταναλωτών που θα στραφούν σε δώρα χαµηλού κόστους, όπως είναι τα λουλούδια, τα γλυκά, τα ποτά κ.λπ.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω