Dec16
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με νέα όργανα: Αλλάζει ο τρόπος εκπροσώπησης των δήμων
12/16/2010 10:32:00 AM by Giannis

• ΚΕΔΕ στη θέση της  ΚΕΔΚΕ
• Νέες ενώσεις δήμων και περιφερειακών αρχών και μετονομασία του κεντρικού οργάνου προβλέπει Π.Δ του υπουργείου Εσωτερικών.
• Αλλαγές στον τρόπο εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης επιφέρει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες Προεδρικό Διάταγμα δεν θα προβλέπεται σύσταση τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων  (Κοινότητες πλέον δεν  θα υπάρχουν) αλλά η δημιουργία Ενώσεων Δήμων σε κάθε αιρετή Περιφέρεια. Σε κεντρικό επίπεδο, το ανώτατο συνδικαλιστκό όργανο των δημάρχων μετονομάζεται από Κεντρική ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ)  σε Κεντρική ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ).
Αντίστοιχα σε περιφερειακό επίπεδο θα δημιουργηθεί η ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Η κατάρτιση του διατάγματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου μέχρι τον Μάρτιο να έχει συσταθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ανάδειξη νέου προεδρείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, οι πράσινοι δήμαρχοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκλέξουν πρόεδρο σε αντίθεση με τους γαλάζιους οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν πολλές ελπίδες. Από τις διεργασίες διαφαίνεται – ότι από τους πράσινους δημάρχους υποψήφιοι είναι ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, Απόστολος Κοιμίσης, ο δήμαρχος Καλλιθέας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας  Ασκούνης, ο δήμαρχος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ Γιάννης Κουράκης καθώς και ο δήμαρχος Συκεών κα μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ Σίμος Δανιηλίδης.
Πολλές οι υποψηφιότητες
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποτελεί άλλον έναν «αστάθμητο παράγοντα» στην κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας. Η επιλογή του στη θέση του προέδρου μπορεί να έστελνε ένα μήνυμα και σε πολιτικό επίπεδο για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Αριστερά, ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι αν μια τέτοια υποψηφιότητα θα αντιμετωπιζόταν με ενθουσιασμό από τους υπόλοιπους δημάρχους. Η κριτική που έχει ασκήσει ως συνήγορος του Πολίτη στους δημάρχους αποτελεί ένα ανοικτό ζήτημα…
Πάντως από τους υποψήφιους προκρίνονται οι περιπτώσεις του Απόστολου Κοιμίση και του Κώστα Ασκούνη , ενώ ο Γιάννης Κουράκης και ο Σίμος Δανιηλίδης ακολουθούν με λιγότερες πιθανότητες. Οι γνώστες των αυτοδιοικητικών θεμάτων εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που η επιλογή προσώπου γίνει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του Απόστολου Κοιμίση.
Περίπου για τρεις δεκαετίες ασχολείται με την τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ έχει διατελέσει εκτός από δήμαρχος Αμφιλοχίας – γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ την  περίοδο 1994-2002 και στέλεχος της ΕΕΤΑ για αρκετά χρόνια . Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, ενώ από το 2004 συμμετέχει στο Δίκτυο Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Αρχών, του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος .
Σε περίπτωση που περάσει η γραμμή ότι ο πρόεδρος του νέου οργάνου των δημάρχων πρέπει να είναι αιρετός που προέρχεται από μεγάλη πόλη, τότε φαίνεται πως προκρίνεται η υποψηφιότητα του Κώστα Ασκούνη. Πάντως, ακόμα και αν δεν «παίξει» σε επίπεδο ΚΕΔΕ» θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου των δημάρχων της περιφέρεια Αττικής Αντίστοιχα και ο Γιώργος Καμίνης εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε επιστημονικό επίπεδο ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν την προεδρία φαίνεται να δείχνουν δύο δήμαρχοι της Αττικής. Ο νέος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Από την περιφέρεια ενδιαφέρον δείχνει και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυζίρογλου.

Text/HTML

Minimize

test

  
 

  

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ο ιδρυτής του “ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” και Νομαρχιακός σύμβουλος Αν Αττικής , “έφυγε” από κοντά μας 

  

 
  
 

 

Δ.Η.Σ.Ω