Jan29
Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί κοινό μέτωπο
1/29/2010 6:06:00 PM by Giannis

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η αντιμετώπιση της  εγκληματικότητας απαιτεί κοινό μέτωπο

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2010 συνάντηση του υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους 44 Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων Ανατολικής Αττικής με αντικείμενο την αντεγκληματική πολιτική.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη νέα αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη συμμετοχικής δράσης για την αντιμετώπιση του εγκληματικού φαινομένου. Ο κ. υπουργός τόνισε ότι, «δεν πρόκειται για μια τυπική συνάντηση χωρίς συνέχεια, για λόγους επικοινωνιακής ανάγκης. Δεν ήρθαμε εδώ για να παρακολουθούμε τα προβλήματα, αλλά για να εφαρμόσουμε πολιτικές, να εφαρμόσουμε τους νόμους».
Ανακοίνωσε, επίσης, εξειδικευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες εμφανούς αστυνόμευσης, που στοχεύουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», τη συγκρότηση των Πιλοτικών Αστυνομικών Τμημάτων και των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν η στρατηγική και οι δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκληματικότητας. 

Πρώτα η ασφάλεια του Πολίτη
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας η νέα αντεγκληματική
Πολιτική προβλέπει  μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός Διακριτού Πυλώνα Συμμετοχικής Αντεγκλιματικής Πολιτικής Διεταιρικότητας.
Τη συνεργασία Υπουργείου και Αστυνομικών αρχών ,με τους ΟΤΑ, την κοινωνία των πολιτών και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, στη βάση ενός ορθολογικά συστηματοποιημένου και οργανωτικά αποκεντρωμένου προγράμματος δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν και κυρίως να προληφθούν αποτελεσματικά ορισμένες από τις εκφάνσεις της εγκληματικότητας που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Η συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική διεταιρικότητας προϋποθέτει κυρίως τη συμβολή και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης  και της κοινωνίας  των πολιτών, του ίδιου του πολίτη στη διαχείριση του προβλήματος της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Η εφαρμογή μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής συνιστά  μια ρεαλιστική πρόταση συνεργασίας κράτους και τοπικών κοινωνιών επιζητώντας την ενεργητική παρέμβαση αυτών που είναι ουσιαστικά και αποδέκτες του προβλήματος της εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη προβεί στη δημιουργία άτυπου συνδέσμου με τους ΟΤΑ.
Ταυτόχρονα:
Στοχεύει στην ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας, αποστολή των οποίων είναι η καταγραφή και μελέτη της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η σχεδίαση, η οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών κατάλληλων να προλάβουν  ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές εγκληματικότητας.
Τέλος ενεργοποιεί από 4/1/2010 σε πιλοτική μορφή τον Αστυνομικό της γειτονιάς, ένα θεσμό εμφανούς προληπτικής αστυνόμευσης, με στόχο το άνοιγμα ενός διαύλου ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικές αρχές.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Βορειοανατολικής Αττικής στις 26/1/2010.
Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν τη διάθεση τους για συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της εγκληματικότητας.
Ο  Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «…….δεν πρόκειται για μια τυπική συνάντηση για λόγους επικοινωνιακής ανάγκης, αλλά για μια ουσιαστική παρακολούθηση των προβλημάτων. Ήρθαμε εδώ, για να εφαρμόσουμε Πολιτικές και Νόμους».
Οι Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν:
«…. δεν χωρίζει τίποτα  τους Αστυνομικούς από την υπόλοιπη κοινωνία. Απαιτείται ο σεβασμός μεταξύ των δύο πλευρών… η ανεργία, η υποαπασχόληση, η παιδεία είναι κάποιες παράμετροι που αυξάνουν την εγκληματικότητα και οι οποίοι θα πρέπει να συνυπολογιστούν…
…η συνεργασία μεταξύ των πολιτών και των αστυνομικών στην πρόληψη  της εγκληματικότητας βοηθάει στην αύξηση της κοινωνικής συνείδησης, της κοινωνικής ευαισθησίας και της Κοινωνικής Συνοχής στις τοπικές κοινωνίες…
… Υπάρχει φοβερή χαλάρωση  των υπηρεσιών αλλά και των ίδιων των πολιτών…
…Ο ωχαδελφισμός ζει και βασιλεύει…
Τέλος οι Δήμαρχοι  έδωσαν συγχαρητήρια στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και δήλωσαν ότι περιμένουν να εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες η υπόσχεση του Υπουργού: «Κάθε 15 λεπτά θα περνάει από κάθε δρόμο μοτοσικλέτα υψηλού κυβισμού με 2 Αστυνομικούς, από το πρωί μέχρι το βράδυ στις 2:00 και από τις 2:00 τη νύχτα μέχρι το πρωί περιπολικό της αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Η περίπτωση του Μενιδίου
Ειδικότερα όσον αφορά στον Δήμο Αχαρνών ο κ. Φωτιάδης επισήμανε ότι: «Τα πληθυσμιακά και ιστορικά δεδομένα της πολυπολιτισμικής πόλεως, των Αχαρνών (έκτου Δήμου της χώρας), με ό,τι το τελευταίο από πλευράς έκρηξης των δεικτών παραβατικότητας συνηγορούν υπέρ της άμεσης ενισχύσεως σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα των τοπικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας». Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τους Διοικητές τόσο των Αστυνομικών Τμημάτων όσο και του Τμήματος Ασφαλείας, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία της κατάστασης καθώς και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Όπως ανέφερε με τα σημερινά δεδομένα η Υπάρχουσα δύναμη είναι ελάχιστη για να αστυνόμευσει την περιοχή αρμοδιότητας του Τ. Α. Αχαρνών (Δήμο Αχαρνών – Δήμος Θρακ/νων – Ολυμπιακό Χωριό – Βαρυμπόμπη) παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το Αστυνομικό προσωπικό. Για να μπορέσει το Τ. Α. Αχαρνών να επιτελέσει σε ικανοποιητικό βαθμό την αστυνόμευση της περιοχής και την πάταξη της εγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, χρήζει άμεσα την επάνδρωση του με τουλάχιστον 4 Αρχ/κες – Ανθ/μους ώστε να καλύψει την θέση του Αξ/κου Υπηρεσίας και έξι (6) κατωτέρους Αστυνομικούς.
«Η Υπάρχουσα δύναμη του Τ.Α. Αχαρνών δεν πρέπει να διατίθεται και να αποσπάται σε άλλες Υπηρεσίες παρά μόνο να απασχολείται στην Υπηρεσία μας, ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει πάλι τις ομάδες καταστολής εγκληματικότητας – Ναρκωτικών και εκτελέσεων καταδικαστικών αποφάσεων, καθόσον στην περιοχή αρμοδιότητάς μας υπάρχουν τρεις καταυλισμοί εκ των οποίων στους δύο διαμένουν αποκλειστικά άτομα ROM και ένας καταυλισμός σεισμοπλήκτων Στρ. Καποτά που κατά 70% διαμένουν άτομα με μεγάλη παραβατική συμπεριφορά (διακίνηση ναρκωτικών – κλοπές – ληστείες και διαρρήξεις)», τόνισε χαρακτηριστικά
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αχαρνών αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον Δήμο καθώς σε δύο περιοχές του Δήμου Αχαρνών έχουν δημιουργηθεί, από εικοσαετίας και πλέον, συνοικίες – καταυλισμοί ROM όπου δημιουργούνται τόσο από κοινωνικής όσο και από Αστυνομικής πλευράς, πάρα πολλά προβλήματα. Σημειωτέον ότι οι παραπάνω καταυλισμοί επεκτείνονται και σε χώρους εκτός σχεδίου πόλεως, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρυμοτομία, ενώ μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι χωμάτινο, με μεγάλα προβλήματα πρόσβασης, με αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν τα αυτοκίνητα να καταπονούνται αφετέρου είναι πολύ δύσκολη μέχρι και αδύνατη σε αρκετά σημεία η κίνηση συμβατικών αυτοκινήτων και μόνο αυτ/τα τύπου ΤΖΙΠ και με τετρακίνηση μπορούν να κινηθούν. Επίσης αρκετοί κάτοικοι προέρχονται από τρίτες χώρες (Ινδία, Πακιστάν, κ.λ.π.). Η δε πυκνότητα του πληθυσμού ποικίλει καθώς σε άλλα σημεία η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και σε άλλα αραιοκατοικημένη και λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της μεγάλης έκτασης βρίσκουν καταφύγιο αρκετοί λαθρομετανάστες.
Επιπλέον, η μορφολογία του εδάφους είναι πεδινή και ορεινή καθώς στην περιφέρειά μας είναι και το όρος Πάρνηθα στο οποίο υπάρχει και Εθνικός Δρυμός στον οποίο υφίστανται και αντιπυρικές ζώνες οι οποίες είτε περικλείουν αυτόν είτε διέρχονται μέσα από αυτούς και τα περιπολικά αυτοκίνητα να διέρχονται για την πρόληψη αφ’ ενός μεν των πυρκαϊών και αφετέρου την πρόληψη της παράνομης δόμησης.
Ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του Δήμου Αχαρνών είναι εκτός σχεδίου πόλεως με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του υπάρχοντος οδικού δικτύου είναι χωμάτινο και σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Επιπλέον και λόγω των δύσκολων μορφολογικών συνθηκών καθώς και της γειτνίασης με τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας ο κ. Φωτιάδης ζήτησε την ενίσχυση των Αστυνομικών τμημάτων και με οχήματα που θα  διευκολύνουν το έργο των δυνάμεων Ασφαλείας. Συγκεκριμένα για την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων χρειάζονται τρία (3) τζιπ δίχρωμα τουλάχιστον 2.000 κ.ε. με μόνιμη τετρακίνηση, έξι (6) περιπολικά αυτοκίνητα δίχρωμα και τέσσερις (4) μοτοσικλέτες, ενώ να σημειωθεί ότι ο τελευταίος εφοδιασμός έγινε στις αρχές του έτους 2004.
Τέλος, ο κ. Φωτιάδης ζήτησε για λόγους μείωσης των τροχαίων παραβάσεων και ειδικότερα των θανατηφόρων και εκείνων των σωματικών βλαβών, τη μεταφορά της έδρας του τμήματος τροχαίας από τη Νέα Ιωνία στις Αχαρνές.
 

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω